Uređenost prostora dečije igraonice za maksimalnu radost dece

Ambijentalni uslovi u kojima borave deca bitno je da budu maksimalno bezbedni i sigurni, kreativno uređeni, imaju dosta šara i motiva koje oni vole i pružaju komfor i relaksaciju bez granica. Dečije igraonice su upravo prostori u kojima deca često borave, pa je u današnjem vremenu neophodno da im obezbede sve ne samo potrebne uslove, već i nadmaše očekivanja roditelja. 

Da bi deca rado odlazila u igraonicu potrebno je da ih nešto privuče – druženje, igračke, stil uređenja, muzika, kao i naravno ljubazni zaposleni. Imperativ modernog vremena jeste poštovanje propisa i standarda bezbednosti kada se oprema igraonica, kao i pružanje svih elemenata koji će učiniti da deca ponovo požele da se vrate u ovaj prostor. 

Aspekt bezbednosti kao imperativ uređenja

Dečije igraonice treba da budu pre svega mesto koje će učiniti da budu maksimalno bezbedni i sigurni u svakom trenutku boravka i bez obzira na kategoriju uzrasta. Opremanje podrazumeva zaštitu podova, zidova i uglova specijalnim sunđerima, kao i strunjačama, koje će učiniti da bezbednost istovremeno bude i zabava. 

Neophodno je da vrata uvek budu sigurna i bez mogućnosti da deca samostalno izađu iz prostora, kao i da svaki deo, ugao i element enterijera bude pregledan i u vidokrugu zaposlenih, ili roditelja koji borave u prostoru. Na taj način, roditelji će biti sigurni da su im deca na mestu koje je kvalitetno uređeno i imati poverenje kada borave čak i celo popodne u ambijentu dečije igraonice. 

Kvalitet opreme i igračaka za zadovoljstvo i ispunjenost

Pored toga što je važno da se ispuni standard bezbednosti kada se opremaju dečije igraonice, važno je i da prostor bude obogaćen kvalitetnim igračkama. To su najčešće igračke za različite uzraste od plastike, drveta, gume, metala i njihove kombinacije, a mogu imati interaktivni i edukativni karakter – muzičke i druge zvučne elemente, podstaći kreativnost kroz crtanje, bojenje i mnoge druge aktivnosti. 

Ne samo da aktiviraju sva čula, već omogućavaju i igru u grupama. Uz to, u igraonici se često nalaze tobogan, trambolina, penjalice i druge sprave koje omogućavaju trošenje viška energije i razvoj fizičkih sposobnosti.

Obogaćivanje prostora inovativnim sadržajima

Uz igru koja je prva asocijacija na odlazak deteta u prostor dečije igraonice, današnji ambijenti pružaju mnogo drugih organizovanih programa. Naime, deci su na raspolaganju različite tematske radionice raspoređene po satnici ili danima u nedelji, koje obuhvataju karaoke, crtanje i slikanje, kvizove znanja, sportske i muzičke aktivnosti, kao i druženje sa animatorima. 

Mnogo truda ulaže se da vreme koje dete provede u prostoru dečije igraonice bude obogaćeno sadržajima uz koje će se i edukovati, zabaviti i spoznati nešto novo kroz igru i zabavu. Sve to, izuzetno raduje i roditelje, s obzirom da oni uviđaju benefite igraonica i u najvećem broju trude se da deca provode vreme što ćešće na omiljenom mestu.

Da bi radost i interesovanje dece za odlazak u prostor dečije igraonice bilo na maksimalnom nivou, neophodno je da bude moderno uređena, privlačna i da stvara osećaj sigurnosti i poverenja. To se obezbeđuje kroz stilizovanost ambijenta, ali i organizovanost prostora, igračke, igru sa drugarima, kao i topao odnos sa zaposlenima, koji su uvek spremni da izađu u susret njihovim željama.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *