Razvoj aplikacija za Android

Prvi mobilni telefon sa Android operativnim sistemom pojavio se još 2008. godine,a do sada je postigao neverovatan uspeh? Da li je u pitanju Google? ili činjenica da je Android open source projekat? Ili jednostavno zato što radi dobro? Bilo kako bilo, jedna ključna činjenica je bitna u ovom momentu: Svako se može priključiti i razviti sopstvene aplikacije za Android

Šta je Android?

Kompanija Android Inc. Osnovana je u Palo Altu, u Kaliforniji, krajem 2003. godine, sa namerom da se razvije softver za mobilne telefone. Dve godine kasnije kompaniju kupuje Google. Četiri godine nakon osnivanja kompanije, krajem 2007. godine, dolazi do osnivanja Open Handset Alliace, alijanse za otvoreni softver na prenosnim uređajima. Jedan od članova je i Google. Misija ove alijanse je razvoj otvorenih standarda za mobilne uredaje. Prvi proizvod ove alijanse bio je Android, platforma za mobilne uređaje, zasnovana na Linux 2.6 kernelu. Godinu dana kasnije se na tržištu pojavio prvi mobilni telefon sa ovim novim operativnim sistemom: HTC Dream.

Android nije Linux

Iako je Android izvorno bio zasnovan na Linuxu, sada je potpuno nezavisan operativni sistem. Izvorni kod Android sistema je takođe otvoren, ali je Google modifikovao određene delove Linuxa, što je rezultovalo time da Android ne sadrži X Windows, kao nijednu od standardnih GNU biblioteka. Usled toga, konverzija postojećih Linux aplikacija je prilično komplikovana.Takođe, Google je dodao i neke svoje funkcije, sa naročitim osvrtom na bezbednost na mobilnim uređajima.
Android se, takođe, razlikuje od Linuxa i po pitanju načina licenciranja.Linux se distribuira pod GNU GPL (General Public Licence) licencom, dok se Android distribuira pod Apache licencom fondacije Apache Softivare Foundation (ASF). Za razliku od GPL licence, Apache licenca dozvoljava distribuiranje vlasničkog softvera, baziranog na otvorenom softveru, bez neophodnosti da se objavi izvorni kod.

Android nije Java

Iako se aplikacije za Android pišu u Javi, ne izvršavaju se kao Java aplikacije pošto Android ne sadrži Java virtuelnu mašinu, kao ni Java biblioteke. To znači da Android nije u stanju da pokreće Java programe. Android aplikacije koriste samo sintaksu Java jezika, a izvršavaju se pomoću virtualne mašine pod nazivom Dalvik.
Medutim, moguće je razvijati biblioteke za Android i pomoću drugih programskih jezika, kao što su C ili C+ +. Dalvik je u stanju da uveze i koristi takve biblioteke, kao i sve Windows DLL (djnamic linked library) biblioteke.

Razvoj aplikacija za Android

Svako može da pravi aplikacije za Android platformu. Svi potrebni alati dostupni su za besplatno preuzimanje, a čak vam nije neophodan ni pristup uređaju koji radi na Android platformi. Na primer, na sajtu Android developera možete naći sve što vam je potrebno, uključujući emulatore za Android hardver. Softverski razvojni paketi (SDK) su dostupni za Windows, Linux i Mac OS X operativne sisteme.

Iako Android koristi samo sintaksu Jave, SDK su zasnovani u potpunosti na Javi. To znači da je neophodno instalirati Java razvojni paket ijava development kit, JDK), a takode morate imati instaliranu i Java virtualnu mašinu (Java runt-me environment, JRE) na vašem računaru. Preporučuje se Eclipse kao razvojno okruženje (IDE), uz dodatak Andrpid Development Toolkita (ADT).

Procedure za instaliranje SDK (uključujući JDK, Eclipse, ADT itd.) detaljno su opisane na odgovarajućim sajtovima, pa smatramo da nema potrebe ponavljati se ovde. Medutim, potrebno je da znate da su ovi softverski alati veoma veliki – reč je o nekolicini gigabajta – pa je potrebno imati strpljenja prilikom preuzimanja sa Interneta.
Kada ste sve instalirali, dobra je ideja proći kroz “Hello Android” tutorijal. Ovaj tutorijal, takođe, nudi dobra objašnjenja, mada nije od velike pomoći pri izboru verzije Androida. Postoji nekoliko verzija Androida, a svaka od njih nazvana je po nekom slatkišu (na engleskom jeziku, naravno): verzija 1.5 (Cupcake), verzija 1.6 (Donut), verzija 2.0/2.1 (Eclair), verzija 2.2 (Froyo), verzija 2.3 (Gingerbread) i verzija 3.0 (Honeycomb). Potrebno je odabrati verziju koja odgovara vašem hardveru.
Potom treba napraviti virtualni Android periferni uredaj (Android Virtual Device, AVD) koji je kompatibilan sa verzijom Androida koju ste odabrali i pokrenuti ga. Po-kretanje AVDa može da potraje, a zahteva i dosta memorije.

Programiranje za Android može biti zabavno

Ukoliko nemate nikakvog iskustva sa programiranje, a želeli biste da napravite aplikaciju za vaš Android telefon ili tablet, postoji alat koji će vam dobro doći: App Inventor za Android
Da biste koristili ovaj alat, potreban vam je PC računar sa novijom verzijom operativnog sistema (Windows, Linux ili Mac OS), Internet konekcija, web brovuser i Java. Kako biste izbegli eventualno razočarenje, najpre posetite sajt ovog alata i proverite da li vaš računar ispunjava minimalne uslove za pokretanje. Ukoliko je sve ispunjeno, preuzmite App lnventor Setup (oko 100 MB) i instalirajte ga uz preporučene standardne opcije.
Sledeći korak je povezivanje vašeg Android uređaja.

Android aplikacija za sanovnik.

Neke Android aplikacije se mogu dobro prodati pre svega sajtovima, ako naučite programiranje za Android možete se zabavljati i zaraditi. Evo primera aplikacije sanovnik

namenjene sajtu http://sanovnikonline.com/.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *