Toaleti koje niste probali

Obično se upotreba javnog toaleta naplaćuje, pa tako postoje posebne kabine za muškarce i žene, ili je pak reč o mobilnim toaletima koji postoje na velikim događajima, poput koncerata i festivala.

Međutim, poseban vid javnih toaleta koja su otvoreni sve je popularniji.

Radi se o kabinama koje imaju samo tri strane umesto četiri.

Namenjene su muškarcima, a prilikom korišćenja javnih otvorenih toaleta korisnici nemaju vrata iza sebe. Ovakav tip toaleta je prava novina, ali puno svetskih metropola već počinje da gradi ovakve toalete na ulicama. Njihovo korišćenje se ne naplaćuje.

 

Zabačeni toaleti na neverovatnim lokacijama

Ponekad kad ste na putovanju i razgledate znamenitosti određene oblasti nikako ne možete da pronađete toalet kad vam hitno treba, a sa druge strane naletite na toalet tamo gde se najmanje nadate.

Toaleti na potpuno zabačenim mestima postoje da turisti ne bi upropaštavali okolnu prirodu i zagađivali čistu vodu.

Toalet do koga morate da se penjete stepenicama u Panami ili toaleti od bambusa u Novoj Gvineji jedni su od tih zabačenih toaleta koji umeju da iznenade ljude kada nalete na njih.

U Australiji se čak nalazi i najviši toalet na svetu, a česti su toaleti i po zabačenim planinskim putevima i vrhovima.

Svinjski toaleti – najbizarniji toaleti na svetu

U određenim delovima Azije, čučavci imaju cev koja otpad vodi do svinja. Ekološki gledano, ovakvi toaleti su višestruko isplativi jer smanjuju potrošnju toalet papira i vode.

Na neki uvrnuti način, reč je i o recikliranju. Međutim, mora se priznati da je ceo koncept svinjskih toaleta bizaran, uzevši u obzir da mi, na kraju krajeva, to svinjsko meso konzumiramo i koristimo svakodnevno.

U red bizarnih toaleta spada spadaju i takozvani „shelf“ toaleti popularni u Nemačkoj, Austriji, Danskoj i Holandiji.

Naime, udubljenje wc-šolje je gotovo pod pravim uglom, da bi onaj koji koristi ovu wc-šolju pre nego što pusti vodu mogao da vidi sve što ga zanima. Ova vrsta toaleta nema nikakvu prednost nad klasičnom – ne smanjuje potrošnju vode i nije bolja za životnu okolinu. Izgleda da postoji samo zbog radoznalosti onih koji žele da je poseduju.

Toalet na različitim jezicima – mali rečnik

Nakon upoznavanja sa internacionalnim toaletima, evo i malog praktičnog rečnika.

Ukoliko tražite toalet u Engleskoj je dovoljno reći samo „WC“, u Škotskoj i Irskoj „Loo“, U Francuskoj i Nemačkoj normalno „toalet“, u Italiji „latrina“, u Španiji „cervicio“, a u Japanu „Ben-Jo“.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *