Prisluškivači – funkcija, vrste i cene

Razvojem tehnologije su, između ostalog, usavršene i metode špijuniranja i prisluškivanja. Na tržištu je veliki broj različitih uređaja, uz pomoć kojih je prisluškivanje i špijuniranje moguće skoro uvek i u svim situacijama.

U ovom tekstu nećemo se baviti pitanjima ko, kada i zbog čega prisluškuje, kao ni da li je to dozvoljeno i opravdano. Akcenat nam je na tehničkoj strani, vrstama i funkcionisanju prisluškivača, kao izuma savremene tehnologije. 

Vrste prisluškivača 

Jedna od najčešće korišćenih vrsta prisluškivača su prisluškivači mobilnih telefona. Prema iskustvima iz prakse, upravo na ovaj način se najčešće i vrši prisluškivanje, bilo da je reč o prisluškivanju partera, dece… Softveri za prisluškivanje mogu se instalirati u svaki model mobilnog telefona, a nakon toga je moguće slušati razgovore, ali i čitati prepiske.

Druga grupa takođe često korišćenih prisluškivača su eksterni prisluškivači koji se mogu postaviti na raznim mestima u enterijeru. Ove vrste takođe koriste mnogi za prisluškivanje partnera i drugih ukućana, ali i poslodavci koji žele da kontrolišu svoje zaposlene. Obično se tu radi o usb prisluškivačima, koj snimaju i do 20 sati neprekidno i koje možete da postavite bilo gde. Dakle, moguće je postaviti prisluškivač koji će snimati sve iz prostorije, ali i one koji omogućavaju da neposredno slušate razgovore. Ove prisluškivače moguće je postaviti na najneočekivanijim mestima, kao što su produžni kablovi. 

Kako funkcionišu prisluškivači?

Prisluškivači funkcionišu po vrlo jednostavnom principu – ili direktno prenose ton ili snimaju ton, koji se kasnije preslušava. Prisluškivači su vrlo jednostavni za korišćenje i prosto ne postoji mogućnost da se napravi neka greška, niti da bilo šta promakne. Ključno je naravno da je uređaj ispravan i na pravi način postavljen i povezan. U zavisnosti od vrste prisluškivača i mesta gde se on postavlja drugačiji je princip rada i rukovanja njime. Međutim, suština je ista. Uređaj koji je postavljen u stanu, kući, autu, kancelariji prima zvuk i, u zavisnosti od modela, isti snima ili odmah reprodukuje onome ko je sa druge strane. Određeni modeli imaju i jednu i drugu opciju, može se sve u realnom vremenu slušati, ali će on istovremeno i pamtiti tj. snimati sve kako bi kasnije bilo moguće ponovno preslušavanje.

Cene

Naravno, cene prisluškivača zavise od izabranog modela i funkcija koje ima. Cene mogu da variraju, a na tržištu se sada nude najroznovrsniji modeli, sa različitim funkcijama. Najniža cena je negde oko 2500 do 3000 dinara, ali su to uređaji sa vrlo ograničenim mogućnostima. Međutim, to samo govori u prilog onome što smo rekli na početku teksta, da su oni lako dostupni svima i, samim tim, veoma popularni. Naravno postoje i  skuplji modeli, ali oni nude mnogo više opcija, i njihova cena se kreće od 5000 dinara.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *