Interesuje vas kako da izbelite zube? Imamo odgovor

Zubi mogu da zadobiju flekice ili da izgube belinu iz različitih razloga razloga. Ako želite da ih izbelite, postoje načini kako to da uradite potpuno bezbolno i bezbedno.

Postoji nekoliko opcija između kojih možete da birate i odlučite se za onu koja vam najviše odgovara. Možete otići kod stomatologa na izbeljivanje, ili da pokušate nekoliko metoda koje omogućavaju da obavite to kod kuće. Iako pojedine metode mogu imati i određene posledice, većina metoda izbeljivanja zuba su bezbedne.

Kako zubi gube belinu?

Zubi mogu izgubiti belinu zbog nekoliko razloga.

  • Spoljašnja promena boje – Ovo se dešava kada hrana, piće i cigarete oboje vaše zube. Kafa, čaj, crno vino i obojena hrana mogu takođe doprineti ovome. Ovaj gubitak boje se odnosi na spoljašnjost vašeg zuba. Spoljašnja promena boje može se resiti pastama za zube koje su namenjene za izbeljivanje.
  • Unutrašnja promena boje – Ovo se može dogoditi zbog korišćenja lekova, oboljenja tokom detinjstva, infekcije, povrede zuba ili starenja. Za ovaj tip promene boje, morate se obratiti profesionalcu da bi se belina povratila na prvobitni nivo ili čak veći.

Na osnovu ovoga možete izabrati metod izbeljivanja.

Opcije za izbeljivanje zuba

Postoji mnogo načina i proizvoda uz pomoć kojih možete izbeliti svoje zube. Zbog toga možete biti zbunjeni kada birate koji ćete koristiti i koji su bezbedni. Postoje tri opšte kategorije metoda za izbeljivanje zuba, a to su:

  1. Izbeljivanje u stomatološkoj ordinaciji;
  2. Izbeljivanje kod kuće po uputstvima stomatologa;
  3. Izbeljivanje kod kuće prirodnim proizvodima.

Možete izabrati metodu izbeljivanja na osnovu upoređivanja sledećih faktora:

  • tip diskoloracije,
  • cene tretmana,
  • samog postupka intervencije,
  • vašeg uzrasta
  • stanja vaših zuba i istorije intervencija, na primer ako imate krunice ili navlake.

Veoma je korisno i preporučljivo da se obratite svom stomatologu i konsultujete o načinu izbeljivanja pre nego sto odlučite da sami preduzmete neke korake.

Profesionalno izbeljivanje zuba

Vaš stomatolog može koristiti nekoliko različitih metoda izbeljivanja. Uglavnom će koristiti karbamid-peroksid. On se kasnije razloži na hidrogen-peroksid i fokusira se na obojen deo zuba u vidu hemijske reakcije. Ovo se smatra bezbednim metodom izbeljivanja.

Izbeljivanje kod stomataloga može biti veoma delotvorno i brzo, a i efekat beline traje duže. U većini slučajeva će vam trebati samo jedan tretman u trajanju od sat vremena ili nekoliko ponovnih poseta. Ovo je zato što količina hidrogen-peroksida koje stomatolog koristi u tretmanu su mnogo veci nego u proizvodima koje možete koristiti kod kuce. Izbeljivanje kod zubara se takođe preporučuje ako imate problema sa desnima.

Proizvodi za izbeljivanje zuba i druge opcije „za kod kuće“

Možete kupiti produkte za izbeljivanje zuba u prodavnicama i drogerijama i pokušati da sami kod kuće postignete određene rezultate. Za razliku od proizvoda koje koriste stomatolozi, ovi proizvodi nemaju karbamid-peroksida u njima, ili ima, ali u veoma malim količinama. To znaci da ako vaš zub ima unutrašnju promenu boje, ovi produkti neće imati efekta. Takođe, ukoliko se odlučite da probate neki od ovih metoda, veoma je bitno da pratite uputstva proizvođača.

Paste za izbeljivanje

Paste za izbeljivanje koriste različite tipove supstanci kao što su, na primer, abrazivi. Pastama treba više vremena da daju odgovarajuće rezultate.

Trakice za izbeljivanje

Trakice za izbljivanje sadrže hidrogen-peroksid u manjim količinama, te su veoma efektivne. Koristite ih tako što ih zalepite na svoje zube i pustite da odstoje. Obavezno pratite uputstva da bi znali kako i koliko dugo ih treba koristiti.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *