Da li se isplati kupiti polovnu PVC stolariju iz inostranstva?

Već odavno ništa nije čudno kupovati polovne stvari, jeste da je pre više godina bio nastao pravi „bum“ kada su se pojavile second hand radnje, ali ubrzo smo se svi navikli na njih, pa se osim garderobe i sličnih kupovina, na ovakvim mestima često obavlja kupovina raznoraznih materijala, nekih dodataka koji se mogu korisstiti u raznim poslovima, kao i sama oprema za njih, a u velikoj meri se kupuju i nameštaj, razni uređaji, te mnogo toga što je neko već koristio.

Ono što se u poslednje vreme takođe jako često i u velikoj meri kupuje kao polovno, a dolazi iz inostranstva, jeste PVC stolarija. Međutim, kada se radi o jednom ovakvom proizvodu, uvek se negde postavlja pitanje da li je ovakvo i ovo ulaganje, kupovina PVC vrata, PVC prozora, zaista isplativa i dobra?

Kao i kod bilo kakve kupovine, nevezano da li se radi o nečemu što je sasvim novo, što je koristio neko poznat ili neko sasvim nepoznato lice, iskustva nakon kupovine, kada prođe neki period testiranja su vrlo različita, jer postoje oni koji su apsolutno zadovoljni, oni koji kažu da može i bolje, ali su tu uvek i oni koji uvide ubrzo da su uradili sasvim pogrešnu stvar.

Iskustava je mnogo, što je i očekivano, međutim, kada se radi o kupovini polovne PVC stolarije, onda je potrebno sagledati više stvari koje su jako bitne, kako biste na kraju znali da li PVC stolariju koja je već negde bila ugrađena valja kupovati ili ne. I to zapravo pokušavamo danas da otkrijemo i uvidimo gde su najveće zamke, zbog kojih uvek primat ima nova PVC stolarija.

Mesto kupovine PVC stolarije

Jedna od prvih stvari jeste istražiti i dobro proveriti mesto na kojem uzimate PVC ulazna vrata, sobna vrta ili prozore. Kada to radite u svom gradu ili svojoj zemlji, onda je ovo sve prilično lako proveriti, a svakako, savet uvek ide u tom smeru da ovakvu kupovinu vršite u nekom ovlašćenom servisu, odnosno, firmi koja se bavi prodajom PVC stolarije, jer ona mora da zna sve o njoj, te o svim komponentama koje su od presudne važnosti.

Kada se PVC stolarija kupuje u inostranstvu, često jako bitni podaci postaju nedostupni, lako se možete preći u razgovoru i gledanju ponude, te na kraju ispada da ne znate odakle ta stolarija potiče, koliko dugo je korišćena, kao ni bilo šta drugo. Zbog svega ovoga, ali i narednih bitnih stavki, uvidećete sigurno zašto je PVC stolarija koja je nova, sa svim potrebnim garancijama, nešto što vam garantuje miran boravak u domu, poslovnom prostoru ili bilo gde gde je potrebno da se postavi.

Starost PVC stolarije

Da li znate, odnosno, možete li ikako biti sigurni koliko je stara PVC stolarija koju kupujete? Da li su ti PVC prozori ugrađeni pre dve ili sedam godina, da li su PVC vrata postavljena prvobitno prošle jeseni ili jeseni koja je bila pre skoro deceniju?

Iako se često pomisli da je starost stolarije lako odrediti, morate uvek da imate na umu činjenicu da je PVC stolarija prilično izdržljiva, nepromenljiva, što je u stvari danas čini jako poželjnom i popularnom. Ali, važnost saznavanja starosti te polovne PVC stolarije jeste najpre da znate da li ona vredi onoliko koliko se za nju novca traži.

Normalno je da je PVC stolarija koja je korišćena godinu dana skuplja od one koju je neko koristio 5 ili više godina, a ta razlika u ceni će vam jako značiti, kao i saznanje da je kvalitet stolarije usled starosti i dugog ili kratkog korišćenja opao u nekoj određenoj meri. Ovo je uglavnom informacija koju je teško dobiti, teško saznati, a i kada vas neko uverava da se radi o stolariji koja nije dugo korišćena, ipak je potrebno stručno lice koje to može da potvrdi.

Kvalitet polovne PVC stolarije

Dolazimo ovim redom do jedne od čestih prepreka koje se javljaju u trenutku kada se kupuje polovna PVC stolarija, kako iz inostranstva, tako i iz vaše neposredne blizine. Kako postoje PVC prozori ili PVC vrata koji su izrađeni od najkvalitetnijih materijala i kombinacija materijala, tako postoje i oni koji su izrađeni od materijala koji nisu toliko otporni, koji brzo propadaju, a neretko ima i materijala koji nisu preporučeni zbog zdravlja ukućana.

Ono u čemu je problem jeste činjenica da polovna PVC stolarija nema deklaraciju kojom biste mogli da potvrdite koji su materijali u pitanju. Naravno, uvek možete kod nekoga pronaći da sve deklaracije i garancije čuva, pa čak i same račune kada je ona kupljena kao nova, ali kada toga nema, onda ulažete uz veću dozu rizika. S druge strane, nova PVC stolarija nije dobra samo zbog toga što je nova, već vi uz nju dobijate i sve potrebne papire, deklaracije, koje vam uredno govore o tome o kakvom je proizvodu zapravo reč.

Već u samoj radnji znate od kojih i kakvih materijala su izrađeni PVC prozori ili PVC vrata, da li su to materijali koji su zdravi po vašu i okolinu vaših najbližih, da li su to materijali koji su otporni i dugotrajni, jer to tvrde kvalitetom, jer svakako, stolarija nije jedna od onih promena koje se rade i planiraju često, već je to, posebno u našim uslovima i u našem okruženju, promena koja se radi jednom, eventualno dva puta tokom života, zbog čega je jako važno da budete sigurni u šta i kako ulažete, te da li uloženo može da vam se povrati ako se ispostavi da nešto nije u redu.

Ovo je ujedno još jedan, veliki i najvažniji plus kada se radi o novoj PVC stolariji. Osim svih potrebnih papira, garancije, vi dobijate proizvod koji nakon perioda testiranja, ukoliko niste zadovoljni, ukoliko nastane neki problem, jednostavno možete reklamirati. Samom reklamacijom dobijate pravo da se nastali kvar sanira ili da se sve u potpunosti promeni, svakako o troško distributera i proizvođača, dok se kod polovnih komada stolarije ovakav benefit gubi, jer niko neće i ne može da garantuje da je proizvod koji je već korišćen, koji je polovan, u potpunosti ispravan i dobar, toliko da se sigurno neće ništa kvariti i neće doći do toga da se ubrzo nakon ugradnje nešto loše dogodi.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *