Da li vam se kada pada kiša iz toaleta šire neprijatni mirisi?

Za jedan uredan i sređen dom ili prostor ne postoji ništa gore od neprijatnih mirisa, koji se teško otklanjaju. Situacija postaje još gora kada pada kiša jer ona na neki način osvežava neprijatne mirise iz wc šolje.

Neprijatni mirisi u wc šolji, gotovo su uvek znak zagušenja. Uzrok najčešće dolazi od naslaga koje su nastale od ostataka hrane, ulja, taloga od kafe i drugih stvari koje bacamo u wc šolju. Ti ostaci ne mogu da se rastvore u vodi već se lepe za zidove cevi, stvarajući naslage. Naslage vremenom postaju sve deblje a neprijatni mirisi sve intenzivniji.

Da li se neprijatni mirisi u wc šolji javljaju preko noći?

Neprijatni mrisi obično su pokazatelj dugorčnog stvaranja naslaga, što od ostataka hrane od ručka koje bacamo u wc šolju, što od drugih kozmetičkih sredstava, vata, vlažnih maramica i slično. Kada naslage postanu suviše izražene, dolazi do stvaranja tzv. čepa u cevima, zbog kojih nastaje zagušenje. Znak takvog zagušenja jeste i voda koja ne prilazi kroz odvod, kada pustite vodu, nakon korišćenja wc šolje, već se ona podiže. U ekstremnim situacijama, može doći i do izlivanja vode iz wc šolje i tada je jedino rešenje hitno odgušenje kanalizacije.

U ovom slučaju imamo dva problema, prvi je zagušenje wc šolje i neprijatni mirisi, a drugi je poplava u kupatilu i rizik od zaraze putem otpadnih voda.

Neprijatni mirisi u wc šolji su rezultat predugog stajanja ovih naslaga na zidovima cevi.

Kako da znamo koliko je wc šolja zapušena?

Nekada su vodoinstalateri imali velikih problema prilikom detekcije samog zagušenja ili mesta pucanja cevi, pa su morali obijati čitave zidove, dok ne bi došli do cevi koje je potrebno zameniti ili otpušiti. To je sve podrazumevalo mnogo više rada, vremena i nereda, koje je bilo potrebno pospremiti a odgušenje kanalizacije je bilo znatno komplikovanija procedura.

Danas je detekcija mnogo jednostavnija i savremenija, a podrazumeva upotrebu specijalizovanih kamera za snimanje cevi. Ove kamere nam daju jasne informacije o mestu pucanja cevi i stepenu zagušenja. Postoje termalne, optičke kamere i geofon kamere. Optičke kamere se najviše koritste u domaćinstvima i one nam pokazuju jasan prikaz putem snimka na ekranu. Zahvaljujući ovom snimku, mi jasno možemo videti mesto gde je nastalo zagušenje, kao i stepen zagušenja ali i mesto pucanja cevi. Ove kamere se ubacuju u cevi i prolaze celom dužinom cevi, tako da su veoma efikasne za detekciju. Ipak, detekciju bi trebalo da rade profesionalni vodoinstalateri, koji imaju licencu i dozvolu za korišćenje ovih kamera.

Nakon uspešne detekcije odgušenje kanalizacije je mnogo jednostavnije i brže.

Šta nakon detekcije?

Nakon uspešno završene detekcije, najčešće je potrebno uraditi otpušavanje kanalizacije. Ukoliko postoje neprijatni mirisi koji stalno izlaze iz wc šolje, to je najčešće znak jakog zagušenja. Ukoliko je zagušenje jačeg inteziteta, tada je jedino efikasno raditi mašinsko odgušenje kanalizacije.

Mašinsko odgušenje kanalizacije je jedino efikasno rešenje, jer koristi specijalne mašine, kao što su voma vozila i mašine pod pritiskom. Osnovna razlika između ručnog i mašinskog odgušenja kanalizacije je što se uz pomoć ručnog odgušenja saniraju površna i plitka zagušenja, odnosno uklanja se tzv. čep koji je doveo do zagušenja, dok naslage na cevima ostaju i vrlo brzo ponovo naprave problem, tako što zapuše cev i ostavljaju neprijatne mirise, koji se ovim putem ne mogu ukloniti.

Mašinsko odgušenje kanalizacije podrazumeva ne samo uklanjanje čepa već i ispiranje zidova cevi od ovih naslaga, koje su dovele do neprijanoh mirisa i zagušenja. Jedino na taj način, neprijatni mirisi se mogu trajno ukloniti.

Šta bi trebalo da radite da se neprijatni mirisi iz wc šolje više ne pojavljuju?

Nakon što vodoinstalateri dođu na vašu adresu i urade detekciju i odgušenje kanalizacije i vi budete zadovoljni jer je wc šolja prohodna i više nema neprijatnih mirisa, trebalo bi da znate da čak i nakon najefikasnijeg i najdetaljnijeg odgušenja, zagušenje opet može da se pojavi ako ne vodite računa.

Ukoliko i dalje budete bacali ostatke hrane u wc šolju, čak i ulja od kuvanja i talog od kafe, kao i razna kozmetička sredstva koja se nakupljaju u cevima, morate znati da će opet doći do zagušenja u wc šolji ali i do neprijatnih mirisa.

Ni jedno odgušenje nije trajno. Zagušenje se možda neće desiti preko noći i obično je potrebno i do nekoliko meseci vašeg nemarnog ponašanja ali budite sigurni da će zagušenje ponovo nastati ako ne vodite računa.

Najbolje prevencija protiv zagušenja je uvek pažljivo korišćenje wc šolje i ne bacanje ostataka od hrane u wc šolju. Sve ostatke možete odložiti u kesu a zatim i u kantu i tako se rešiti otpada.

Sugurni smo da će vam ovaj savet biti koristan i da će vam uštedeti puno novca za vodoinstalatere.

Ipak, ako vam se ponovo bude desio sličan problem, pozovite vodoinstalaterski servis od poverenja, koji radi svakog dana, ima službu za hitne intervecnije i izdaje račun i garanciju na sve usluge.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *