5 saveta za ugradnju moderne rasvete u vaš dom

Ukoliko ste se već odlučili na korak ugradnje ili zamene rasvete u vašem domu, poželećete da pored toga što će biti vrlo korisno bude i moderno, kako biste na taj način osvežili vaš prostor. Imajte u vidu da to nije jednostavan posao i počnite da razmišljate na vreme.

Rasveta za dnevnu sobu i kuhinju mora biti praktična

Na moderan i atraktivan izgled vaše dnevne sobe mogu da utiču različiti faktori. Boja zidova, raspored i dizajn nameštaja, popunjenost prostora, ali i rasveta samo su neki od njih. Nekada samo promena rasvete može učiniti da vaša dnevna soba dobje jednu potpuno drugačiju notu, odnosno izgled. I najmodernija i najefektivnija rasveta može izgledati loše u vašem domu, ukoliko je ne uklopite sa ostalim detaljima i ukoliko nema svoju funkciju. A osnovna funkcija rasvete jeste efektno osvetljnje prostorije.

Pored centralnog osvetljenja, rasvetu možete prilagoditi i vašim policima i ostalim delovima dnevne sobe koje želite da istaknete. Ukoliko su vam zidovi tamniji, biraćete jače osvetljenje. Prosečno se u dnevnoj sobi provodi najviše vremena i s toga morate birati kvalitetnu rasvetu, koja će prijati vašim očima i koja vas neće umarati. Na primer, LED paneli su svakako rešenje koje može zadovoljiti sve vaše zahteve i na njih svakako treba da obratite pažnju.

Kada je u pitanju osveteljnje kuhinje i tu morati biti vrlo obazrivi. Važno je da osveljenje bude dobro zbog spremanja jela. S toga vaš izbor mogu biti male sijalice, raspoređene širom cele kuhinje, koje će pored toga što su praktične, izgledati i vrlo moderno.

Rasveta za spavaću sobu – možete eksperimentisati

U ovom slučaju možete pustiti mašti na volju i ne morate brinuti o gore spomenutim detaljima. Stone lampe se nameću kao idealan tip rasvete za ovu prostoriju. Pored toga što će estetski delovati vrlo atraktivno, one će u određenim trenucima biti i vrlo praktične. Posebnu rasvetu možete izabrati i za ogledalo koje se nalazi u vašoj spavaćoj sobi. Tako moderno osvetljeno ogledalo delovaće vrlo glamurozno.

Ukoliko imate velike plakare i u njih možete ugraditi poseban tip rasvete, a za ovaj oblik rasvete najbitnija je količina svetlosti.

Za kupatilo je važno dobro osvetljenje

Dobro osvetljenje za vaše kupatilo je važno iz više razloga. Prvi i najbitniji razlog jeste zbog lične higijene. Dalje, samo žene znaju koliko je važno imati dobro osvetljenje kada se sređuju, odnosno šminkaju. Dobro i moderno osveteljno kupatilo može potpuno drugačije da izgleda u odnosnu na prvobitan izgled.

Centralna, odnosno rasveta koja se nalazi na plafonu može biti dobar izbor za kupatila  male površine, jer uspeva da osvetli celu prostoriju, a može se steći utisak da je kupatilo prostranije. Ipak, najbolje rešenje je svakako rasveta iznad ogledala, ili oko ogledala. Ukoliko je ova rasveta kvalitetna i dobra, neće vam biti potrebno centralno osvetljenje. Kada su u pitanju kupatila veće površine savetujemo da brinete o detaljima, tako da pored rasvete iznad ogledala, postavite i sitnu rasvetu na policama, kao i iznad tuš kabine. Iznad tuš kabine možete postaviti i rasvetu u boji, čiji intenzitet može da se menja, a to će zaista doprineti tome da vaše kupatilo dobije jednu modernu notu, a vi ćete uživati u svakom tuširanju.

Uštedite, ali ne na uštrb kvaliteta

Ukoliko renovirate celokupnu kuću ili stan i sami ste svesni da će vas to koštati. Naravno da je bitno da uštedite koliko god je to moguće, ali nemojte to raditi po svaku cenu. Najvažnije je da vaš dom krasi kvalitetna rasveta. Logično je da pored toga što ćete birati kvalitetno, želeti da izaberete i moderno.

Nekada rasveta može da deluje i vrlo luksuzno, a da ne košta čitavo bogatstvto. Važno je samo da budete kreativni i umereni.

Mislite ekološki

Kada želite da moderno uredite svoj dom, onda morate razmišljati i o ekologiji. U razvijenim zemljama ljudi sve više postaju svesni koliko je bitno očuvati životnu sredinu, pa tako ono što se smatra modernim mora da uključuje i tu ekološku crtu. To vam neće biti teško, jer vrlo lako možete naći modernu rasvetu, koja je ekološki prihvatljiva.

Ekološka rasveta podrazumeva onu rasvetu koja ne sadrži štetne supstance, koje mogu biti opasne kako za vas, tako  i za vašu okolinu.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *