Top 10 mesta za proslavu Nove godine u Evropi

Evropa je domaćin nekih od najekstravagantnijih proslava Nove godine na svetu, a svaka zemlja ima svoju jedinstvenu verziju dočeka.

Na sve strane, stranci, prijatelji i porodice se okupljaju na ulicama da obeleže kraj godine i dočekaju novu. Ono što Evropu čini posebnom je raznolikost aktivnosti koje se nude tokom te posebne noći. 

Vatrometi i živa muzika su neizostavni deo atmosfere i mogu se pronaći gotovo svuda, bez obzira na to gde se nalazite.

Zato, evo deset najboljih evropskih destinacija za proslavu Nove godine (i više) ove sezone na osnovu ponuda turističke agencije.

  1. Berlin

Berlin, prestonica elektronske muzike u Evropi, obeležava Novu godinu sa intenzivnom klupskom scenom. Za opušten provod, posetite manje stroge klubove. Za jedinstveno iskustvo, proslavu dočeka možete doživeti ispod svetala Brandenburške kapije. Karte za ove događaje treba unapred rezervisati. Brandenburška kapija je domaćin jedne od najvećih novogodišnjih žurki na svetu, pružajući nezaboravno iskustvo onima koji uspeju da je dožive.

  1. Prag

Prag je poznat po bogatom novogodišnjem provodu sa raznovrsnim zabavnim sadržajem. Lokalni barovi, klubovi i pabovi nude autentičan češki noćni život, privlačeći ljude da probaju različite lokacije tokom novogodišnje noći. Pored žurki, na prelepim prostorima održavaju se koncerti klasične muzike, pružajući poseban užitak ljubiteljima ove umetnosti. 

  1. Pariz

Pariz je elegantan izbor za novogodišnje putovanje, idealan za romantičan početak godine, posebno za parove. Za nezaboravno iskustvo, preporučuje se večera na krstarenju rekom Senom, koja pruža spektakularan pogled na grad i intimnu atmosferu. Pariz je dom nekih od najimpresivnijih vatrometa na svetu za doček Nove godine, a najbolje mesto za posmatranje je, prema preporuci turističke agencije Rapsody Travel, na Jelisejskim poljima.

  1. Edinburg

Doček Nove godine u Edinburgu nije samo jedna noć. Proslava Hogmanaj traje čak tri dana, od 30. decembra do 2. januara. Uz ulične zabave, povorke vođene baterijskim lampama, porodične događaje i koncerte (Franc Ferdinand je glavna zvezda ove sezone), događaji kulminiraju velikim vatrometom iznad Edinburškog dvorca. Hrabri zabavljači čak mogu prebroditi mamurluk uranjanjem u hladne vode “Firth of Forth” prvog dana 2024. godine.

  1. Atina

Trg Sintagma je nezaboravno mesto za doček Nove godine u ovom drevnom gradu. Prepun je didžejeva i raznovrsnih aktivnosti, pružajući autentično iskustvo lokalnog prazničnog ugođaja. Vatromet iznad Akropolja je poseban spektakl. Lokalne taverne nude tradicionalne večeri sa živom muzikom, plesom i ukusnom hranom, pružajući uvid u grčku proslavu praznika. Obavezno probajte Vasilopitu, grčku novogodišnju tortu, da zaokružite ovo nezaboravno iskustvo.

  1. London

Jedan od najboljih načina da doživite novogodišnju noć u Londonu je da se uputite u Zimsku zemlju čuda – najsvečaniji događaj u gradu. Smešten u Hajd parku, ovo je poseban doživljaj za porodicu, jer imaju zabavne vožnje, karnevalske igre i božićni vašar! Obavezno rezervišite karte unapred. Ako želite da idete u klub za doček Nove godine u Londonu, ne zaboravite da planirate unapred jer se karte brzo rasprodaju, a cena često raste kako se događaj približava.

  1. Sevilja

Za doček tradicionalne španske Nove godine, Sevilja je idealna destinacija. Popularna tradicija obuhvata kupovinu grožđa i okupljanje na trgu Plaza Nueva. U ponoć, 12 zvona označavaju svaki sat, a ljudi brzo jedu po jedno zrno grožđa za svako zvono. Ko uspe da pojede svih 12 pre poslednjeg zvona, očekuje ga srećna Nova godina! U Sevilji, blaga mediteranska klima čini proslavu u ulicama prijatnom. Fešta traje do jutarnjih časova uz ples uz regeton i kafu sa lokalnim stanovništvom.

  1. Funchal, Madeira

Funchal, grad na ostrvu Madeira u Portugalu, nudi spektakularnu proslavu Nove godine. Iako nije prva destinacija za doček Nove godine u Evropi, Funchal ima jedan od najimpresivnijih vatrometa na kontinentu. Madeira organizuje festival od početka decembra do 6. januara sa kulturnim događajima i vatrometom u ponoć. Zanimljiva je činjenica da Ginisova knjiga rekorda Funchalov vatromet proglasila „Najvećim vatrometom na svetu“ 2006. godine.

  1. Dubrovnik

Osim što je odlična destinacija u Evropi za doček Nove godine, Dubrovnik je sjajan grad za posetu ljubiteljima vina, gurmanima i zaljubljenicima u istoriju. Uživajte u uličnoj zabavi koja se svake godine slavi u Dubrovniku na glavnom trgu Stradunu, delu zidana istorijskog jezgra grada. Događaji, koji su prilagođeni porodicama, uključuju nastupe nacionalnih umetnika, hranu i piće, i naravno, vatromet sa odbrojavanjem u ponoć. Pogledajte nastup uživo na otvorenom Dubrovačkog gradskog orkestra u podne 1. januara.

  1. Krakov

Krakov je postao jedno od najtraženijih odredišta za doček Nove godine u Evropi. Sa prelepim božićnim pijacama i svetlima, grad odiše prazničnim duhom na svakom koraku. U novogodišnjoj noći, glavni trg je epicentar dešavanja, sa hiljadama posetilaca koji uživaju u svetlima, gužvi i živoj muzici. Osim proslava na otvorenom, Krakov nudi različite zabavne događaje u znak sećanja na staru godinu, uključujući maskenbale i džez svirke. Ova raznolikost doprinosi jedinstvenoj atmosferi noćnog života grada, čineći ga posebnim među velikim evropskim gradovima.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *