Obratite pažnju na detalje kada birate pločice za kuhinju

Kuhinja – mesto nekome tako drago a nekome tako mrsko – sve zavisi od toga koliko u njoj uživamo u kuvanju ili nam šerpe stoje samo za ukras.

To sve zavisi od slučaja do slučaja. Ipak, činjenica je da je kuhinja neizostavni deo svakog doma bilo da u njoj spremamo raznovrsna jela ili samo kuvamo kafu. U nekim stanovima i kućama su prostorija koja je spojena sa trpezarijom pa čak i sa dnevnom sobom, a negde su pak zasebna prostorija. Bilo kako bilo, isto toliko je neizostavan deo celokupnog ambijenta pa je i te kako važno kako je ona opremljena i kako izgleda sveukupno. Ono što veoma utiče na ambijent i izgled kuhinje jesu pločice za kuhinju. Kako bismo iskoristili njihov potencijal da buddu najefektniji ali i najpraktičniji deo kuhinje, moramo obratiti pažnju na detalje, odnosno njihovu boju, oblik, dimenzije, završnu obradu i način kombinovanja.

Materijal od kojih se prave pločice

Materijali koji se koriste za izradu pločica razlikuju se i po tome koliko su izdržljivi, a sudeći prema tome jedna vrsta se više preporučuje za zidove a jedna za podove. Najpopularnije su keramičke pločice, granitne pločice, ali i porcelanske. Kvalitetom se možda najviše mogu izdvojiti porcelanske, koje su ujedno i skuplje od keramičkih, ali su preporučljive za prostorije koje su, da kažemo, najprometnije. To je svakako kuhinja. One su tvrđe i ojačane peskom, ujedno su otporne na habanje, a mogu imati sjajni ili mat premaz. Keramičke pločice za kuhinju su najčešći izbor, isto mogu biti sa mat ili sjajnim premazom, lako se ukrajaju i najpovoljnije su. Granitne pločice se naročito koriste za podove kuhinja, naročito zbog svoje otpornosti, a nimalo ne zaostaju po estetskom učinku – naime, i u tom slučaju su neprikosnovene.

Kako odabrati dimenziju i oblik za pločice za kuhinju

Oblik i dimenzije pločica biraju se pomalo po mestu gde se lepe (zid ili pod), pomalo prema sopstvenom ukusu, ali i prema trendovima u dizajnu enterijera. U zavisnosti od trenutka, nekada su popularne veće, nekada manje dimenzije, a ove druge su se u poslednje vreme vratile na velika vrata. Naročito u kuhinjama veoma efektno izgledaju pločice za kuhinju manjih dimenzija – koje postavljene na neuobičajen način i kombinacija sa nekim efektnim bojama – zauzimaju centralno mesto u kuhinji. Među oblicima dominiraju pravougaoni, mada su izuzetno popularne i manje kvadratne, ali i takozvane heksagon pločice. Odabir zavisi isključivo od pojedinca i saveta keramičara koji su prilagođeni specifičnostima prostorije. 

Razlike između podnih i zidnih pločica

Najvažnija razlika koja se pravi između ove dve vrste pločica jeste ta kakav je završni sloj. Naime, podne pločice moraju imati završni premaz koji se ne kliza, odnosno koji mora biti i blago reljefan, da bi se sprečilo klizanje, koje može završiti opasnim padom. Obično su se biraju pločice većih dimenzija za pod, a manjih za zidove. Posebno je važno obratiti pažnju na to da to budu i pločice koje ne upijaju prljavštinu i koje su vodootporne, pošto je u kuhinji to vrlo često. Neutralne boje se preporučuju za podove jer se na njima najmanje vidi kada se isprljaju, što može važiti i za zidne.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *