Vodič za kupovinu tastature

Neiskusan odabir tastature dovodi do toga da ona nema svoju punu funkcionalnost pri korišćenju. Pregledom osobina lakše ćete prepoznati onu koja je najadekvatnija za rad u vašim uslovima. Kako se tastature dele?

Dva osnovna tipa tastatura su mehaničke i membranske tastature

Membranska tastatura između tastera i štampane ploče ima silikonsku ili gumenu membranu. Zbog mogućnosti postavljanja nižeg profila tipki ovo je primarni vid tastature kod lap-topa a i za PC je čest odabir. Jenostavno, tiše su. Kada tipkom pritiskate ona pritisne membranu a membrana pritiska štampanu ploču pa se mora svaka tipka potpuno pritisnuti za beleženje unosa. Loše je to što se ove tastature komplikovanije čiste i što nisu trajne. Ako menjate jedan taster isplativije je promeniti celu tastaturu. 

Mehanička tastatura ispod svakog tastera ima oprugu i daje bolji osećaj pri tipkanju. Tasteri su viši i mnogima su zato u upotrebi lakši.  Mehanička tastatura traži jači pritisak ali je prirodnija za dugo tipkanje pa su greške u kucanju mnogo manje. U zavisnosti od boje prekidača koji se nalazi ispod tastera dele se na nekoliko vrsta a ovo su najpoznatije:

  • Mehanička tastatura sa crvenim prekidačem zahteva mnogo manji pritisak pri kucanju i odlična je kao postavka kod gejming tastatura. Lako kliktanje donosi brzo reagovanje što je kod igrica bitno.
  • Plavi prekidač ima i oprugu pa se čuje svaki pritisak ali je zato i unos teksta dosta precizniji jer je tipkanje prirodnije pa su greške ređe. Mnogi ove tastature vole jer podsećaju na zvuk pisaće mašine
  • Sve osobine koje ima mehanička tastatura sa plavim prekidačem ima i ona sa braon izuzev tog zvuka. I dalje je odlična za kucanje, ali je primerenija za rad u grupi.

Kada su u pitanju tastature cena mehaničkih tastatura znatno vode. Razlog leži u tome što su ove tastature trajnije, ali su joj zbog toga i delovi skuplji. Sa druge strane membranske se češće kvare i nisu se dobro pokazale upravo kao gejming tastatura zbog velikog opterećenja pojedinih tastera.

Možete uzeti skuplje varijnte koje imaju i ove osobine:

  • USB tastature nemaju kabl i time su lakše za pravilno postavljanje prilikom upotrebe. Nikakvo povezivanje žicama vas neće ograničiti da kucate bez problema.
  • Raspored tastera može biti predviđen specijalno za igrice kod gejming tastura. One su češće specifično obojene i poseduju sistem osvetljenja ispod tastera.
  • Teže se pronalaze ali za ljubitelje ćiriličnog pisma tu je i ćirilična tastatura. Možete kupiti onu koja ima ćirilicu ili jednostavno kupiti nalepnice koje se postavljaju na klasične tastature. Nalepnice su dobra varijanta i da imate jasno vidljivo gde su raspoređena i sva latinična slova.
  • Laserska tastatura olakšava rad na pametnim uređajima. Na bilo koju ravnu površinu laser obasja raspored tastature i vi tipkate kao po klasičnoj tastaturi. U šali kažu da je ovo najčistija tastatura jer nakon upotrebe samo obrišete površinu koju ste koristili.

Velika je ponuda raznih vrsta tastatura pa je potrebno malo ispitivanje karakteristika da se dođe do one dobre. Kada „kliknete“ sa onom koja je idealna za vaše potrebe shvatićete koliko je jednostavnije koristiti računar svaki dan. Veliki izbor tastatura možete pronaći u Vip House, specijalizovanij radnji za računarsku opremu.

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *