Da li je pametna kupovina zlata u zalagaonicama?

 

Zlato je danas najprodavaniji plemeniti metal na tržištu. I zato, ukoliko planirate da se upustite u kupovinu zlata u zalagaonicama, bilo bi dobro da se prvo informišete. Evo, šta bi trebalo da znate. 

Na prvom mestu oprez

Neki vlasnici zalagaonice računaju na prosečnog kupca, a da pritom ne znaju kako da uoče lažne plemenite metale, poput zlata ili srebra. Lažno zlato je uobičajena pojava u zalagaonicama, ali to ne znači da zalagaonice dalje i prodaju takve predmete. Iako su vasnici zalagaonice i njihovi zaposleni obučeni da razlikuju pravo zlato i lažno, ipak je važno biti oprezan sa lažnim zlatom u zalagaonici jer se nikada ne zna. 

 

Nekvalitetno zlato

Drugi problem izvan lažnog zlata je da zlato koje kupujete nekvalitetno.

Mnogi faktori doprinose smanjenju vrednosti zlata, kao što su nenormalno habanje, prekomerne ogrebotine i izgubljen sjaj,… Postoje trikovi za izradu izgleda zlata u svom nekadašnjem stanju. Davanje sjaja  zlatu pomoću pamučnih tampona i sličnim tehnikama može biti dovoljno je da zavara neobučeno oko.

Cena

Inflacija troškova uobičajena je kod kupovine zlata u zalagaonici.

Bez obzira da li vlasnik zalagaonice aktivno prati cene zlata ili ne, cena je često veća nego ako je kupite od ovlašćenog prodavca. Cilj bilo koje zalagaonice je da zarađuje, a to ponekad znači i veliko naduvavanje cene plemenitih metala. 

 

Poreklo zlata bi moglo biti dovedeno u pitanje.

Na pitanje odakle je prvobitno zlato često se ne može odgovoriti. Ovo dovodi u pitanje moralne i etičke standarde prodavca, a ne same zalagaonice koja kupuje. Zlato se može ukrasti. Informacija odakle je zlato došlo svakako je bitno ne samo sa stanovišta cene, već i sa pravnog stanovišta. Međutim, vlasnici zalagaonica, uopšte, teško mogu da isprate i provere istinitost priče prodavca i samim tim da utvrde poreklo zlata koje su dobili. 

Kako kupiti nakit u zalagaonici:

 

Pre nego što počnete da gledate nakit u zalagaonic, pročitajte ove savete.

 

1. Istraživanje

Istraživanje, istraživanje, istraživanje. Guglajte zalagaonice o kojima razmišljate i pročitajte sve recenzije koje možete pronaći. Pitajte svoje prijatelje i porodicu za savet. Posebnu prednost dajte zalagaonicama koje su specijalizovane za nakit. 

 

Takođe, naučite što više o nakitu. Započnite kupovinu naoružani znanjem o nakitu kako biste već znali kako izgleda kvalitetno zlato, kakva je trenutno tržišna cena zlata Ili povedite nekoga sa sobom ko dobro poznaje navedene stavke!

 

2. Mislite van okvira

Možda tražite prsten. To ne znači da ne biste trebali uzeti u obzir i ogrlice. Možete pronaći savršen kameni set u starom privesku, odnesite ga svom dragulju i vratite ga u prsten iz snova.

 

Sa nakitom se manje bavite estetikom, a više kvalitetom. Nešto što vam se može činiti zastarelim i što nije po vašem ukusu, ako je napravljeno od visokokvalitetnih materijala, može biti dobar ulov. 

 

Ako idete pripremljeni i sigurni, kupovina nakita u zalagaonici može biti jako zabavna i veoma uspešna. Ako pronađete nešto sjajno, rado bismo to čuli u komentarima.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *