Windows 8 predstavljen u Nišu

Srđan Božović - Proleća@University; foto: ITmagazin.rs

U okviru prolećne turneje Microsoft akademske zajednice „Proleće@University“ danas je na Elektronskom fakultetu u Nišu održana promocija Windows 8 operativnog sistema.

Prezentaciju je održao Srđan Božović pred 30ak studenata. Božović je skrenuo pažnju na novo Windows 8 iskustvo koje pruža brži i efektivniji rad, ima podršku za sve PC uređaje i arhitekture. Kao ključne novine istaknuti su novi Windows RT, novo iskustvo, novo izvršno okruženje i uvođenje Windows store (internet „prodavnice“).

Windows store funkcioniše poput Google play (bivši Android market) sa koga se preuzimaju i instaliraju programi za Windows. Obzirom da je Win 8 optimizovan za rad na prenosivim uređajima, uvedena je opcija suspendovanja aplikacija za privremenu uštedu memorije i baterije, nešto nalik na iOS i Android uređajima.

Prvi utisci pokazuju da je Windows 8 nešto poputno novo i nepovezivo sa dosadašnjim izdanjima Microsoftovog operativnog sistema. Vrlo brzo radi i zgodan je za rad na dodir. Nema vipe ikonica na desktopu ili uopšte klasičnog desktopa, već je sada sve nalik softverima za pametne telefone. Programi lako interaguju međusobno, ali i sa cloud servisima. Dosta funkcija zahteva internet vezu i povezivanje sa LiveID-em, što je veliki pomak kada je u pitanju borba protiv piraterije.

Deo prezentacije pogledajte u priloženom klipu:

foto: ITmagazin.rs

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *