Da li je štampa kataloga zastarela?

Da li će štampani katalozi prestati da postoje?

Ako je veliki argument u korist štampe kataloga pristup područjima gde je Internet slabije zastupljen ili kod ciljnih grupa koje čini na primer starije stanovništvo koje je oduvek koristilo ovaj format, da li su štampanim katalozima dani odbrojani? 

Da, ako prihvatimo papirni kanal kao isključivo kanal koji se vezuje za prošlost. Međutim, možda upotreba papira u budućnosti zaista uopšte nije praktična. U 2015. godini došlo je do povratka štampanog kataloga u mnogim biznisima koji su svoj marketing zasnovali na digitalu. Ali, šta je bila zajednička nit u tim novim primerima? Štampani katalog više nije katalog: u pitanju je lookbook.

 

Štampa kataloga i inovativne metode, primer Atlas nameštaj

Prosečnom kupcu je dosadno da lista stranice koje su prepune jednostavnog prikaza proizvoda. Brendovi su se osvrnuli na primere časopisa, posebno najvećih brendova sa najvećim kapacitetom resursa, i prodajni katalog pretvorili u obim visokokvalitetnih fotografija. Kroz slike modela ili prostora na kojima se proizvodi brenda razbacani poput plasmana proizvoda, katalog poziva čitaoce da prate priče i estetske deklaracije koje se uklapaju u sklonosti ciljnog tržišta. Takav je na primer katalog brenda Atlas

U njihovom katalogu prisutna je klasifikacija po kategorijama proizvoda, sa estetikom koja pruža osećaj o filozofiji brenda, umesto konkretnih informacija o vrsti proizvoda, njihovoj korisnosti, sastavu ili čak njihovom cenovnom rangu. Gustina proizvoda u ovoj vrsti kataloga je toliko manja nego u tradicionalnom modelu, otuda i razlog zašto ih neki brendovi nazivaju novinama, uvodnicima ili biltenima.

Štampa kataloga ovoga brenda sada je luksuznog izgleda, i namenjena je da se ciljna grupa njemu vraća umesto da ga samo prelista i baci direktno ući u kantu za smeće, jer nameće atraktivniju estetiku i content marketing. Ovi katalozi se obično šalju po narudžbi i imaju digitalnu alternativu identičnog izgleda. To znači uštedu i mogućnost prikupljanja podataka o zainteresovanim kupcima, čak i pre kupovine, koja će se koristiti u ponovnom ciljanju, mada to može podstaći i lenjost ili sumnju kod onih koji ne žele da daju svoje lične informacije.

 

Digitalne kataloge je ipak lakše pretraživati

I dalje je lakše pronaći proizvod pomoću ključnih reči na internetu nego što je to slučaj sa katalozima u papiru, posebno ako katalog ima mnogo stranica ili ako ne sadrži ceo asortiman brenda. Danas, funkcija štampanog kataloga ne mora nužno biti ponuda čitave kolekcije. To čak nije moguće u nekim prilikama, posebno kod brendova koji žele da sačuvaju tajnost po pitanju  lansiranja proizvoda, kao što su ugovorni ugovori između LEGO-a i drugih franšiza. To je lagani razgovor koji vodi na osećaj pre definitivne ljubavi na prvi pogled, mada se to može dogoditi i slučajno.

Postoje i određeni katalozi koji uopšte i ne prikazuju prouzvode. Slična je situacija kod brendova koji imaju svoje publikacije koje upotpunjuju prodaju proizvoda informacijama vezanim za njihovu etiku. Ovo pokriva najbolje namere u prodaji i kupovini, i pretvara ih u senzorno iskustvo putem kataloga sa vrstama fotografija i kompozicija koje ističu osnovne standarde brenda.

 

Prednosti i nedostaci formata štampanih kataloga

Svaki trend ima svoje opasnosti koje ga prate. Moglo bi se dogoditi upravo suprotno od pozitivnog uticaja koji je očekivan, a pogrešna orijentacija marketinga kataloga štetila bi naporima koji se posvećuju stvaranju imidža brenda. Pa tako, 2015. Godine brend  Bloomingdale bio je primoran da povuče katalog i da se javno izvini zbog neprimerenog stila marketinga i lošeg ukusa. Zamisao spornog kataloga bila je da bude smešan i neformalan za njihovu publiku, ali reakcija publike bila je vrlo negativna.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *