Kako efikasno očistiti slavine od kamenca

Održavanje slavine u kupatilu ili kuhinji čistim važan je deo higijene doma. Otklanjanje kapljica vode, fleka, mrlja kamenca i drugih nečistoća, može biti manje ili više složan proces. Kamenac se stvara kako sa spoljašnje, vidljive strane, tako i u unutrašnjosti baterije za kupatilo ili kuhunju. 

Baterije za kadu, tuš baterije, slavine za sudoperu i mnoge druge moraju se održavati i čistiti više puta tokom nedelje. Postoje određenje tehnike za njihovo održavanje sjajnim, čistim i potpuno osveženim. U te svrhe koriste se hemijski i prirodno spravljeni preparati.

Hemijski preparati za održavanje slavina

Tržišna ponuda bogata je raznim hemijskim preparatima koji čine da slavine za sudoperu, tuš baterije i sve druge inoks slavine u domu imaju stalni visoki sjaj. Potrebno je voditi računa da kupljeno sredstvo potpuno bude namenjeno za čišćenje kamenca i održavanje boje slavina. Uglavnom se radi o različitim slabijim kiselinama, ili kombinaciji sastojaka koji se nalaze u boci sa klasičnim sipanjem, pumpicom i raspršivačem. Uz ispiranje vodom, najčešće destilovanom, brisanje suvom krpom, baterije za kupatilo i slavine za kuhinju dobijaju stari sjaj. 

Sirće kao prirodni preparat za čišćenje kamenca

Svaka žena u svom domu ima flašu sirćeta – jabukovog ili alkoholnog. Moć ovog prirodnog sredstva u borbi protiv kamenca je ogromna, iz razloga što otpušta alkalni kalcijum i uništava kamenac na svim nerđajućim površinama. Ukoliko se radi o dubinskom kamencu u unutrašnjosti slavine, na mrežici, potrebno je skinuti je, natopiti krpu sirćetom i staviti u unutrašnjost da odstoji. Za spoljni kamenac paralelno se obmotava druga krpa za otklanjanje kamenca. Zatim se dobro ispira vodom i sve baterije za kupatilo i kuhinju biće očišćenje i bez tragova kamenca. Za odlično čišćenje koristi se i vruće sirće, i potrebno je da odstoji od nekoliko minuta, do cele noći u zavisnosti od naslaga kamenca. 

Snažna soda bikarbona kao „čistač“ kamenca

Soda bikarbona važi za kuhinjski prah koji ima veoma široku upotrebu. Na prirodnoj bazi, uz veliku snagu može očistiti svaki trag kamenca. Najčešće se posipa uz vodu i dobro utrljavanje starom četkicom za zube. Uz kombinaciju sa sirćetom ima još veće i značajnije dejstvo na otklanjanje kamenca, jer se javlja u vidu jake pene, pa otklanja i preko 80% naslaga kamenca sa slavine za sudoperu, lavabo, tuš baterije i slično. 

Moćni limun za odstranjivanje velikih naslaga kamenca

Voće i namirnica koja se koristi za najrazličitije namene u domu, počevši od ishrane, preko osveživanja prostora pa sve do čišćenja tvrdokornih naslaga, fleka i mrlja jeste limun. U borbi protiv kamenca ima veliku ulogu, posebno za odstranjivanje debljih i većih slojeva kamenca. U kombinaciji sa čistom, najpre destilovanom vodom i eteričnim uljima u jednoj flaši sa raspršivačem, daje mogućnost odličnog čišćenja slavina, uz osvežavanje prostora. Limun je pogodan za mešanje sa sirćetom, sodom bikarbonom i drugim prirodnim „čistačima“ kamenca sa slavine u sudoperi, baterije za kadu, lavabo, tuš baterije i slično. 

Održavanje slavina sjajnim i čistim zahteva upornost i istrajnost prilikom upotrebe posebno prirodnih preparata. Svakodnevno brisanje suvom krpom nakon korišćenja, češće generalno ćišćenje i održavanje učiniće da slavine ostanu čiste duži vremenski period, kao i da se naslage kamenca sporije stvaraju. 

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *