Ukusna hrana puna proteina za svaki dan

Ljudi se često raspravljaju oko ugljenih hidrata, masti, šećera i svega onoga što se nalazi između ovih odrednica.

Međutim, svi se slażu u oceni da su proteini jako bitni. Benefiti su lako uočljivi – gubitak težine, sa akcentom na salu na stomaku, kao i povećanje mišićne mase,  snage ijačine. Preporučena dnevna količina proteina iznosi 46 grama za žene i 56 grama za muškarce. Većina stručnjaka smatra da je to nedovoljno, da nam je neophodno mnogo više.

Koju hranu koristiti?

Jaja spadaju u grupu najzdravijih inajhranjivijih namirnica na svetu. Puna su vitaminima, zdravim mastima, mineralima i antioksidansima koji štite oči. Celo jaje je izuzetan izvor proteina (6grama), ali belance je čist protein.

Sledeća stavka su bademi. Izuzetno hranjivi, puni vlakana, vitamina E, mangana i magnezijuma, treba da postanu, u kombinaciji sa pistaćima, grickalica koju ćete uvek imati na svom stolu, ili na dohvat ruke.

Svako ko išta zna o dijetama, svakim, a posebno proteinskim, zna da su grilovane pileće grudi nešto čime obiluje nedeljni meni. Bitno je naravno preskočiti ukusnu kožuricu, i fokusirati se na meso. Prednost im je cena, laka dostupnost, tona recepata i ukus. Mane zapravo ni nemaju, izuzev prezasićenosti organizma poznatim ukusom.

Ovsene kaše su postale pahuljice, kornfleks i prženice našeg doba. Svako od nas, bar  tri do četiri puta nedeljno, doručkuje ovsenu kašu, i svako je priprema drugačije. Neki uz ovas mešaju i lan i ječam. Neki koriste mleko, neki ne. Neki vole slane kaše, pa sipaju jogurt. Neki vole slatke, pa dodaju suvo grožđe, crnu čokoladu, orahe, lešnike ili bademe. Kombinacija ima pregršt. Ono štoje najvažnije je da je ovas izuzetno hranljiva namirnica, prepuna zdravih vlakana, kao I mangana, magnezijuma kalijuma, i vitamina B1, poznatog i pod imenom tiamin.

Pastirski ili čobanski sir je namirnica koju ozbiljno treba imati u kući, čak ikada niste na dijeti, jer ima jako nizak nivo mastii kalorija u sebi. Čobanov sir je prepun kalcijumom, selenom I vitaminima b12 I b2. Ili, zamenimo li na trenutak reči za brojeve, 226 grama pastirskogsira u sebi sadrźi 2 procenta masti, 27 grama proteina, i predstavlja unos 194 kalorije u organizam. Ukoliko vam se desava da neki put ne možete da pronađete ovu vrstu sira, skoro podjednako ćete dobro proći i sa upotrebom mocarele, parmezana, čedara.

Malo ko je uspeo da prođe kroz detinjstvo, a da nije pio mleko pred spavanje. Visoko hranljiva namirnica nažalost ipak postaje skrajnuta u stranu, jer znatan brojodraslih razvija intoleranciju na mleko. Oni srećnici koji ipak nemaju ovih problema, mogu da uživaju u mleku, kao jednoj od najhranivljijih namirnica – 120 grama mleka sadrži oko 8 grama proteina u sebi, i predstavlja unos u telo od približno150 kalorija. Mleko u sebi sadrži pomalo od svake hranljive supstance neophodne ljudskom telu da bi funkcionisalo. Posebno je bogato kalcijumom, fosforom i vitaminom B 2.

Brokoli je neverovatno zdravo povrće, puno vitamina C iK, vlaknima ikalijumom. Smatra se jednim od najuspešnijih boraca protiv raka. 96 grama iseckanog brokolija sadrži 3 grama proteina, i predstavlja unos u organizam od samo 31 kalorije.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *