10 Mozilla Firefox dodataka koji olakšavaju internet surfovanje

Mozilla Firefox brauzer na svom sajtu nudi stranice i stranice ekstenzija koji se mogu besplatno preuzeti. Treba imati u vidu da instalacija mnogo dodataka samo usporava rad brauzera, pa čak i dodatno opterećuje resurse vašeg računara. Stoga ne treba instalirati svaku zanimljivu ekstenziju, već odabrati one koje će vama lično koristiti.

Predstavljamo vam 10 aplikacija koje bi svaki korisnik ovog brauzera trebalo da koristi. Neke od njih olakšavaju i ubrzavaju protok informacija a neke vas čine bezbednijim.

1. ADBLOCK PLUS

Ukoliko su vam dosadile reklame tokom Google pretrage, posete nekog sajta ili pak surfovanjem Facebook stranicom, onda je ova ekstenzija pravo rešenje. AdBlock kako mu ime kaže blokira oglase. Sve one dosadne reklame koje vas navode da kliknete na njih, u većini slučajeve vas navode i na prevaru nestaće jedonstavnom instalacijom, a za ostalo će se program sam pobrinuti. Bez brige, ako na određenom sajtu želite videti reklame, to ćete lako podesiti.

2. ALL-IN ONE SIDEBAR

U pitanju je sidebar koji vam neke opcije Firefoxa čini dostupnijim. U vidu sidebara koji stoji sa strane koju sami odaberte u Firefox prozoru, nudi vam na jednom mestu pregled i upravljanje ličnom internet istorijom, bookmarkovima, listom preuzimanih datoteka, instaliranim ekstenzijama i temama, čak se odatle mogu instalirati nove. Takođe, za naprednije korisnike tu je information tab koji nudi malo dublji pregled stranice koja vam je trenutno učitana i nudi neka dodatna bezbedonosna podešavanja.

3. DOWNLOAD STATUSBAR

Vrlo jednostavan detalj koji vam vizuelno olakšava praćenje datoteka koje se trenutno preuzimaju. Jednostavno se na dnu prozora pojavi termometar sa prikazom procenta do koga je stigao download, a postavljanjem miša preko slike dobija se uvid u brzinu downloada i veličinu datoteke.

4. FASTESTFOX

Ovu ekstenziju preporučujemo samo ako imate bržu koncekciju ili ako nemate ograničenje u megabajtima, jer će vam onda samo bespotrebno otvarati višak stranica. Radi se o dodatku koji ako listate sajt sa više stranica, on vam unapred otvara svaku narednu, i tako vam štedi vreme koje bi vam bilo potrebno da čekate nakon klika na sledeću stranicu. Na primer, ukoliko listate sajt sa dosta slika, dok vi pogledate sve fotografije, FastestFox će vam već učitati naredne stranice i tako vam uštedeti vreme.

5. FORECASTFOX

U pitanju je jedna od mnogih ekstenzija za vremensku prognozu u vašem brauzeru. Forecast fox se jednostavno podešava, i pruža meteorološke podatke za bilo koju lokaciju u svetu. Informacije pokazuje i tekstualno i u malim slikama, a može se podesiti i da prikazuje prognozu i za naredne dane. Ako ništa drugo, barem u svakom trenutku možete znati kako da se obučete, bez izlaska na terasu da lično proverite.

6. NOSCRIPT

NoCript možda deluje komplikovano, pogotovo ako se krene u objašnjavanje šta je taj javascript koji on blokira. U pitanju su razne animacije koje nalazite na sajtovima, a koje mogu da usporavaju njeno učitavanje, na slabijim računarima mogu da vam „pojedu“ resusre, a često su i sigurosni propust. Zato je surfovanje bezbednije, a sajtovima kojima verujete možete jednim klikom dati dozvolu da se prikazuje javascript.

7. SEARCH PREVIEW

Dodatak koji služi samo da poboljša Google pretragu. Uz svaki rezultat pretraživanja, pored imena sajta i opisa stajaće i sličica sa izgledom sajta, što vam može olakšati odluku na koji sajt da kliknete. Dodatak se u svakom trenutku, bez restarta, može isključiti/uključiti.

8. SESSION MANAGER

U pitanju je još jedna bezbedonosna ekstenzija, koja štiti vaše podatke od naglog prekida rada. Bilo da je u pitanju nestanak struje, restart računara ili greška u brauzeru koji se naglo ugasio, ovaj dodatak čuva vašu trenutnu sesiju i pri ponovnom startu brauzera daje vam prikaz tabova koji su vam bili otvoreni i daje vam opciju da ih automatski ponovo otvori. Tako da možete bez problema nastaviti gde ste stali.

9. TAB BADGE

Ako ste aktivni na internet društvenim mrežama, onda je ovo pravi dodatak za vas. On će vam u tabu prikazati ako imate novu notifikaicju, na primer na Facebooku. Korisno je ako vam je otvoreno mnogo tabova, na kojima nešto pretražujete ili radite, a onda vas crvena ikonica podseti da pogledate facebook, mail, twitter i slično.

10. WEBMAIL NOTIFIER

Koristite yahoo, gmail ili hotmail nalog, a nemate potrebe da vam stoje stalno učitani u brauzeru? Ovaj dodatak ima malu ikonicu koja će e-mail proveravati umesto vas i slati vam notifikacije da vam je stigla nova pošta i na kom nalogu. Naravno, odatle se, jednim klikom stiže do novog maila.

BONUS ZA NAPREDNE KORISNIKE

FIREBUG

FireBug je ekstenzija korisna onima koji se bave veb dizajnom ili nekim vidom interent programiranja. Dodatak daje uvid u CSS i HTML kod bilo kog sajta. Čak simulira izmene u kodu i pokazuje vam kako bi izmena uticala na vebsajt.

FIREFTP

Ako imate potrebu za razmenu podataka preko FTP protokola, ali ne želite da koristite desktop programe, onda FireFTP nudi virtuelno konzolu koja vam omogućuje rad u FTPu.

 

Sve opisane ekstenzije, kao i mnoge druge, mogu se pronaći preuzeti sa adrese: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/

Autor: Miloš Najdanović

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *