Prirodno i studijsko uklanjanje akni i ožiljaka

Ukoliko primetite ožiljke na koži koje su vam ostale od akni, možete to uzeti sa osmehom na licu. Postoji mnogo načina za uklanjanje ožiljaka i sprečavanje pojave novih.

Kortizon i kreme da bi ožiljak postao manje vidljiv

Ako je  mesto  vašeg ožiljka crveno i otečeno, trebalo bi da koristite kremu kortizona da bi umirili kožu, predlažu dermatovenerolozi. Kortizon apsorbuju ćelije kože i tako smanjuje upalu. Možete kupiti kreme za kožu sa kortizonom bez recepta.

Zatim, poželećete da prosvetlite tamne oblasti koje su ostale od ožiljaka od akni.

Hidrohinon, koji je dugo bio popularan kada je reč o prosvetljavanju kože, ipak bi bilo bolje preskočiti ga jer se dovodi u vezu sa iritacijom i mogućim kancerogenim efektom.

Ali postoje mnogi drugi sastojci u kremama kože koji se prodaju bez recepta a mogu vam pomoći da ublažite tamne fleke, kao npr. kojična kiselina (prirodni izbeljivač kože, potiče iz ekstrakta gljiva), arbutin (uvin ekstrakt)i vitamin C (askorbinska kiselina), koji su odlični alternativni sastojci koje možete da potražite u kremama za izbeljivanje.

Laser i tretmani dermalnim filerima

Ako vaše akne nisu izbledele, možda je vreme da razmotrite zakazivanje pregleda kod vašeg dermatovenerologa. U jednom do tri sesije, laserskim zatezanjem kože pomoću frakcione laserske tehnologije, može se čak ukloniti površni sloj kože i izazvati formiranje novog kolagena. Kolagen je protein koji je gradivni element kože.

Novi kolagen pomaže popunjavanje ožiljaka od akni.

Ablativni laseri koriguju ožiljak, nakon kojih glatka koža opet zauzima svoje mesto. Neablativni laseri pomažu aktivaciju proizvodnje kolagena bez oštećenja površine kože.

Injekcije filerima mogu pomoći popunjavanju udubljenja, tj.dubokih ožiljaka koje su ostavile akne. Mana ovih filera je neophodnost ponavljanja svakih 4 do 6 meseci, jer se proizvod apsorbuje u kožu tokom vremena.

Da bi ožiljci od akni izbledeli glavni ključ je strpljenje. Nekoliko sedmica nakon što se formira ožiljak, novi krvni sudovi se presele u oštećenu oblast da bi ishranili kožu, zbog čega većina ranih ožiljaka izgleda roze.

Nekoliko meseci kasnije, kolagen počinje da se formira, popunjavajući povređeni deo kože. Zbog toga što cistične akne uništavaju kožu i potkožno masno tkivo, potrebno je i do godinu dana da bi ožiljak izbledeo.

Kako sprečiti ožiljke ili pomoći njihovom brzom uklanjanju

Klonite se sunca. Izlaganje ožiljaka suncu, može dovesti do toga da postanu tamniji i možete usporiti proces ozdravljenja. Kako? Ultraljubičasti zraci stimulišu melanocite (ćelije koje proizvode pigment), što dovodi do dalje promene boje.

Pred odlazak na otvoreno, stavite kreme za sunčanje širokog spektra sa faktorom za zaštitu od sunca od 30 ili više. Krema sa širokim spektrom zaštite štiti protiv ultraljubičastih A (dugotalasni) i ultraljubičastih B (kratkotalasni) zraka.  Kremu ponovo nanesite nakon plivanja, posle znojenja, ili nakon više od dva sata na suncu.

Ograničiti vreme provedeno na suncu, naročito između 10 sati prepodne i 15 sati popodne. Nosite zaštitnu odeću, kao što su pamučne košulje dugih rukava, pantalone, i šešire sa širokim obodom.

Ne dirajte akne i ne stiskajte ih. Ožiljci, koji su izgrađeni uglavnom od kolagena, način su vašeg tela da se isceli. Ožiljak od akni je obično uvučen zbog gubitka kolagena, kao i zbog intenzivne upale.

„Diranje“ dovodi do veće upale i malih povreda na koži, što doprinosi promeni boje i stvaranju ožiljka. Stiskanje ili pokušavanje da se izazove pucanje bubuljice, omogućuje gnoju i bakterijama da prodru dublje u kožu, donoseći sa sobom veća oštećenja kolagena.

Nemojte koristiti vitamin E na ožiljcima. Možda ste čuli kako aplikacija vitamina E na ožiljak, pomaže bržem izlečenju. Međutim, prema određenim studijama, primena hranljive materije direktno na ožiljak može zapravo omesti njegovo lečenje. U ovoj studiji, vitamin E ili nije imao nikakav efekat, 90% pacijenata je primetilo pogoršanje, a čak 33% je čak razvilo kontaktni dermatitis.

Naravno, ukoliko ni jedan od ovih saveta ne doprinese rezultatima koje očekujete predlažemo studijsko uklanjanje akni i ožiljaka u nekom od anti aging centara.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *