Kako birati kolica za bebe?

Poslednji meseci trudnoće zahtevaju donošenje nekoliko važnih odluka. Jedna od tih odluka jeste i kupovina kolica za bebe. Iz tog razloga obratili smo se prodavcima iz prodavnice Kiddy Joy i pitali ih koji su to važni faktori na koje mora da se obrati pažnja.

Ako pogrešite prilikom kupovine, najlepši period u životu može malo da se zakomplikuje, zato, drage buduće mame, pažljivo birajte i posvetite dovoljno vremena kupovini i izboru kolica.

Opcija je mnogo, mnogo je i modela i različitih proizvođača, a nekada je teško napraviti najbolji izbor. Najvažnije je da vaša nova kolica budu praktična i funkcionalna i da odgovaraju vašem načinu života, a najviše bi trebalo da budu prilagođene terenu po kojem će se koristiti.

Prvi test prilikom kupovine kolica

Teža ili lakša kolica, pitanje je sad.

Razmotrite sopstveni način života, simulirajte kretanje, postavite prepreke kako biste videli kako se točkovi prilagođavaju, a onda dodajte i opterećenje prilikom vožnje kako biste odredili da li vam više odgovaraju kolica sa tri ili sa četiri točka.

Svaki dobar model dečijih kolica mora da ima pristupačne i kvalitetne kočnice, ali i dobre ručke i kvalitetan sigurnosni pojas. Pritom, važno je i da li se kolica lako sklapaju i da li vašimm potrebama odgovaraju.

Odgovarajuća kolica za bebe

Najpre razmislite o navikama i potrebama koje imate. Promislite koliko ćete često bebu izvoditi napolje. Hoćete li da kupujete jedna kolica ili ćete ipak kasnije kupiti još jedna laganija?

U kakvom okruženju živite?

Hoćete li kolica voziti samo po asfaltu ili ćete ih voziti i po kaldrmi, pesku, travi?

Najvažnije da odrediti po kakvom terenu ćete voziti kolica, jer ako se voze samo po asfaltu, onda su pravi izvor lakša kolica koja imaju četiri manja točka. Za neravne terene preporučuju se kolica sa većim toškovima.

Kolica za bebe dečake, devojčice ili neutralna?

Ukoliko znate pol bebe, sigurno sa oduševljem već birate boje opreme i one kojima ćete okrečiti sobu. Međutim, kada su u pitanju kolica, bitno je da imate u vidu da ako se odlučite za kolica za bebe dečake, ukoliko naredno dete bude devojčica, možda vam ta kolica neće odgovarati, a da ne govorimo o varijanti da kupite kolica pre rođenja deteta i da se ispostavi da je doktor pogrešio pol. Mnogi roditelji se iz tog razloga odlučuju za neutralne varijante, a postoje i kolica kojima se mogu menjati presvlake. Definitivno je povoljnija varijanta nego da morate da kupujete cela kolica.

Težina kolica

Na našem tržištu mogu se pronaći kolica koja imaju težinu od 6 do 20kg. naravno, ova od 20kg predviđena su za blizance. U svakom slučaju, bilo da koristite lagana kolica, ako idete stepenicama, savetujemo da ih ne nosite, nego da ih polako spustate ili podižete stepenik po stepenik.

Jedan od najvažnijih faktora jeste težina kolica, jer kada su kolica lakša, ona su često nestabilna, a u pojedinim slučajevima mogu da budu veoma povoljna, jer su lošijeg kvaliteta. Posebno obratite pažnju na kvalitet prilikom kupovine.

Dimenzije kolica

Iako vam možda nikada ne bi palo na pamet, ali prepuručuje se da pre odlaska u kupovinu izmerite dimenzije gepeka na automobile. Poželjno bi bilo da izmerite i širinu ulaznih vrata i ulaza, ali i veličinu lifta. U tom slučaju ćete mnogo lakše izabrati odgovarajuća kolica, jer kada uporedite dimenzije, odmah ćete znati da li vam neka kolica odgovaraju ili ne.

Kako sklopiti i rasklopiti kolica?

Posebno treba obratiti pažnju na sklapanje i rasklapanje kolica za bebe. Nekada je moguće sklopiti kolica samo jednom rukom, a nekada je potrebno sa obe ruke ih rasklopiti. U radnji vam će se možda učiniti da se kolica teško rasklapaju, ali ne brinite. Potrebno je malo vremena kako biste se uhodali.

Postoji nekoliko različitih sistema za sklapanje kolica. Jedan od takvih jeste kišobran sistem pomoću kojih se kolica sklope u kockast oblik.

Kako upravljati kolicima?

Postoji nekoliko načina pomću kojih se može upravljati kolicima za bebe. Ručke ili drške mogu da budu spojene ili razdvojene, a mogu i da se spajaju i razdvajaju istovremeno.

Pomoću spojen drški možete upravljati kolicima jednom rukom, dok u drugoj držite dete ili dok pričate na telefon. Ako su ručke razdvojene, a točkovi se rotiraju, onda kolica mogu ići ukoso.

Ako izaberete kolica sa razdvojenim drškama, mogu vam poslužiti i da okačite kese na njih. Ali pazite, ako su kese teške, možete da prevrnete kolica i tako ugrozite svoje dete. Ako želite da kolica samo jednom rukom gurate, morate zaustaviti rotaciju točkova.

Modeli sa razdvojenim drškama se sklapaju svi kao kišobran, a ona kolica koja imaju spojene drške sklapaju se u kvadrat.

Kakve točkove kolica za bebe treba da imaju?

Kolica za bebe načešće imaju plastične, gumene ili točkove na naduvavanje.

Za bebu se najneudobniji plastični točkovi, jer prilikom vožnje po neravnom terenu, vaš mališan će osetiti svaku rupu. Veoma su napraktična za kišu, sneg ili mokar put, jer mogu da se klizaju, a isključivo ih treba koristiti na ravnom terenu. Prednost ovih kolica jeste u težini, jer su ona mnogo lakša u odnosu na druge modele.

Gumeni točkovi predviđeni su za vožnju po neravnim površinama, kolica su teža i zahtevaju mnogo posla prilikom sklapanja i rasklapanja. Naudobnija su kolica koja imaju toškove na naduvavanje i predviđena su za sve terene. Vrlo su teška, ali su najbolja,

Ako želite da se vaše dete prijatno oseća tokom vožnje, onda znajte da veći točkovi omogućavaju udobniju vožnju. Kada su točkovi mali, oni upadaju u rupe, a od veličine toškova zavisi i težina kolica.

Kolica sa četiri ili tri točka?

Da li vam se više sviđaju kolica sa četiri ili sa tri točka?

Izbor najčešće zavisi od ličnih afeniteta i želja. Iako mnogi tvrde da se trotočkaši ne mogu voziti napred-nazad, to nije tačno, jer se ova kolica isto ponašaju kao i sva druga, a prilagođeni su svim terenima.

Preporuka je da izaberete kolica koja imaju rotirajuće prednje točkove kako bi mogli bebu konforno da vozite.

3 u 1 kolica

Danas je na tržištu moguće pronaći komplet kolica koja imaju autosedište i korpe, a moguće je ponaći i komplet koji ima samo autosedište ili samo korpu. Kada kupujete ceo komplet, imajte na umu da će cena biti bar 20% povoljnija nego da autosedište, korpu i kolica kupujete odvojeno.

3 u 1 kolica sadrže pored uobičajenog sedišta i nadstrešnicu, autosedište i korpu. Ovaj komplet je odličan u situacijama kada beba u autu zaspi, pa je dovoljno samo da je prenesete u kolica, a da pritom ne morate da je budite. Korpa štiti bebu od vetra, sunca, hladnoće, a koristi se za prvu šetnju, prvi odlazak kod pedijatra i uglavnom za odlazak na prvu vakcinu.

2 u 1 kolica

Ako ipak želite samo kolica uz dodatak autosedišta, onda je komplet 2 u 1 idealan za vas. Takođe, možete se odlučiti da uz kolica za bebe izaberete i korpu, tako da je na vama da razmislite da li vam je potrebnije autosedište ili korpa uz kolica.

Kišobran kolica

Letnja kolica poznatija kao kišobran kolica su lagana, imaju male točkove i odgovaraju deci starijoj od 6 meseci. Međutim, stručnjaci savetuju da se tek posle 8 meseci deca voze u ovim kolicima. Nikako se ne preporučuje korišćenje ovih kolica zimi, jer su kolica tanka, beba se nalazi bliže zemlji, pa nisu dovoljno zaštićena u njima.

Kolica za blizance

Ako tražite model kolica za blizance, onda obratite pažnju na njihovu širinu. Naime, uska kolica sa užim mestima za bebe, odlična su za početak, ali kako bebe budu rasle prostora za njih biće manje, pa ćete morati da kupujete nova kolica. A šira kolica sa sobom nose i neke poteškoće, kao što je teži ulazak na vrata ili kapiju, itd.

Jedna od opcija mogu da budu kolica koja su jedna iza drugog ili jedno preko puta drugog, ali u našoj zemlji ovi modeli su ograničeni i često su prilično skupi. Kod duplih kolica često se biraju ona koja imaju spojnice. Njihova prednost je u tome što će moći mnogo lakše da se kreću roditelji i svi drugi koji voze bebe. Međutim, ako jedna osoba krene u šetnju sa bebama, neće baš imati mnogo mogućnosti za kretanje.

Dodatna oprema

Prilikom kupovine određenih kolica, dodatnu opremu možete dobiti gratis, dok je u nekim situacijama neophodno da sami dokupite neophodnu dodatnu opremu.

U dodatnu opremu spada:

  • Suncobran;
  • Zaštita od kiše;
  • Muf za mamine ruke;
  • Muf za bebe;
  • Zaštita od komaraca;
  • Mrežica za flašicu;
  • Postolje za drugo dete;
  • Torba.

Kod pojedinih proizvođača prilikom kupovine kolica možete svu navedenu dodatnu opremu dobiti uz kolica, a često je to i najbolje rešenje prilikom kupovine kolica za bebe.

Iako se čini da je ako, izbor kolica za bebe nije samo stvar estetike i boje. U svakom slučaju, trebalo bi da uživate u kupovini stvari za vašu bebu, a da bi tako i bilo morate postaviti prioritete i ciljeve i kupovina će ići mnogo lakše.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *