Uradite ove dve stvari da brzo zatrudnite

Tokom menstrualnog ciklusa, žensko telo prolazi kroz niz fizioloških promena kako bi se pripremilo za eventualnu trudnoću. 

Ako želite da brzo zatrudnite, treba da se bliže upoznate sa dinamikom ovih promena kod vas – a to ćete najpre uspeti na ova dva načina – računanjem plodnih dana i praćenjem simptoma ovulacije.

Plodni dani – računanje: Da odredite plodne dane možete se poslužiti jednostavnom računicom. Ovulacija obično nastupa 14 dana pre narednog ciklusa. To znači da kod ciklusa od 28 dana, ovulacija nastupa 14. dana, a najplodniji dani su 12, 13. i 14. dan ciklusa. 

Simptomi u toku plodnih dana: Tokom plodnih dana, kako se bliži ovulacija, možete osetiti specifične simptome. To može biti bol ili nelagodnost u donjem delu stomaka, promene u cervikalnoj sluzi (postaje providna, rastegljiva poput belanca), pojačani libido, blago povišena bazalna temperatura, osetljive dojke. 

Kada treba imati odnose da bi se što pre došlo do trudnoće? 

Plodni dani, tj. period oko ovulacije, jesu najpovoljnije vrijeme za začeće.

U proseku, životni vek jajne ćelije nakon ovulacije je oko 12-24 sata, dok spermatozoidi mogu preživeti u ženskom reproduktivnom traktu do 3-5 dana. 

Dakle, plodni dani obuhvataju nekoliko dana pre ovulacije i sam dan ovulacije.

Studije su pokazale da je verovatnoća začeća najviša u periodu od 2 dana pre ovulacije do samog dana ovulacije. Ova verovatnoća može varirati, ali se procenjuje da je šansa za začeće tokom ovulacije oko 20-30%. U ostatku menstrualnog ciklusa, verovatnoća začeća je značajno niža, mada nije nula.

Da li je moguće zatrudneti tokom menstruacije?

Iako je verovatnoća trudnoće tokom menstruacije relativno niska, nije nemoguće zatrudneti u tom periodu. Menstruacija je deo menstrualnog ciklusa koji uključuje različite faze, uključujući period ovulacije kada je verovatnoća začeća najveća.

Za većinu žena, plodni dani su obično oko 12-16 dana pre početka naredne menstruacije, ali tačno vreme ovulacije može varirati od žene do žene i od ciklusa do ciklusa. 

Kod žena sa kraćim menstrualnim ciklusom, ovulacija se može dogoditi relativno brzo nakon završetka menstruacije, što povećava šansu za začeće.

Dodatno, spermatozoidi mogu preživeti u ženskom reproduktivnom traktu do 3-5 dana. To znači da, iako je retko, ako dođe do ejakulacije u blizini kraja menstruacije i spermatozoidi prežive nekoliko dana u reproduktivnom traktu, postoji teoretska mogućnost da dođe do oplodnje jajne ćelije nakon što se menstruacija završi.

Koliko je vremena potrebno da se zatrudni?

Vreme potrebno za začeće može značajno varirati od para do para. Za većinu parova, začeće se događa u roku od godinu dana od aktivnog pokušavanja začeća. Međutim, mnogi faktori mogu uticati na vreme potrebno za začeće, uključujući:

  1. Starost: Starost je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na plodnost. Ženska plodnost opada s godinama, posebno nakon 35. godine. Kod starijih žena, može biti potrebno više vremena da se zatrudni ili se mogu javiti poteškoće u začeću.
  2. Redovnost menstrualnog ciklusa: Ako žena ima redovne i predvidljive menstrualne cikluse, lakše je pratiti plodne dane i povećati šanse za začeće.
  3. Opšte zdravstveno stanje: Zdravstvena stanja poput hormonskih poremećaja, policističnih jajnika, endometrioze ili problema s reproduktivnim organima mogu uticati na plodnost i produžiti vreme potrebno za začeće.
  4. Zdravlje partnera: Zdravlje i kvalitet spermatozoida takođe igraju važnu ulogu u brzini začeća. Problemi s brojem, pokretljivošću ili morfologijom spermatozoida mogu uticati na vreme potrebno za začeće.

Važno je napomenuti da iako je za većinu parova začeće moguće u periodu od godinu dana, ako par ne uspe da ostvari trudnoću nakon godinu dana redovnih pokušaja začeća (ili nakon šest meseci za žene starije od 35 godina), preporučuje se poseta doktoru radi dalje evaluacije plodnosti.

U svakom slučaju, ukoliko imate brige ili pitanja o plodnosti, najbolje je posavetovati se sa lekarom ili stručnjakom za reproduktivno zdravlje koji može pružiti personalizovane savete i procenu vašeg slučaja.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *