Your Uninstaller!

Svi smo se nekada našli u situaciji kada naš računar pod opterećenjem slabije radi. Često se dešava da određene delove nekih programa ne možemo u potpunosti da obrišemo i onda ostaju tu i prave pometnju u radu drugih aplikacija. Softverski otpaci koje nije moguće izbrisati iz standardnog Add/remove programs ostaju u registry-ju i usporavaju rad vašeg računara i mogu dovesti do iznenadnih padova sistema i „plavog ekrana smrti“. Posle čitanja ovog teksta nećete morati više uznemiravati prijatelje kompjuteraše već ćete uz pomoć ovog članka sami srediti svoj računar.

Predstavljamo vam Your Uninstaller!, koristan program koji će vam pomoći da optimizujete rad svog računara i obrišete sve nepotrebne fajlove koji uzrokuju probleme. Na početku treba reći da je instalacija više nego jednostavna. Jedino treba odrediti lokaciju gde će program biti smešten i nakon instalacije možete krenuti sa sređivanjem vaše mašine. Kada se pokrene program, veoma jednostavan interfejs vam omogućuje da vidite sve od programa i drajvera koje ste instalirali i prikazuje šta je najnovije što ste dodali od aplikacija. Ukoliko se rešite da obrišete nepotreban program, sve što treba da uradite je da duplim klikom selektujete željenu aplikaciju. Your Uninstaller! vam nudi nivo rada kojim će tretirati neželjeni program i tako možete izabrati koliko će agresivno pristupiti uklanjanju nepoželjnih programa.

Počevši sa built-in mode i safe mode koji su prve dve opcije, najbrže obrišu program ali ne sasvim detaljno, do normal mode i super mode koji veoma agresivno ali i dosta sporije pristupaju brisanju samog softvera i njegovih ostataka u registry-ju i skenira ceo Windows sistem da nešto nije ostalo od neželjenog programa. Kada izaberete režim rada, sve što treba je da pustite Your Uninstaller! da odradi svoj deo posla. U pretposlednjoj fazi posla, prikazuje se koliko se fajlova nalazilo u registry-ju i eventualne orphan files (podaci koji su povezani za neki drugi program) koji će takođe biti izbrisani. Te fajlove je najsigurnije sačuvati od brisanja, pošto njihovo nestajanje može izazvati greške u radu dotičnog programa. Takođe, Your Uninstaller! vam pruža dodatne mogućnosti za upravljanje aplikacijama. Ukoliko se na listi instaliranih programa ne nalazi ono što vam pravi probleme, klikom na dugme Advanced Uninstall prikazuje vam se spisak bukvalno svih softvera koji su vam prošli kroz računar, tako da sa lakoćom možete odabrati problematičan fajl i obrisati ga. Pored pomenutog dugmeta, bitne su još dve opcije: Empty Gone koja pretražuje prazne foldere i uklanja ih, i Autofix koja skenira sve instalirane aplikacije i obaveštava vas o njihovom stanju. Pored ovih opcija, Your Uninstaller vam nudi još jednu zanimljivu funkciju Hunter Mode koja radi na principu Drag&Drop (prevuci i odbaci). Dovoljno je da strelicu miša postavite preko desktop ikone, prozora nekog programa ili taskbar dugmeta i prikazaće vam se informacije o željnoj aplikaciji. Veoma korisna alatka ako vam je desktop preplavljen ikonicama a vas mrzi da tražite program ručno.

Međutim, ovaj program se ne zaustavlja samo na brisanju nepotrebnih softvera. Na raspolaganju vam je još još šest funkcija koje će vam pomoći da svoju mašinu dovedete u uredno stanje. Na početku tu je Startup Manager koji vam prikazuje koliko se programa startuje zajedno sa operativnim sistemom. Klikom na neki od programa omogućuje vam se da sasvim jednostavno isključite taj program ali ga ne uklanja sa liste kako biste lakše došli do njega ukoliko se predomislite. Odlična stvar za korisnike koji imaju slabiju RAM memoriju, tako da olakšava podizanje operativnog sistema. Tu je nezaobilazni Disk Cleaner preko kojeg možete skenirati svoj hard disk i obrisati nepotrebne fajlove koji vam uzalud zauzimaju mesto. Opcija Start Meny Manager vam detaljno prikazuje startni meni i omogućava vam da bez brisanja sakrijete određene aplikacije da se ne prikazuju u meniju. Time možete srediti izgled startnog menija po sopstvenoj želji.

Naredna stavka je nešto što vam možda pomogne da se odlučite baš za Your Uninstaller!. Njome se upotpunjuje kompleksnost ovog programa, i nećete morati da koristite nekoliko aplikacija posebno za intrnet posebno za računar. To je opcija Trace Eraser gde imate mogućnost da svoj internet pretraživač očistite od „kolačića“, da izbrišete istoriju poseta i pretrage, ispraznite Internet Temporary Files i CACHE memoriju.

Ako vam se nekada desilo da neku „tvrdoglavu“ datoteku ne možete obrisati (a sigurno jeste), Your Uninstaller! i za to ima rešenje. Stavka File Shredder vam omogućuje da odaberete fajl koji običnim pritskom na dugme delete ne možete da obrišete, i odlučnom komandom Shred! nepovratno obrišete određeni fajl ili čak ceo folder. Na kraju, opcija Windows Tools vas jednim klikom dovodi do veoma korisnih alata koji se nalaze u Control Panel-u za koje možda i ne znate.

Sve što ostaje na vama je da instalirate Your Uninstaller! i da u podešavanjima programa pozabavite trivijalnim stvarima kao što je automatsko ažuriranje softvera, startovanje programa uz OS, ili čak uključivanje korisnih saveta. Osim toga, ovaj program sve obavlja sam. Instalacija ne zauzima mnogo prostora (oko 20mb), kompatibilan je sa Windows Vista i Windows 7, dok na Windows XP radi perfektno. Program možete preuzeti sa zvaničnog sajta, ali nažalost samo kao trajal verziju pa biste posle dvadesetak dana morali da izdvojite određenu sumu ako želite da ga i dalje koristite.

Napisao: Marko Ranđelović

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *