Ruže kao kraljice cvetnih bašta

Ukoliko uređujete baštu a pri tome nemate pravo rešenje za odabir cvetnih vrsta, ruže su najlepši izbor cvetnica. Uzgajanje je lagano uz par saveta kojih se kao uzgajivači morate pridržavati radi dugotrajnijeg cvetanja i svežih zelenih listova.

Redovno vodite računa o orezivanju i dodatku prihrane koja utiče na bujnost lepih cvetova. Bilo koji tip ruža raznovrsnih ili ujednačenih boja, uklapa se uz svaki tip cvetnica nižeg rasta. Ukoliko sadite nove ruže, vodite računa o dodatku zemljišnog supstrata i dubini sadnje korena. Najlepši izbor predstavljaju ruže penjačice dok su podjednako lepe i privlačne ruže stablašice.

Odaberite ruže stablašice impozantnih boja

Najefikasniji način uređenja letnjih bašti oduvek su predstavljale ruže kao cvetnice raskošne lepote, simbola ljubavi i najlepša slika sreće. Gotovo da nema prostora u samom dvorištu u kojem pravo mesto nemaju ruže stablašice, čineći time najlepši ukras vrtova. Prilikom kupovine ruže stablašice, cena zavisi neophodnog sadnog materijala, od odabrane sorte i dugotrajnog cvetanja.

Većina uzgajivača svih tipova ruža ali i veoma posebnih stablašica cenu formira na osnovu zrelosti same biljke, zatim raskošnih grana i krupnoće cvetova. Za svaki tip ruže pa i onih u formi stabla, nephodan je odabir adekvatnog mesta koje će biti dovoljno osunčano sa dreniranim zemljištem. Ukoliko su ruže stablašice veoma mlade i kao takve pogodne za sadnju, obezbedite im adekvatnu potporu kojom će biti dodatno zaštićene od promaje i vetrova.

Adekvatna nega ruža stablašica utiče na dugotrajnost cvetanja

Ukoliko dovoljno pažnje i same ljubavi pružite cvetu, on će vam dvostruko vratiti raskošnom lepotom i lepim mirisom. Obratite pažnju na izbor stablašica kao posebno lepih sorta ruža, pri čemu je cena odnosno kupovna moć upravo određena zrelošću sorte. Cvetanje se obavlja u višegodišnjem intervalu sa posebnom i usmerenom pažnjom na orezivanje, zalivanje i krajnje đubrenje.

Gajenje ruža stablašica je jednostavno, bez posebnih zahteva uz istaknuto mesto u zemljištu ili saksijama. U saksijama se ruže moraju dodatno štititi tokom zimskih mrazeva dok zemljište samo po sebi poseduje određeni stepen hibernacije koji se ponaša kao zaštita od mrazeva. Još jedna pogodnost sadnje jeste kombinacija sa drugim cvetnim sortama nešto nižeg rasta, pri čemu se formiraju veoma lepe aleje.

Posebnu pažnju posvetite adekvatnoj nezi, koja u slučaju ruža stablašica ne mora biti zahtevna, osim u slučaju zaštite od plamenjače ili biljne vaši kada je neophodno tretiranje određenih herbicidima. Upotrebom pomenutih proizvoda cvetanje u dvorištu se produžava a boja cveta ostaje intenzivna. Redovno orezivanje pospešiće rast novih pupoljaka.

Dostupne vrste ruža stablašica

Osnovna odlika svih ruža stablašica zapravo je razgranato i dobro razvijeno stablo. Još jedna odlika pomenutih sorti ruža jeste njihova krupnoća cvetova sa veoma lepim i visokim izdancima. Dalje se mogu pronaći žbunaste sorte ruža stablašica čije ime upravo opisuje formirane krošnje žbunolikog ali nešto nižeg rasta.

Ukoliko želite cvetanje stablašica tokom cele godine, pravi odabir su uspravne sorte mirisnih cvetova koji su veoma lepo oblikovani u bukete. Postoji veoma otporna sorta poleglih ruža stablašica čije ime upravo opisuje način formiranja cvetnog niza nalik padajućem slapu. Sve sorte su veoma pogodne za dalje kombinovanje u cvetnim vrtovima pri čemu je poželjan kompozitan izbor i mozaik raznolikih boja.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *