Malaksalost kao posledica gripa: kako ojačati?

Simptome gripa ćete primetiti istog dana kada vam se grip i dogodi. I to sve odjednom. Temperatura, obično i kašalj, zapušen nos, malaksalost, izmorenost dolaze u paketu. Nakon nekoliko dana borbe sa gripom, pored početne malaksalosti, javiće se potpuna iscrpljenost vašeg tela, jer će vas svi ti simptomi i te kako “lomiti”. Naravno da odmah morate da počnete da se lečite, kako girp ne bi ostavio velike posledice na vaš organizam. Što više prirodnih lekova protiv prehlade i grip, to ćete se više i sačuvati. I dok ćete upravo različitim vrstama kako medikamenata, tako i prirodnih lekova protiv prehlade i gripa ublažiti većinu simptoma, izmorenost može ostati kao posledica. Predlažemo vam nekoliko načina kako da ojačate vaše telo nakon gripa, odnosno poboljšate vaš imuni sistem.

Vitamini su osnova

Kada vas pogode prehlada ili grip i sami znate da je potrebno da unosite što više vitamina. Trudite se da vitamine uzimate iz svežih sastojaka. Kada su u pitanju virusi, onda bi najpre trebalo da unosite što više vitamina C, a njega ima u limunu, kupusu, južnom voću, paprici, spanaću, peršunu, jagodama. Vitamin B je veoma dobar lek protiv prehlade i gripa, jer utiče na smanjenje stresa, bolje funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema,  a to znači da vam vraća snagu. Ovaj vitamin nalazi se u mesu, jajima, zelenom povrću, kikirikiju, orasima, pirinču, bananama. Konzumiranjem mlečnih proizvoda, ribe, šargarepe i bundeve u svoj organizam unećete vitamin A, koji posebno doprinosi zaštiti vaše kože i vida, a u jedno je i lek protiv prehlade i gripa. Tunjevina i sardina bogate su vitaminom D, a on je dobar za kalcijum.

Čajevi i tople supice

Tople supice, bogate povrćem i pilećim mesom, vam i te kako mogu povratiti snagu. Naime, ona će opustiti vaše mišiće i ublažiti bolove u grlu. Ova pileća čorba, kao i različite vrste čajeva smatraju se veoma efikasnim i delotvornim lekom protiv prehlade i gripa. Čaj od nane, majčine dušice, žalfije, brusnice, će vas ugrejati, smanjiti bolove i ojačati vaš imnuni sistem.

Đumbir kao kombinacija vitamina

Đumbir se koristi kao lek za mnoge bolesti, pa tako može biti i efikasan lek protiv prehlade i gripa. S obzirom da je važno unositi što više vitamina kako biste poboljšali funkcionisanje svog imunog sistema, predlažemo da svojoj ishrani dodate i ovaj sastojak. Naime, đumbir je bogat vitaminima A, C, E i D, a takođe sadrži i kalijum, fosfor, hrom, gvožđe, kalcijum, cink, magnezijum i još mnoge druge korisne supstance. Međutim, ono što đumir čini prirodnim lekom protiv prehlade i gripa su upravo cink, magnezijum i hrom, jer upravo vas oni štite od gripa.

Krastavac i senf za okrepljenje

Postoje medicinska istraživanja koja su utvrdila da su krastavci, kao i senf toliko bogati različitim mineralnim sastojcima, koji pomažu čoveku da povrati svoju snagu i u potpunosti ga okrepljuju. Dok krastavac možete jesti i svež, senf možete dodavati u različite vrste zdravih čorbica ili kao dodatak različitim jelima. Ako niste znali, senf može ublažiti vašu upalu grla, ali tada ćete morati direktno da ga konzumirate. Jedna kašičica će biti dovoljna. Takođe, utvrđeno je i da brokoli, artičoke i rukola i te kako mogu oporaviti vaš imuni sistem i iz tog razloga se i oni mogu smatrati jednom vrstom leka protiv prehlade i gripa.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *