Šta je Au Pair program?

U našoj zemlji postoji više organizovanih programa, koji pružaju mogućnost za putovanja, upoznavanje različitih kultura, običaja i istorijskih znamenitosti. Pored navedenog, mnogi programi daju mogućnost da, pored odličnih iskustava, steknete značajnu finansijsku nadoknadu, radite i naučite jezik.

Au Pair program upravo je jedan od vrlo popularnih u našoj zemlji, jer spaja lepo i korisno – putovanje, upoznavanje i sticanje zarade. Predviđeno je da se na program prijavljuju osobe, pre svega devojke, zainteresovane za čuvanje dece u drugoj zemlji, a da za to budu adekvatno plaćene.

Karakteristike Au Pair programa

Au Pair program podrazumeva mogućnost prijavljivanja devojaka, na odlazak u određenu zemlju, radi čuvanja dece. Trajanje je moguće ostvariti od 3 do 12 meseci, sa šansom produžetka do još godinu dana. Prijave se vrše kod neke od ovlašćenih agencija u našoj zemlji, podnošenjem neophodne dokumentacije. Možete izložiti vaša očekivanja, želje i preferencije u pogledu odredišta i lokacije boravka. Međutim, ne može se sa pouzdanošću birati zemlja koju kandidatkinje Au Pair programa žele, već to zavisi od potreba za ovim zanimanjem u nekoj od država, njenim gradovima i mestima. Obavezno se sprovodi intervju, ali i orijentacija devojaka u pogledu ispunjavanja kriterijuma programa. Au Pair omogućava da otputujete u zemlju u kojoj se porodica prijavi da joj je potreban „bejbisiting“, odnosno čuvanje dece, što je najčešće zbog višesatnog radnog vremena i obaveza porodice. Zarada se isplaćuje uglavnom sedmično, a od tog iznosa plaćate smeštaj i vaše druge potrebe pokrivate. Iskustva zadovoljnih polaznika potvrđuju da je zarada odlična.

au pair program

Uslovi na prijavljivanje na Au Pair program

Proces prijavljivanja na Au Pair program traje tokom cele godine. Vreme kada možete otputovati zavisi od vremena potrebnog za procedure i viziranje. Uglavnom Au Pair programom obuhvataju se kandidatkinje između 19 i 27 godina, koje su redovni studenti. Jedan od uslova jeste da osoba nema krivičnih postupaka, prestupa, niti da je prethodno odbijana za američku ili drugu vizu. Poželjno je, a vrlo često i obavezno prethodno iskustvo u čuvanju dece, koje je potrebno i dokumentovano potvrditi, uz preporuke porodica. Vozačka dozvola se podrazumeva, s obzirom da „bejbisiting“ podrazumeva dnevnu posvećenost deci, često i do kasnih večernjih časova. Pasoš je neizostavan u svakom slučaju, kao i lekarsko uverenje. Za Au Pair program se podrazumeva da znate engleski jezik, zbog sporazumevanja, nemački ili neki drugi, u zavisnosti od vaših sposobnosti i zemlje u koju putujete. Procedura prijave i čekanja na odobravanje putovanja može da traje od jednog do nekoliko meseci.

Prednosti Au Pair programa

Au Pair program omogućava da devojke steknu nova iskustva u pogledu čuvanja dece, upoznavanja stranih porodica, navika i okruženja u kome će provesti više meseci. Pruža se mogućnost odlične zarade za kratko vreme. Međutim, Au Pair je mnogo više od bejbisitinga. Razlog za to je što kandidati moraju biti maksimalno fleksibilni u pogledu navikavanja na druge običaje i dnevne rutine, imati spremnost za usavršavanje jezika, vožnju po nepoznatim gradovima i mestima, kao i da se prilagodite potrebama dece. Ne postoji obaveza za čišćenjem, kuvanjem i sređivanjem kuće, ali sve što je u vezi sa decom dolazi u obzir. To podrazumeva pripremu lakših obroka, garderobe, dečije sobe i slično. Au Pair je svestrani program, koji nesumnjivo daje mogućnost da steknete različita iskustva, u pogledu saradnje sa decom, upoznavanju druge zemlje, ali i ličnom usavršavanju navika, organizacionih sposobnosti i mnogih veština.

Au Pair program pruža mnogo različitih šansi za razvoj sopstvene ličnosti, posebno kroz saradnju i rad sa decom, uz nedeljne zarade, koje mogu biti dosta visoke. Upoznaćete druge predele, navike i običaje, porodice i njihov svakodnevni život, ali što je vrlo značajno, dodatno ćete upoznati sebe i razviti sopstvene mogućnosti i sposobnosti.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *