Zbog čega pacijenti sve češće idu u privatne poliklinike? Ovo su glavni razlozi

Upoređujući socijalnu politiku i zdravstveni sistem u našoj zemlji sa nekim mnogo razvijenijim zemljama može se reći da je naš daleko bolji, odnosno humaniji i usmereniji ka čoveku, ne profitu, jer svako, čak i odrasle nezaposlene osobe, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

I zaista, i dalje su državni domovi zdravlja, bolnice i klinički centri najposećeniji i primaju najveći teret u celokupnom sistemu zdravstvene zaštite – i državnom i privatnom. Sve analize, operacije, pregledi, za bilo koju bolest koja se može tretirati kod nas u zemlji se mogu uraditi u državnoj ustanovi o trošku fonda za zdravstveno osiguranje. 

Ono što je, svako će priznati, velika mana našem državnom zdravstvu je činjenica da je ovaj proces pregleda i analiza praćen velikom količinom birokratije i da se nekada na najjednostavniji pregledi i analize mogu odužiti na po nekoliko nedelja zbog zakazivanja pregleda, uputa, davanja uzoraka na analize, nekada čak i u više ustanova, dugog čekanja rezultata… Ovo je možda najprimetnije u velikim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš, gde su zdravstveni centri decentralizovani pa se za dve različite analize ili pregleda mora ići na dva različita kraja grada. Zbog toga mnogi pacijenti biraju da redovne godišnje preglede obavljaju u privatnim poliklinikama. 

Milenium medic je jedna od poliklinika koje pružaju kompletne preglede

Glavni razlog zbog kojeg je mnogima jednostavnije da zakažu pregled u privatnoj poliklinici je svakako ušteda vremena i izbegavanje čekanja na pregled. Moderan stil života koji nam je nametnut i u kojem bi dan trebalo da ima makar 26 sati kako bismo stigli da završimo sve obaveze ne ostavlja nam mnogo vremena da vodimo računa o svom zdravlju kojeg se mnogi sete tek kada ga izgube. Oni koji se ipak trude da redovne godišnje preglede obavljaju na vreme, sve više se opredeljuju za privatne poliklinike.

Treba naglasiti i da se u privatnim poliklinikama pregledi mogu zakazati i uveče, tako da i oni kojima je problem da izostanu sa posla, ipak mogu obaviti redovne preglede.  Jedna od takvih je Milenium medic. Ova poliklinika sa laboratorijom nudi čitave pakete specijalističkih pregleda koji se obave za jako kratak vremenski period što je upravo ono što pacijentima treba – efikasnost. U daljem tekstu navešćemo samo neke od kompletnih pregleda koji se mogu obaviti u ovoj klinici. 

Ginekološki paketi 

Svaka žena bi makar jednom godišnje trebalo da ode na redovan sistematski pregled kod ginekologa. Zahvaljujući ovim redovnim pregledima pacijentkinje mogu na vreme otkriti ukoliko postoje bilo kakve promene koje bi mogle da ukazuju na neki veći zdravstveni problem, a većina njih se, kada se otkriju u ranoj fazi bolesti mogu lako izlečiti. Već smo pomenuli da je najveći problem sa državnim ustanovama birokratija, dugo čekanje na analize, a u velikim gradovima davanje uzoraka na analizu u više različitih ustanova.

Zbog toga mnoge privatne poliklinike, među njima i Milenium medic nude ginekološke pakete koji, između ostalog, obuhvataju preglede lekara specijaliste, ultrazvuk, briseve, PAPA test, kolposkopiju i ultrazvuk dojki. U toku jednog dolaska na kliniku se mogu obaviti sve ove analize, dakle, nema potrebe za čekanjem i posebnim odlascima u laboratoriju – sve se završava na jednom mestu, za jako kratak vremenski period. 

Kompletan kardiološki pregled

Među najvećim brojem pacijenata u našoj zemlji su oni sa kardiološkim problemima. Povišen krvni pritisak se danas uzima zdravo za gotovo i može, ukoliko se ne kontroliše, da napravi ozbiljne probleme. Zbog toga je neophodno redovno ići na kontrole kod kardiologa.

Možda najbolji primer za efikasnost privatnih poliklinika su kardiološki pregledi u okviru kojih se mogu odjednom uraditi EKG, ultra zvuk srca i karotida, Color dopler kao i kompletne laboratorijske analize. Zbog činjenice da se sve može završiti u jako kratkom vremenskom periodu bez posebnih zakazivanja i čekanja, sve više pacijenata se odlučuje za kardiološke preglede u privatnim poliklinikama. 

Endokrinolški pacijenti ne moraju da čekaju

Opšte je poznato da se kod nas u velikim državnim bolnicama na pregled kod endokrinologa čeka i po nekoliko meseci. Endokrinološki pacijenti koji moraju da primaju redovnu terapiju, kao što su dijabetičari na insulinu ili osobe koje imaju neko autoimuno oboljenje štitaste žlezde su zbog činjenice da ne mogu doći do termina kod državnog lekara često u ozbiljnom problemu.

Zbog toga sve češće u potpunosti odustaju od državnih ustanova i odlučuju da se leče u privatnim poliklinikama gde je mnogo jednostavnije jednom u šest meseci zakazati pregled i uraditi sve neophodne analize. Nakon što stignu rezultati analiza dobija se  mišljenje lekara specijaliste na osnovu kojeg se čak i u državnim ustanovama od lekara opšte prakse mogu dobiti recepti za neophodne lekove. Dakle, nema višemesečnog čekanja i prekida u terapiji, kao što može da se desi dok se čeka na pregled u državnoj ustanovi.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *