Krunice za zube i sve što treba da znate o njima

Krunice za zube, poznate i kao „kapice“, jesu fiksni, odnosno učvršćeni protetski nastavci koji potpuno prekrivaju zub ili zubni implantant. One vraćaju zubu prvobitan izgled.

Kada se koriste krunice za zube?

Veliki karijes ozbiljno oštećuje i slabi zub. Velike plombe na tako slabim zubima povećavaju rizik od lomljenja. U takvim slučajevima koriste se krunice za zube. Njima se takođe  prekrivaju zubni implantanti. Pored zuba oštećenih karijesom, pomoću krunica se štite i popravljaju takođe polomljeni ili potrošeni zubi. Krunice za zube se mogu koristiti za kozmetičke modifikacije kojima se poboljšava osmeh u estetičkom smislu.

Koliko poseta stomatologu zahteva proces ugradnje krunica za zube?

Većina krunica za svoju ugradnju zahteva dve posete zubaru. Tokom prve posete zubar priprema zub za krunicu bruseći ga kako bi napravio prostor za krunicu. Sledeći zubarev korak je uzimanje otiska pripremljenog zuba i njegovo slanje u laboratoriju. Potom se na zub postavlja privremena krunica dok se čeka da se prava izradi u laboratoriji. Prilikom druge posete zubaru, postavlja se prava, odnosno stalna krunica za zube.

Vrste krunica za zube

Na osnovu materijala od kojih se krunice za zube prave, razlikujemo nekoliko vrsta: metalne, metalokeramičke, keramičke i cirkon keramičke. Svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke u odnosu na druge vrste.

Metali od kojih se najčešće izrađuju metalne krunice za zube jesu legure zlata, paladijuma ili baznih metala poput nikla ili hroma. Zbog svog neuglednog izgleda, one se danas retko koriste. Međutim, one imaju i nekoliko svojih prednosti: izuzetno su jake, otporne su na pucanje i lomljenje, dugotrajne su, ne oštećuju susedne zube i za njihovu ugradnju zub se ne mora previše brusiti.

Za izradu metalokeramičkih krunica kombinuju se dve vrste materijala: karamika i metal. Porcelanska prevlaka postavlja se na metalnu osnovu. Slabije su od metalnih, ali su jače od keramičkih krunica. Zahvaljujući porcelanskoj prevlaci izgledaju približno poput običnog, prirodnog zuba. Metalna osnova ovih krunica se može nazirati na zubu kao tamna linija, iz tog razloga se ove krunice ne preporučuju za prednje zube. Metalo keramičke krunice imaju još dva nedostatka. Jedan je da oštećuju susedne zube više nego što je to slučaj sa keramičkim, a drugi da su porcelanski delovi krunice skloni pucanju.

Keramičke bezmetalne krunice, odnosno porcelanske krunice izrađuju se isključivo od keramike. Estetički se odlično uklapaju sa drugim zubima ne odstupajući od njihove boje. Takav, da kažemo, savršen izgled mnogo košta. Porcelanske krunice veoma su skupe, a pored toga i lomljive. To su dva glavna razloga iz kojih se one najčešće ne ugrađuju na zadnje zube. Dodatno, sklone su oštećivanju komšijskih zuba.

Za sada jedina vrsta krunica koje su skuplje od keramičkih, jesu cirkon keramičke krunice za zube. Od keramičkih su se pokazale bolje jer su čvšće, dugotrajnije, ali i zato što je za njihovu ugradnju tokom pripreme zub potrebno manje brusiti. Njihov dva nedostatka jesu visoka cena i oštećivanje komšijskih zuba.

Koliki je životni vek krunica za zube?

Ukoliko se o njima brine na pravi način, krunice za zube mogu imati veoma dug životni vek. U zavisnosti od tipa krunice i drugih okolnosti, one u proseku mogu trajati od 5 do 15 godina. Krunice u boji zuba (dakle keramičke, cirkon keremičke i metal keramičke) se nekada menjaju i ranije ukoliko se njihova boja prestane uklapati sa bojom drugih zuba.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *