7 prednosti nošenja naočara u odnosu na kontaktna sočiva

Izbor između dioptrijskih naočara i kontaktnih sočiva je odluka s kojom se u nekom trenutku suoči svako sa problemom vida.

Da li odabrati sočiva ili naočare? Iako obe opcije imaju svoje jake strane, naočare nude nekoliko jedinstvenih prednosti koje ih čine omiljenim izborom za mnoge. 

U nastavku smo izdvojili sedam ključnih razloga zašto većina daje prednost naočarima za vid u odnosu na dioptrijska sočiva.

Zdravlje i sigurnost

Jedna od glavnih prednosti naočara je manji rizik od infekcija oka u poređenju sa sočivima. Kontaktna sočiva zahtevaju direktni kontakt sa okom, što otvara put bakterijama i drugim patogenima ukoliko se njima ne rukuje pravilno. Loša higijena kontaktnih sočiva može dovesti do ozbiljnih infekcija, kao što je, npr. keratitis. 

Naočare, s druge strane, ne dodiruju vaše oči, značajno smanjujući rizik od ovih komplikacija.

Takođe, naočare pružaju fizičku barijeru koja štiti oči od spoljnih faktora kao što su prašina ili vetar, što je posebno korisno za osobe koje provode puno vremena na otvorenom ili u oštrim vremenskim uslovima.

  Praktične i jednostavne za korišćenje

Naočare su izuzetno praktične za korišćenje. Potrebno im je minimalno održavanje u poređenju sa očivima. Naočare ne morate svakodnevno čistiti i čuvati u sterilnim rastvorima. Ne moramo posebno da ističemo koliko će vam vremena ovo uštedeti. Cenićete ovu prednost posebno ukoliko ste tip osobe koji je često u žurbi, ili pred kraj dana, kada ste isuviše umorni i samo čekate da legnete u krevet.

Dalje, naočare se mogu lako staviti i skinuti, jer ne postoji direktan kontakt sa okom. Upravo ovo je jedan od čestih razloga koji mnoge odbija od nošenja sočiva. Rukovanje kontaktnim sočivima zahteva nivo spretnosti i pažnje koji može biti izazovan za neke ljude, kao što su starija lica ili  osobe sa fizičkim invaliditetom.

Početna nelagodnost je nešto što pojedini nikada ne prevaziđu, te se na kraju ipak opredele za naočare kao komfornije rešenje.

Moda i stil

Naočare su postale mnogo više od pukog sredstva za poboljšanje vida. One su ključni modni dodatak. Raznovrsnost oblika, boja i materijala omogućava svakome da pronađe savršeni par koji će upotpuniti njihov izgled i lični stil.

Naočare mogu transformisati kako izgledate i kako se osećate. Zbog toga popularni brendovi i dizajneri kontinuirano lansiraju inovativne kolekcije koje prate najnovije trendove, čineći naočare ne samo korisnim, već i izuzetno poželjnim modnim dodatkom.

Vizuelna udobnost

Za mnoge, naočare pružaju superiornu vizuelnu udobnost. Na primer, mogu imati specijalna stakla koja smanjuju odsjaj i filtriraju plavu svetlost, što je posebno korisno za one koji provode puno vremena ispred kompjuterskih ekrana. 

Takođe, neki ljudi smatraju da naočare nude bolje vidno polje, posebno ako imaju visoke dioptrije ili zahtevaju multifokalna stakla.

Isplativost

Na duže staze, naočare mogu biti isplativije od kontaktnih sočiva. Početni trošak naočara može biti viši, ali ne morate ih menjati tako često kao kontaktna sočiva.

Ovde nemate dodatnih troškova, kao što su česta kupovina rastvora za kontaktna sočiva ili češće posete oftalmologu zbog kontrolnih pregleda.

Naočare ćete menjati jedino ukoliko dođe do nekog ozbiljnog oštećenja rama ili ako jednostavno poželite okvir drugačije boje ili dizajna.

Prilagodljivost promenama vida

Naočare se mogu lako prilagoditi kako bi se uskladile sa promenom vida. Ako se dioptrija promeni, obično je potrebno samo promeniti stakla, a ne ceo okvir. Ova fleksibilnost može biti posebno povoljna za decu i adolescente, čija se dioptrija zna češće menjati.

Zaštita od UV zraka

Mnoge naočare sada dolaze sa ugrađenom UV zaštitom. Specijalan filter savršeno blokira štetne UV zrake sunca, štiteći oči na način sličan sunčanim naočarima. Iako neka kontaktna sočiva nude UV zaštitu, ona ne pokrivaju čitavo oko i okolna područja, ostavljajući delove izložene potencijalnim oštećenjima od sunca.

Naočare ne nude samo vizuelni boljitak, već donose i celi spektar prednosti u odnosu na sočiva. One su praktičan aksesoar kojim lako možete naglasiti vašu ličnost i stil. Bilo da tražite sofisticiranost, udobnost, ili samo želite da vaše oči budu zdrave, naočare su izbor koji savršeno spaja funkcionalnost i modne trendove.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *