Simptomi koje izazivaju polipi na materici i lečenje

Zdravlje reproduktivnih organa žena je nešto o čemu se sve više govori i priča, budući da je prevencija ta koja doprinosi zdravlju i iz tog razloga je i potrebno o svemu da se govori javno i da se svima daje podrška, bilo da ona dolazi od zdravstvenog sistema, zdravstvenih ustanova ili pojedinaca.

Jedna od tema o kojima se sve više govori jesu i polipi na materici, budući da su, iako ne uvek i ne često, uzrok nastanka karcinoma materice. Ali, ne treba odmah paničiti i misliti da će polipi uraditi nešto loše, jer to nije česta, već retka pojava, a kada se otkrije na vreme sve je izlečivo i to u kratkom vremenskom roku.

Baš kao i kod svakog oboljenja, tako je ovde prevencija važna, a to znači da su redovne posete ginekologu obavezne zbog rutinskih pregleda, te da je važno promene i postojanje određenih simptoma prijaviti svom lekaru. A šta su to polipi na materici i kakve simptome mogu izazvati?

Šta su polipi?

Materica je uglavnom sastavljena od mišića, međutim, unutrašnji deo je sluznica na kojoj se tokom svakog ciklusa formira tkivo koje, ukoliko ne dolazi do oplodnje, počinje da se ljušti i tako nastaje menstrualno krvarenje. Nakon završenog krvarenja, usled dejstva hormona estrogena, sluznica se veoma brzo oporavlja, tkivo se iznova formira, ali je moguće da dođe i do prevelikog rasta sluznice. Tada nastaju zadebljanja koja su u stvari polipi na materici. Većina polipa je jako male veličine, tako da ne predstavljaju nikakvu smetnju, niti izazivaju ikakve simptome, ali kada dođu do određene veličine tada mogu zasmetati. Polipi na materici se ne mogu otkriti običnim ultrazvučnim pregledom, već za to postoji poseban ultrazvučni aparat koji dozvoljava uvid u unutrašnjost materice čime se omogućava da se vidi da li postoje polipi ili ne.

Simptomi koje polipi na materici izazivaju?

Kao što smo već naveli, većina endometrijskih polipa je izuzetno male veličine, pa ne predstavljaju nikakvu smetnju. Međutim, nekada dovedu, kada su veći, do pojave određenih simptoma. To je uglavnom obilnije krvarenje u ciklusu nego uobičajeno, ali i pojava krvarenja između dva ciklusa. Kod nekih žena se javlja tačkasto krvarenje nakon seksualnih odnosa, dok kod nekih dolazi do pojave iscedka smeđe boje nakon što se menstrualno krvarenje završi. Još jedan od simptoma može biti i svetlo ružičasti, gnojni iscedak, koji je rezultat infekcije polipa.

Svaki od simptoma, bilo da se javlja usled postojanja polipa na materici ili ne, važno je prijaviti svom lekaru i otići na rutinski pregled. Na ovaj način se polipi na materici otkriju na vreme, ali i bilo koji drugi problemi koji mogu nastati nevezano za njih.

Lečenje polipa

Danas je uklanjanje polipa jednostavno i brzo, ali i detaljno i precizno, budući da se stara odokativna metoda i metoda uklanjanja polipa „na osećaj“ napustila u potpunosti. Ovo je veoma važno u celom procesu njihovog uklanjanja, jer se mogućnost ostavljanja polipa svodi na potpuni minimum, skoro i nemoguće ostajanje ičega. Polipi na materici, kada se ustanovi njihovo postojanje, a onda se i uklone, šalju se dalje obavezno na histopatološku analizu kako bi se otklonila sumnja da se radi o tumornoj izraslini, budući da u retkim slučajevima oni prerastaju u kancer.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.