Bojler – uređaj bez kog ne može ni jedno domaćinstvo

Da li ste znali da je prvi stambeni bojler nastao još u devetnaestom veku i da se voda grejala tako što su se koristili prirodni gasovi? Ovaj prvobitni model nije bio baš bezbedan za korišćenje. Samo nekoliko godina kasnije pojaviće se model koji će biti upotpunjen sigurnosnim dodacima, pa se sa razlogom smatra pretečom današnjeg bojlera,uređaja bez koga ne može da funkcioniše domaćinstvo. Pronalazak bojlera znatno je olakšao svakodnevni život.

Vrste bojlera

Napredak tehnologije doprineo je da se povećava ponuda ovih uređaja na tržištu. Gasni, električni, solarni bojleri, izolovani, samo su neke vrste koje se mogu naći u prodaji. U poslednjih nekoliko godina izolovan bojleri postaju sve traženiji, jer njima može uštedeti i do 10% električne energije, što samim tim znači da će i račun za električnu energiju biti manji.

Prilikom kupovine ovog električnog uređaja treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prva i osnovna stvar jesu dimenzije bojlera. Veličina treba da odgovara broju članova koji čine to domaćinstvo. Za porodice sa velikim brojem članova preporučuju se bojleri većih zapremina i obrnuto. Bojleri sa jednom jedinicom su najpraktičniji, a samim tim i najpopularniji. Njihova glavna prednost je da ne zauzimaju mnogo prostora, a idelni su za kupaila sa visokim tavanicama. Mogu se naću u različitim dimenzijama, 30, 50 i 80 litara.

Posebnu pažnju treba posvetiti garanciji i kvalitetu kazana. A ne treba zaboraviti i na samo kupatilo, njegove dimenzije, gde su raspoređeni prikljuci za vodu u samom kupatilo, a gde se nalaze druge sanitarije. Kod niskih kupatila, preporučuju se horizontalni modeli bojlera. Pojavili su se i slim modeli koji imaju zapreminu i do 80 litara, sa prečnikom do 35 centimetara. I oni su idelani kod užih prostorija i u niskim kupatilima.

Kada je reč o uključivanju, neki preporučuju da tamo gde postoji velika potreba za toplom vodom, bojleri ne isključuju, u drugim slučajevima je poželjno da se dogreva isključivo kada je jeftina struja.

Čišćenje na nekoliko meseci

Prilikom pojave bilo kog kvara, makar i najobičnije sitnice, obratite se stručnim licima, serviserima. Oni će vam pomoći na najbolji mogući način. Mnoge električarske radnje danas nude uslugu servis i popravka bojlera.  

Bojler, kao i svaki drugi kućni električni uređaj ima svoju garanciju, ali zahteva i adekvatno održavanje. Kamenac se mora redovno uklanjati, jer je to još jedan način da se umanji potrošnja električna energija. Ovaj uređaj bi trebalo da se čisti na nekoliko meseci. 

Jedna od čestih pojava je iznenadno curenje vode. To se između ostalog dešava zbog lošeg kvaliteta gumice u samom kazanu, koja ukoliko se ne zameni na vreme može izazvati štetu na duže staze. Najgore što može da se desi jeste da postojeći uređaj morate zameniti novim, što nije dobro, posebno za kućni budžet. Ukoliko primetite nešto slično, obavezno pozovite servis i rešite problem na vreme. 

 

 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *