Iskustva nakon operacije nosa

Decenijama unazad, estetske operacije, manji ili veći zahvati, postali su naša svakodnevnica. Iako se pre nekoliko decenija ipak na ovaj korak odlučivao manji broj osoba, a najviše onih koji su pripadali javnom životu, čija su se lica viđala svuda, pa tako lako i pamtila, savremeno doba je većinu estetskih zahvata približilo svima, što znači da je danas svaka promena na licu ili telu postala lako dostupna apsolutno svakome, bez obzira na ekonomsku podlogu, obrazovanje, te bilo koju drugu različitost. Naravno, vremenom su se razvijali i sami načini sprovođenja različitih estetskih operacija, pa je danas sve daleko lakše za podneti, od prvih koraka, operacije, pa sve do kraja postoperativnog oporavka.


Jedna od najpopularnijih estetskih operacija, kako nekad, tako i sada, uz najpopularniju a to je uvećanje grudi, jeste i promena anatomije nosa, pa tako postoje i razni razlozi zbog kojih se ova operacija radi. Od zdravstvenih, kao što je devijacija nosa, preko smanjenja, često uvećanja, nekad uklanjanja grbe koja se kod mnogih nalazi na sredini nosa, razlozi su zaista različiti, a tako su različita i iskustva nakon izvršenja operacije nosa.

Iskustva posle operacije nosa

Sama operacija nosa je zapravo veoma komplikovana, jer u odnosu na brojne druge, operacija nosa podrazumeva lomljenje kosti, njeno naprsnuće, skraćivanje, brušenje, što nakon operacije podrazumeva pojavu velikih otoka, podliva, dugotrajnih modrica, a sve to svakako prati i određena bol. U većini slučajeva, nakon operacije nosa glavni period oporavka traje oko dve nedelje, nakon čega je moguće vratiti se u potpunosti svim aktivnostima i svom životu.

Naravno, iskustva nakon operacije nosa se razlikuju od osobe do osobe, kao i sama operacija, tako je i oporavak skoro sasvim individualan, uz svakako neke uobičajene simptome koji se javljaju kod svih, kao što su fizičke, od modrica, preko otoka i pojave manjih hematoma. Ukoliko upitate medicinske radnike, posebno one koji prisustvuju operaciji nosa, te prate stanje pacijenta, većinom će reći da se kod svih javlja pospanost od anestezije, da kada njeno dejstvo prestane počnu da se javljaju bolovi, ali i da je sve moguće brzo rešiti slabijim analgeticima, te da se već nakon nekoliko dana pacijent može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

S druge strane, sami pacijenti će vam ispričati sve detalje, ali se mnogi neće poklapati sa onim prethodnim, kao ni sa onim koji sledi. Ono što bi se kao najvažnije moglo izdvojiti, jeste činjenica da se otoci i veće modrice kod većine pacijenata javljaju u većoj meri sa strane gde je devijacija bila veća, odnosno, sa strane gde je „problem“ koji se obrađivao bio zahtevniji za rad. To je negde i najvažnija informacija, jer se brojni pacijenti uplaše nakon operacije nosa jer im lice ne reaguje u potpunosti isto sa jedne i sa druge strane nosa.

Pored toga, u savremenom dobu, kada je sve naprednije i prilagođenije čoveku, sam postoperativni tok traje dosta kraće, pa se kod mnogih pacijenata otok počinje sklanjati već nakon dva dana od samog zahvata, dok modrice nestaju nakon 5 do 7 dana, što je zaista odličan rezultat. Naravno, kod nekih sve ovo traje dosta duže, što zbog osetljivosti kože, komplikovanosti zahvata, pa je uvek potrebno saslušati više iskustava, a najpre, pre svega toga, dobro saslušati i uvažiti mišljenje samog lekara specijaliste koji zahvat i izvršava.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *