Facebook Messenger za Windows

FB ĆASKANJE I SA DESKTOPA

Za one kojima je Facebook chatovanje svakodnevnica, ali usput žele i da završavaju druge poslove, Cukerbergova kompanija napravila je Facebook Messenger za Windows platforme i pametne telefone. Sada facebook postaje deo vašeg desktop okruženja i dok radite nešto na kompjuteru izlaziće vam notifikacije, poruke, chat prepiske, ali i ticker.

Messenger je besplatan i dostupan za preuzimanje sa stranice Facebook.com/about/messenger. Instalacija je vrlo jednostavna i brza (neophodna je internet konekcija pri instalaciji). Nema nikakvih podešavanja ni tokom, ni posle instalacije. Kao i sve kod ove društvene mreže, sve je pristupačno za korišćenje.  Njegova kompjuterska zahtevnost doduše i nije tako mala, jer tokom korišćenja koristi između 200 i 250 megabajta. No, obzirom da je dostupan samo za Windows 7, podrazumeva se da računar ima najmanje gigabajt RAM memorije.

U zaglavlju messengera nalaze se ikonice za notifikacije, poruke i zahteve za prijateljstva. Ispod njih se nalazi ticker sa obaveštenjima o Facebook aktivnosti vaših prijatelja. Na samom kraju tu je i klasičan prozor za chatovanje. Za razliku od standardnog chata, u programu nije moguće obavljati video pozive niti grupne razgovore. Takođe, isključena je i „limit availibility“ opcija a ponuđene su „pop-ups“, „chat sounds“, „Go online/offline“, „Search“ i „Log out“. Novina je dugme „dock“ koje može zalepiti messenger po desnoj ivici ekrana i malo suziti desktop, kako bi, šta god drugo radili, uvek imali vidljivi chat prozor.

Verzija aplikacije za telefone je nešto drugačija. Kao prvo može se obavljati grupna komunikacija, a kao drugo messenger ne služi samo za facebook kontakte. Poruke se iz njega mogu slati bilo kome iz vašeg imenika, samo što će im stizati klasična sms poruka. iPhones i Android platforme imaju mogućnost razmene fotografija i objavu vaše lokacije. Verzija za telefone može se preuzeti sa fb.me/msgr. Dobra stvar je u tome što aplikacija može da se koristi i na klasičnim mobilnim telefonima, samo što se bazira na SMS porukama.

Tokom testiranja program se odlično pokazao, sve je radilo glatko, poruke i notifikacije nisu ometale rad u drugim programima, a internet browser je bio neaktivan. Onima kojima je chat često potreban a pritom pokušavaju da završavaju druge poslove, aplikacija će im biti od koristi, dok kod telefona i ne vidimo neku značajnu prednost ili razliku na klasičan pristup facebooku.

Napisao: Miloš NAJDANOVIĆ

izgled chat prozora

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *