Probiotik za decu: magična mešavina ili ne?

 

Sigurno ste čuli kako lekari opšte medicine, stručnjaci za vellness, ali i ljudi iz vašeg vlastitog okruženja sipaju samo hvale i pohvale probiotika – barem što se tiče upotrebe istog kod odraslih. Ali da li je isti slučaj za probiotik za decu? Ispada da se neke zdravstvene koristi ovih moćnih bakterija u crevima šire i na decu – u nekim slučajevima.

Iako je kada je u pitanju probiotik kod odraslih naučno dokazano da isti pomaže u sprečavanju crevnih bolesti, ojačavanju vašeg imunog sistema, mentalnog i oralnog zdravlja, kao i ublažavaju različitih teških i akutnih gastrointestinalnih simptoma, kada je u pitanju probiotik za decu, istraživanja su još uvek u začetku. Međutim, neke studije su sagledale specifične primene kada je u pitanju probiotik za decu, a postoje i obećavajući nalazi (i verovatno će ih biti još). Evo šta bi trebalo da znate.

 

Šta je probiotik?

Da li ste znali: u vašim crevima se već nalazi više od 500 vrsta mikroorganizama (ukupno tri biliona) koji pomažu u održavanju ravnoteže u vašem probavnom sistemu, imunološkom sistemu, metabolizmu, hormonima i sveukupnom zdravlju.

Kada je ova „crevna flora“ van ravnoteže, mogu se pojaviti neugodnosti poput stomačnih problema, autoimunosti, alergija, kožnih problema, debljanja i depresije i anksioznosti. Kod dece, jedna od ključnih stvari koje treba zapamtiti je da oni imaju mikrobiom creva kao kod odrasle osobe oko 2,5 do 3. godine. Rane godine mogu biti prilično važne, a pitanja ishrane, životne sredine i stresa su stvari koje nisu važne samo za odrasle, već su važne i za decu. Kao što je slučaj i sa odraslima, upotreba probiotika za decu može takođe biti veoma značajna. 

 

Ovi dodaci, koji sadrže „dobre“ bakterije, su sjajno sredstvo za održavanje ili ponovno uspostavljanje ravnoteže različitog i osetljivog ekosistema mikroorganizama u vašim crevima (i crevima vašeg deteta). Različite vrste prijateljskih bakterija u crevima u probioticima pomažu u prevladavanju nepoželjnih mikroorganizama. 

 

Koje su prednosti kada se upotrebljava probiotik za decu?

Iako se probiotici za odrasle često preporučuju za opšte poboljšanje zdravlja creva, postoje neki specifični slučajevi kada je reč o probioticima za decu, posebno u slučajevima kada su deca posebno osetljiva (poput dijareja povezanih sa antibioticima, i respiratornih infekcija).  Prema istraživanjima, probiotici za decu mogu biti od pomoći u sledećim slučajevima:

 

  • Smanjivanje trajanja akutnog gastroenteritisa.
  • Sprečavanje dijareja povezanih sa antibioticima.
  • Sprečavanje infekcija disajnih puteva. Iako probiotici ne deluju na trajanje infekcije disajnih puteva, istraživanja su pokazala da je kod grupe koja je redovno uzimala probiotik za decu imala mnogo manji broj onih su imali čak i jednu infekciju respiratornog trakta tokom studije, a propuštali su i manji broj dana u školi.
  • Deca sa funkcionalnim gastrointestinalnim poremećajima kao što je sindrom iritabilnog creva takođe mogu imati koristi od probiotika. 

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *