5 saveta za održavanje zebra zavesa

Nešto što je poslednjih godina postalo jako popularno za ugradnju u domovima, ali i poslovnim prostorima, prilikom izgradnje, renoviranja ili prostor, pojedinačnog menjanja određenih stvari, jesu rolo zavese. Njihovu popularnost je moguće bilo predvideti, jer se radi o nečemu što jako dugo traje, ne zahteva komplikovano održavanje, a jednom uložen novac u rolo zavese se jako isplati, jer je njihov vek trajanja prilično dugačak. Međutim, danas je popularnija jedna novija vrsta rolo zavesa, koja se naziva zebra zavese.


Kada se kaže zebra zavese, često dođe do zabune, jer su daleko poznatije pod nazivom „dan – noć“ zavese, jer imaju savršenu funkciju regulisanja proupuštanja svetlosti, pa zbog svoje funkcionalnosti i jesu dobile naziv dan – noć, a zbog svog izgleda se nazivaju zebrastim zavesama. Zebra zavese se prave od veoma kvalitetnog mehanizma i dvoslojnog platna, pa se kod njihovog pomeranja naizmenično smenjuju trake prozirnog i neprozirnog dela tkanine, što u stvari omogućava kontolisano propuštanje svetlosti u prostoriju, a kako se radi o trakama prozirnog i neprozirnog platna, jasno je odakle potiče naziv zebra zavese.

Dan noć zavese su odlične, budući da mogu predstaviti i zamenu za roletne, te tako ne morate imati dupli trošak. Ukoliko želite u potpunosti da zamračite prostoriju to ćete moći, ukoliko želite privatnost veću, onda jednostavno podseite zavesu tako da neprozirni delovi platna budu jedni do drugih i ništa se neće videti. A ovo je svakako odlična opcija i u letnjim danima, kada je potrebno uvek više hlada.

Rolo zebra zavese dostupne su u mnoštvo dezena, boja, tako da se ne morate nikada pribojavati da li ćete pronaći izgled koji će se uklopiti u ostatak vašeg enterijera, budući da je to najlakše pronaći. Rolo zebra zavese se mogu ostaviti na ram prozora, zid, a mogu se postaviti i tako da idu sa plafona, a njihova cena na kraju zavisi upravo najviše od mehanizma koji odaberete za njihovo funkcionisanje. Dan noć zavese odlikuje odličan, moderan izgled, koji pristaje kako domovima, tako i poslovnim prostorima i u tome nema nikakve sumnje, međutim, nekada se javljaju sumnje oko njihovog održavanja, da li je ono teško, lako, te da li je uopšte i moguće. Kako moguće jeste, mi vam donosimo nekoliko saveta kako da održavate i svoje zebra zavese učinite uvek lepim, čistim i mirisnim.

Čišćenje krpom

Sve što vam je potrebno jeste jedna mekana, magična krpa kako se najčešće naziva i topla voda. Nejpre, važno je napomenuti da je često dovoljno da i suvom, mekanom krpom pređete zebra zavese, baš kao što to radite kada čistite malo prašine sa neke komode u svom domu, te ćete tako i sa nje ukloniti svu prašinu koja se nakupila. Rolo zebra zavese nisu kao standardne zavese koje upijaju dim od cigareta, loženja, isparavanja od kuvanja, pa nećete imati tih briga da li su upile mirise ili neku masnoću, a osim toga, rolo zavese se rade od materijala koji su jako otporni i koje je veoma teško isprljati.

Međutim, kako svi vole da očiste i detaljnije zebra zavese, dovoljno je da mekanu krpu potopite u mlaku vodu i da nakon toga dobro ocedite krpu. Spustite svoju rolo zebra zavesu do dna, te je pažljivo, laganim pokretima prečistite prethodno okvašenom krpom. Nakon čišćenja ostavite zebra zavesu tako spuštenu da se prosuši na nekoliko minuta i njeno čišćenje je gotovo. Najvažnije od svega jeste da znate da čišćenje zebra zavesa nije potrebno svakodnevno ili nešto učestalo, zbog čega one i jesu popularne, jer predstavljaju jedno od najpraktičnijih rešenja za uređenja brojnih enterijera.

Čišćenje usisivačem

Kada radite generalno čišćenje svog doma, koje se najčešće radi s promenom godišnjeg doba, nakon nekog renoviranja, krečenja ili kada jednostavno vi to poželite, dozvoljeno je zebra zavesu očistiti i usisivačem, kako biste u potpunosti izvukli prašinu iz nje. Bitno je napomenuti da ovo nije potrebno često da se radi, već se vremena na vreme. Jako je važno da usisivač bude podešen na nisku snagu uvalečnja vazduha, te da se koristi papučica za glatke površine prilikom usisavanja rolo zebra zavese, jer se u suprotnom može dogoriti da zavesu uvuče usisivač, te da je pogužva. Samim tim dolazimo do toga da ju je često ispraviti, jer se radi o čvrstom materijalu od kojeg su zebra zavese izrađene. Nakon usisavanja, potpunog uklanjanja prašine iz rolo zebra zavese, možete je preći vlažnom, mekanom krpom, kao u prethodnom savetu, kako bi ova rolo zavesa dobila natrag svoj početni, potpuni sjaj.

Čišćenje paročistačem

Svi smo svesni da se fleke javljaju i prave, pa tako može da se dogodi i sa vašom zebra zavesom. Nekad neko nešto prospe, nekad se fleka jednostavno stvori i tu rolo zavese ne mogu da se zaštite, kao ni ništa drugo što posedujete. U tom slučaju, prethodna dva saveta vam neće možda biti od pomoći, ali postoji nešto što pomaže, a to su paročistači, odnosno, usisivači sa parom koji vrše dubinsko pranje, kako su nam negde poznatiji. Ovi paročistači se razlikuju od onih koji se koriste za dubinko pranje tepiha.

Kao i u prethodnom koraku, bitno je da paročistač bude na najnižoj jačini, kako ne bi oštetio zavesu, te da se drži na nekih 20-ak centimetara udaljenosti od materijala, budući da materijal od kojeg je napravljena zebra zavesa ne trpi visoke temperatura. Nakon pažljivog i temeljnog čišćenja, dobićete natrag svoju rolo zebru zavesu kao što je ona to bila od prvog dana. Ova tri saveta se tiču čišćenja rolo zebra zavesa i njihovog održavanja uopšte, a tu su još dva saveta, koja govore šta nikako ne smete uraditi.

Bez pranja u veš mašini!

Kako zebra zavese ne podnose pranje u veš mašini zbog visokih temperatura, ovo ne sme da vam padne na pamet ni kao opcija. Osim temperature, tu su i brojni faktori. Za pranje u mašini biste morali da skinete materijal sa mehanizma, što je prilično težak proces, a onda sve to treba i vratiti na svoje prvobitno mesto. Uz to, mašina bi materijal rolo zavese sasvim izgužvala i uništila, te ne bi imalo poentu zavesu više ikada i vratiti na prozor.

Slanje na hemijsko pranje

Kao i prethodni savet, tako i ovaj kaže nikako ne šaljite zebra zavese na hemijsko pranje. Najpre, skoro niko neće ni prihvatiti da ih opere, ali ako se to dogodi, onda snosite svu odgovornost, budući da mešavine materijala za izradnju zebra zavesa ne podnose visoke temperature, centrifugu, verovatno ćete na kraju dobiti zavesu koja više ne može da se upotrebljava.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *