Pobedite holesterol prirodnim lekovima

Holesterol je važna komponenta u građenju membrana ćelija organizama i hormona. Predstavlja određenu količinu masti u organizmu koja je nazastupljenija u nervnom sistemu. Koliko god da je holesterol važan za funkcionisanje ljudskog organizma, treba voditi računa o njegovoj zastupljenosti u ljudskom telu. Povišen nivo ove supstance uzrokuje mnoga oboljenja od kojih su najčešća srčani i  moždani udari. Kako ne bi došlo do toga važno je voditi zdrav način života.

Holesterol može biti genetske prirode, ali može biti i rezultat već postojećih tegoba kao što su dijabetis i obolela jetra. Višak ovih masti lepi se za zidove arterija što dalje vodi ka začepljenju iste, pa je protok krvi otežan, izazivajući bolove.

U borbi protiv holesterola vam svakako može pomoći i priroda. Važnu ulogu imaju antioksidanti koju su najzastupljeniji u voću i povrću.

Crveni pirinač za dobro srce

Studije su pokazale da crveni pirinač blagotvorno deluje na smanjenje holesterola u krvi. Da je to njegovo svojstvo poznato od davnina pokazuje podatak da je sastavni deo kineske tradicije. Naime, Kinezi ga već vekovima koriste u ishrani kao dodatak jelima. Istraživanje koje je sprovedeno pre nekoliko godina u Kini pokazalo je da redovna upotreba ove vrste pirinča smanjuje pojavu srčanog udara za 30%.

Efikasan limun u kombinaciji sa jogurtom ili celerom

Idealna kombinacija koja može pomoći kod smanjenja holesterola jeste mešavina jogurta i limuna. Ovaj napitak treba piti svakog jutra pre doručka pune tri nedelje, kako bi došlo do pozitivnih efekata. Još jedna mešavina koja se pokazala učinkovitom je mešavina limuna i celera. Koren maslačka spada u grupu namernica koje smanjuju masnoće u krvi.

Belim lukom snizite holesterol

Da li ste znali da jedan čen belog luka dnevno umanjuje holesterol u krvi za 10%? Ako uzbegavate beli luk zbog lošeg zadaha, verujemo da ćete ipak stav malo ublažiti nakon ovog saznanja. Ako baš ne možete da podnesete ukus ovog povrća, možete ga zameniti besmirisnim tabletama ili kapsulama koje se izimaju uz obrok, dva puta u toku dana.

Postoje određene namernice koje treba izbegavti jer samo dodatno povećavaju holesterol, kao što su punomasni sirevi i mleka, slanina, svinjsko mesto, torte i ostali slaktiš. Sa druge strane postoji čitav jedan spisak namernica koje treba jesti jer su se pokazale kao odlični regulatori lošeg holesterola.

Kuvani pasulj i šargareba „ubice“ masti u krvi

Šolja kuvanog pasulja na dnevnom nivou može smanjiti i do 20% holesterola. Rezultati su vidljivi već oko četvrte nedelje. Ono što ubija holesterol je i šargarepa. Dokazano je da su ljudi koji su svakodnevno uzimali po dve šargarepe uzimali snižavali visoke količine ove masti između 10 do 20%.

Pektin deluje kao najbolji lek

Zašto su jabuke dobre? Jabuke i citrusi su bogati pektinom. To je jedna vrsta rastvorljivog vlakna. Jedno francusko istraživanje je pokazalo da namernice koje sadrže ovo vlakno snižavaju holesterol kao i najbolji lekovi koji se prepisuju kao adekvatna terapija za ovo oboljenje.

Ubacite više ribe, zamenite obično ulje maslinastim, jedite integralni hleb umesto hleba od belog brašna. Preporučuju se i sojini proizvodi i jogurt od kefira.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *