Igre za intelektualni razvoj dece

Igranje sa decom može da bude višestruko korisno. U eri video igrica, kompjutera i mobilnih telefona lako je izgubiti iz vida socijalnu interakciju i tradicionalne igre u okviru porodice i sa prijateljima.

Pročitajte kako mozgalice za decu i druge igre mogu da podstaknu intelektualni razvoj, motoričke sposobnosti, akomodaciju oka, kreativno razmišljanje, kao i brzinu razmišljanja i zaključivanja.

Mozgalice za decu

Mozgalice za decu su mentalne igre koje stimulišu um i unapređuju logiku kod dece. Ovo su igre, zadaci, pitalice ili zagonetke koje unapređuju zapažanje i koncetraciju kod dece. Vrlo su korisne, zabavne i zanimljive i prilagođene su deci svih uzrasta. U rešavanju mentalnih zadataka može da učestvije cela porodica i da kroz druženje sa detetom i zajedničko razmišljanje dolazi do tačnih rešenja.  Konkretne predloge za mozganje imate ovde:

Pokreti i igre sa loptom za bolje učenje

Igre koje utiču na akomodaciju oka i podsticnje očnog mišića su igre sa loptom. Prateći loptu u igri oko se stalno prilagođava, a igre se razlikuju u zavisnosti od uzrasta. Akomodacija oka je kasnije vrlo bitna za proces učenja.  

Ako dete ima usporenu akomodaciju oka, ono može imati problem prilikom čitanja i može se desiti da meša slova u rečenici. Čitanje tada ne samo da je dosadno nego predstavlja napor za dete. Kroz jednostavne dečije igre unapređuje se razvoj njihove inteligencije. Deca mnogo uče kroz igru, a danas im je to omogućeno i preko novih tehnologija, ipak, zaboravili smo na jednostavne dečije igre. Trčanje , skakanje, penjanje, provlačenje, rotacije su aktivnosti koje su korisne za razvoj dece i koje utiču na motoriku i koordinaciju pokreta i takođe stimulišu rad oka.

Igre sa kartama za razvoj fotografskog pamćenja

Igre sa kartama nisu samo obična zabava da dete provede vreme nego i sredstvo za razvoj fotografskog pamćenja, refleksa i spoznaja prvih taktika i strategija. Ovo su razne igre sa običnim špilovima karata kao što su “Tač” ili “tablić”ili igre memorije sa islikanim simbolima na kartama. Igra je način da se roditelji zbliže sa decom i da se deca nauče i da gube i da pobedjuju, što je vrlo bitna lekcija za život.

Igre za razvoj govornih sposobnosti

Igra ponavljanja i dopunjavanja je vrlo zabavna i istovremeno utiče na razvoj govornih sposobnosti i memorije dece. Igra se tako što prvi učesnik započinje rečenicu i kaže jednu reč, a drugi učesnik ponavlja tu reč i govori novu kako bi se dalje sklopila rečenica. Zvuči jednostavno, ali nakon što se broj reči nagomila, igra postaje zahtevnija, a greške koje su neminovne postaju izvor zabave za celu porodicu.

Crtanje razvija kreativnost

Crtanje podstiče intelektualni razvoj, kreativnost i maštu. Kroz crteže može da se sazna dosta o emocijama i psihološkom stanju deteta.  Dete može na papir da prenosi svoje doživljaje određenih predmeta koje postavite na sto i zadate da ih nacrta. Ovde nije bitno da li će crtež da liči na predmet , već je važno da dete razume šta se od njega traži. Dete može iz glave da crta tako što će oslikati svoju omiljenu igračku ili najboljeg druga iz vrtića. Može da crta nešto imaginarno, kao što je lik iz njegove omiljene priče ili bajke.

Pogledaj i: Rođendani za decu – obratite pažnju na ove tri stvari

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *