Vesti danas imaju neobičan sadržaj – šta stoji iza toga?

Gotovo da danas nema medijske kuće koja nije dobila kritiku od svoje publike koja glasi: „Novinarstvo nije ono što je nekad bilo!“ I činjenica jeste da vesti danas izgledaju potpuno drugačije, a zbog čega je to tako – pokušaćemo da odgovorimo.

Najpre ćemo napraviti razliku između takozvanih „tvrdih“ i „mekih“ sadržaja koji nam se plasira kroz medije. Ovi nazivi dolaze iz engleskog jezika i koriste se da označe razliku između klasičnih vesti sa informacijama o aktuelnim događajima i onih vesti koje se nazivaju „ne-vesti“ koje govore o sadržajima koji nisu važni za javnost.

I pošto su upravo „tvrde“ vesti ono za čim publika čezne, uglavnom nam je svima poznato kako izgledaju i na kojim principima su zasnovane. Prema tome, možemo se više posvetiti onoj drugoj – suprotnoj strani.

„Meke“ vesti zapravo nisu proizvod 21. veka – masovno su počele da se pojavljuju u medijima nakon Drugog svetskog rata. To je ono što se često naziva „selebriti“ novinarstvo, ali činjenica je da se ne odnosi samo na tračeve i pojedinosti iz života poznatih. Sigurno vam se desilo da, listajući portale, pored aktuelnih i važnih vesti, naletite i na snimke i fotografije simpatičnih i zanimljivih kućnih ljubimaca, kao i na neke interesantne pojave iz celog sveta i ostale stvari koje nemaju odlike vesti, iako imaju takvu formu. Šta je dovelo do toga da vesti danas tako izgledaju? Pre svega, u pitanju je velika promena načina života u odnosu na vreme naših predaka. Pre nekoliko decenija biti novinar bilo je prestižno društveno odgovorno zanimanje i novinari su prema svojim čitaocima osećali upravo to – veliku odgovornost. Ali, i odnos čitalaca prema vestima je bio drugačiji – one su shvatane ozbiljno.

Strane novine kao i najvažnije pozicije na naslovnim stranama zauzimale su vesti o važnim političkim i ekonomskim dogadjajima i odlukama koje utiču na svakodnevni život ljudi, a ne vesti o pevačicama i starletama. U međuvremenu, napretkom tehnologije, način života se znatno promenio –  sada su nam bezbrojni zabavni sadržaji na dohvat ruke, i to pre svega na internetu.

I upravo zahvaljujući tome vesti danas su drastično drugačije. Online novinarstvo je dovelo do stvaranja ogromnog broja novih medija i hiperprodukcije novinara. Nisu potrebna velika ulaganja kako bi se napravio jedan internet portal i to je danas, moglo bi se slobodno reći, dostupno svakome. Svako može da napravi svoj portal uz minimalna ulaganja, i samim tim da plasira sadržaj koji god želi bez brige o tome šta čitaoci misle i bez ikakve odgovornosti prema njima. Jedino što je važno i što se računa su klikovi. Oni donose reklame, reklame donose novac, a zbog zarade su i gotovo svi tradicionalni mediji prihvatili ovakav način rada. Eto odgovora odakle toliki broj „slatkih kućnih ljubimaca“ u vestima.

Upravo tu leži i razlog zbog koga se vesti danas vrlo često temelje na pojmovima „šokantno“, „dramatično“ i „zanimljivo“, a često i „uznemirujuće“. Takav sadržaj budi znatiželju čiotalaca i donosi famozne klikove. Dobar primer za to je trenutno, recimo, izveštavanje o ratu u Ukrajini. Generalno, mediji sukobe u svetu jako retko stavljaju u širi društveno-istorijski kontekst. Vesti danas čitaoce samo zasipaju uznemirujućim snimcima sa bojnog polja koji predstavljaju samo delić šire priče koja se tamo negde u ratu odvija.

Šta je „objašnjavajuće novinarstvo“ i kako se odražava na vesti danas?

Promene kroz koje prolaze vesti danas ipak imaju svoju dobru stranu – pojavu takozvanog „objašnjavajućeg novinarstva“. To je oblik izveštavanja koji pokušava da vesti predstavi na pristupačiniji način u odnosu na tradicionalno izveštavanje i to čini pružajući čitaocima širi kontekst određenog događaja. Na primer, najpoznatiji medij koji je i popularizovao takve priče i koji se oslanja na „objašnjavajuće novinarstvo“ je američki „Vox“.

Možemo zaključiti da je razvoj tehnologije odgovoran za to što vesti danas ne podrazumevaju samo „tvrdi“ sadržaj, već moramo uzeti u obzir i pojavu nove vrste novinarstva. Svakako, ona nam donosi mogućnost da na pristupačan način saznamo i naučimo više o komplikovanim događajima koji nas okružuju.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *