Potreban vam je veći stan? Evo šta vas čeka na tom putu!

Živite u stanu koji svojom površinom više ne odgovara vama i vašim članovima domaćinstva? Jedno kupatilo nije dovoljno, dve sobe su premale? Da, ovo je situacija koja se često događa vlasnicima garsonjera i jednosobnih stanova, ali se sa njom mogu susresti i oni koji su poseduju stanove većih površina.

Nekada je raspored prostorija loš, nekada je njihov broj nedovoljan, a u oba slučaja je jedino rešenje prodaja postojećeg i kupovina novog stana. Stambeni krediti su i ovde najbolji izbor jer donose najniže kamate na dugoročno zaduživanje za dodatna sredstva, ali pre podizanja treba doneti nekoliko odluka i rešiti pitanje prodaje postojećeg stana.

Koliki stan vam je potreban?

Prvo pitanje bi trebalo da bude kolika površina će vam odgovarati i svakako bi trebalo težiti ka tome da se trajno reši pitanje nedostatka prostora. Ovo je dobro pitanje koje treba posmatrati i sa druge strane gde će stambeni krediti možda biti nešto veći, ali ukupna rata neće puno rasti jer je dug period otplate, čak i do 30 godina.

Dakle, finansije ne treba da diktiraju odabir, već vaše potrebe i zahtevi. Pored veće kvadrature treba se zapitati i to da li želite i tačno određenu lokaciju, da li tražite stan sa parking mestom, da li je bitna spratnost i raspored prostorija.

Ovo su sve važna pitanja koja mogu da dodatno podignu ili spuste cenu nove nekretnine pa je dobro odmah uključiti ono što je bitno u potragu.

Koliko vredi postojeća nekretnina?

Procenom vrednosti ćete dobiti stvarnu vrednost vašeg stana i to je granica koja treba da vam bude orjentacija pri prodaji. Ako se cena spusti ispod granice, uzima se manje novca, ali će prodaja biti brža i obrnuto. Ovde postoji velika dilema koja može da donese bržu prodaju, ali i gubitak sredstava koja su neophodna za finansiranje kupovine većeg stana.

Važno je dobro razmisliti i uporedo sagledati sve odnose pa će se samo tako doneti najefikasnija promena stambenog prostora uz najniže troškove.

Stambeni krediti – proverite limite za zaduživanje

Stambeni krediti postaju realnost onda kada pronađete nekretninu koju bi kupili, ali je dobro i pre toga posetiti banku i raspitati se o ratama, uslovima i visini kamate. 

Da bi doneli odluku o budućoj kupovini morate znati i koliko sredstava možete podići i kolika će rata biti. Finansije će biti ona „kočnica“ koja će od vas tražiti da se držite realnih potreba i kupite stan koji vam odgovara, ne puno veći od toga.

Mnoge stvari mogu da učine da stambeni krediti budu dosta niži, nek kompromisi to mogu da ostvare. Promenite lokaciju za potragu i tražite veći stan dalje od centra, a ujedno postojeći bolje promovišite tokom prodaje i ne spuštajte cenu ispod prosečne da bi od trgovine zaradili što više. Ovako će vam trebati manje sredstava da dokupite više kvadrata pa će i stambeni krediti biti niži.

Kupovina stana nikad nije jednostavna, a ako uz to dodamo i neophodnost da postojeći prodate što bolje, stvari su još komplikovanije. Stambeni krediti su odličan način da finansirate razliku i najlakši način da ispunite svoj san. Prateći ove smernice ubrzo ćete živeti u komotnijoj nekretnini uz minimalne mesečne troškove.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *