10 korisnih Google Chrome aplikacija: zašto ih vredi imati

Nakon prethodnog teksta o aplikacijama za Mozilla Firefox, predstavljamo vam korisne dodatke za Google Chrome pretraživač koje će svakodnevno surfovanje olakšati i skratiti vam vreme koje provodite zadovoljavajući svoje potrebe na internetu.

1. Adblock plus

Kao i u prethodnom tekstu, osvrćemo se na aplikaciju koja kada se aktivira uklanja sve one dosadne reklame i oglase sa kojima se susrećete pretražujući Google ili na sajtovima koje redovno posećujete. Jednom aktivirana aplikacija ne samo da uklanja reklame koje vas ne zanimaju već i smanjuje vreme učitavanja stanice, što je veoma korisno ukoliko imate slabiji računar.

2. Mail Checker Lite

Ova aplikacija vam smanjuje vreme koje utrošite na pregledavanje e-mail adresa ukoliko iimate više različitih naloga (Yahoo, Gmail, Hotmail…). Kada se instalira, jednim klikom na ikonicu pored trake za pretraživanje možete videti sve e-mail poruke koje su vam poslate.

3. Click&Clean

Dodatak koji vam omogućava optimizaciju rada kako Chrome pretraživača tako i kompjutera u celini. U meniju možete odabrati istoriju pregledanih stranica, bukmarkova, download istoriju ili čišćenje cache memorije, ali i online testiranje kompjutera na malware ili defragmentaciju hard diska. Takođe, dostupan vam je audio/video/foto editor, kao i opcije za deljenje (share) dokumenata ili slika. Mnoštvo korisnih opcija na jednom mestu.

4. FastestChrome

Aplikacija već opisana u prethodnom tekstu, samo što je ovo ekstenzija Mozille za Google Chrome. Pomožu ovoga, nećete morati da klikćete na nove stranice na sajtu već se one same učitavaju i štedi vam vreme. Omogućava bolju pretragu, pretvara u linkove svaki URL u određenom tekstu itd.

5. Awesome Screenshot

Veoma lak za upotrebu, ovaj dodatak vam omogućuje da u željenom formatu slike sačuvate stranicu ili deo stranice koja vas zanima. Nakon selektovanja dela strane, imate opciju da privremeno ili trajno sačuvate sliku online ili da je sačuvate na svom računaru. U daljem editovanju slike možete ubacivati određene oblike, menjati boju ili „zamagliti“ sliku.

6. Bookmark Sentry

Ova aplikacija skenira sačuvane stranice i prijavljuje duplikate i loše linkove. Skeniranje se može obavljati na dnevnoj, nedeljnoj ili mesečnoj bazi, u zavisnosti kako vi sami odredite u podešavanjima.

7. TooManyTabs

Ako vam se dešava da vam je otvoreno previše tabova na pretraživaču, onda je ovo nešto što morate imati. Jednim klikom na ikonicu TooManyTabs otvara se meni koji sortira otvorene tabove u jednu preglednu sliku. Odatle ćete tačno znati koji vam tab treba i makar za nijansu sačuvati živce i prisebnost.

8. YouTube Options

YouTube Options ima širok spektar mogućnosti kada je gledanje klipova u pitanju. Instaliranjem ove aplikacije blokiraju se oglasi i reklame koji se pojavljuju na YouTube-u, opcija autoplay video može biti isključena tako da vi sami određujete kada ćete pustiti klip da gledate a ujedno se klip učitava pa nema prostora za „seckanje“ tokom gledanja. Dodatna mogućnost je da sami odredite reziluciju videa i veličinu plejera koji vama najviše odgovaraju.

9. timeStats

Ako ste se ikada pitali kako se desilo da provedete ceo dan na internetu a ne znate gde ste bili i šta ste posećivali, ova zanimljiva aplikacija vam daje odgovor na ta pitanja. Ovde vam se procentualno i u obliku grafikona prikazuje koliko ste vremena na kom sajtu proveli tokom dana, prethodnog dana i u zadnjih nedelju dana. Do detalja ćete biti upućeni u vaše vreme provedeno za kompjuterom.

10. IMDB

Za kraj ostavljamo jednu poslasticu za ljubitelje filmova. Ne morate više ručno kucati adresu sajta ili traženih naslova, već ste jednim klikom na stranici međunarodne filmske baze podataka. Još jedna korisna stavka je da ako vas zanima određeni naslov, dovoljno ga je selektovati u celini, i IMDB ikonica vam odmah daje link ka tom filmu kao i ocenu koju to ostvarenje ima.

Za kraj, važno je napomenuti par stvari. Za instaliranje i korišćenje ovih aplikacija neophodno je imati gmail nalog što nije teško napraviti. Druga korisna stvar se tiče memorije koju koriste ovi dodaci. Pametno je da u podešavanjima pretraživača (Settings) nađete opciju „Continue running background apps when Google Chrome is closed“ i isključite je kako bi se RAM memorija rasteretila.

Sve ove i mnoge druge interesantne dodatke možete naći na stranici https://chrome.google.com/webstore/category/home

Autor: Marko Ranđelović

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *