Efikasni načini kako da svom automobilu produžite životni vek

Danas se automobilska industrija razvija u tom pravcu da se izbacuju modeli koji su za, slobodno možemo reći, kratkoročnu upotrebu. I najčešće kupac, posle nekog određenog perioda od par godina već razmišlja o promeni svog četvorotočkaša. Prošla su vremena kada se jedan automobil vozio po dvadeset i više godina i kada ste tokom celog tog perioda bili sigurni da će vas dobro služiti, jer se pri njegovoj izradi pre svega mislilo na kvalitet auto delova koji se u njega ugrađuju. Danas se sve više misli na masovnost proizvodnje, cilj je proizvesti, i naravno prodati što više, kupci su upali u tak začarani krug, i sada povratka nema. Nova pravila igre su postavljena i po njima mora da se igra.

Naravno, svako kada kupi automobil, bilo novi ili polovan, želi da mu on traje što duže i da što duže bude dobro očuvan. To zavisi od mnogo faktora, a jedan od svakako najbitnijih je to kako se vlasnik odnosi prema autu. Koliko brine o njemu i koliko je posvećen njegovom redovnom održavanju.

Na ovom mestu mi vam donosimo neke važne savete kako da svom ljubimcu produžite životni vek,  svakako bi trebali da ih se pridržavate, bilo da ste vozač početnik ili imate već zavidan vozački staž iza sebe.

Redovna provera tehničke ispravnosti vozila i njegovih auto delova

Redovan servis je osnova brige o autu, i sa tim nema kompromisa. To podrazumeva redovan odlazak kod vašeg automehaničara koji će obaviti kako mali, tako i veliki servis. Ovde napominjemo da pažljivo treba birati čoveka koji će biti zadužen za održavanje vašeg automobila, i da to ora biti neko ko je stručan i kome verujete da vas neće prevariti.

Stručnjaci kod kojih vršite servise tačno znaju sta se kontroliše u malom a šta u velikom servisu, tako da će vam to biti garancija da je vaš automobil u besprekornom stanju. Počevši od zamene ulja, filtera, provere kočionih sistema, kontrole sistema kvačila, pa do motora i svih ostalih auto delova, sve je jednako bitno da bude u ispravnom stanju. Često problem sa jednim delom zna da utiče na neke druge auto delove koji se zbog toga kvare i prouzrokuju još veću štetu. Imajte to na umu.

Na kraju krajeva, redovni servisi su i najbolji vid prevencije, tako da ćete zasigurno na vreme otkriti neke potencijalne probleme koji se mogu javiti, i tako izbeći kasnije duge popravke i nepotrebno trošenje novca.

Budite odgovoran vozač

Važno je biti odgovoran vozač prema svom automobilu, ali i prema drugim učesnicima u saobraćaju. Sigurno će to što poštujete sva pravila da se pozitivno odrazi i na stanje vašeg četvorotočkaša. I tu se misli na sve situacije. Od redovnog dosipanja benzina i izbegavanja vožnje na rezervi zbog štetnosti po motor, zatim izbegavanja vožnje ’’na ler’’ radi neke uštede koja je potpuno besmislena kada se uzme u obzir problemi koji mogu u tom slučaju nastati, pa do samog stila vožnje.

Zapamtite, svom autu možete produžiti životni vek, a to zavisi samo od va i načina kako se prema njemu ophodite.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *