Poremećaj pažnje kod dece

Oni su uznemireni i rastrojeni. Njihovo ponašanje je često „prevršilo svaku meru“.  Kod kuće i u školi nemaju koncetraciju i brzo im je dosadno. Teško rade domaće zadatke. Da li su oni ili samo aktivniji i živahniji od druge dece ili pate od poremećaja pažnje?

Poremećaj pažnje je razvojni poremećaj koji se primećuje kod dece i odraslih. Postoji poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću  i poremećaj pažnje bez hiperaktivnosti.

Kod  poremećaja pažnje sa hiperaktivnošću su tipični nedostatak pažnje, hiperaktivnost i impulsivnost koji dovode do teškoća u funkcionisanju u svakodnevnom životu, u školi, u porodici, sa vršnjacima. Decu sa ovim problemom označavamo kao bezobraznu , agresivnu i nevaspitanu.

Kod poremećaja pažnje bez hiperaktivnosti deca su povučena, sklona su dnevnom sanjarenju i povlače se u svoj svet. Često ovu decu označavaju kao lenju i nezainteresovanu.

Uzroci nastanka poremećaja pažnje kod dece

Sa sigurnošću se još uvek ne može reći šta je tačno uzrok ovog poremećaja i smatra se da na njega utiče dejstvo više faktora. Ti faktori mogu biti nasleđe, komplikacije tokom trudnoće, komplikacije tokom porođaja ili nakon porođaja.

Nedostatak roditeljske pažnje i brige, kao i neadekvatna ishrana i neredovan život deteta, uz mnogo gledanja televizije i igranja igrica, nisu direktni uzrok nastanka poremećaja, ali u velikoj meri utiču na smanjenje pažnje kod dece.

Igre za unapređenje pažnje kod  dece

Određene igre i aktivnosti su dobre za unapređenje pažnje kod dece. Najbolje je početi sa radom sa decom do 3. godine,  jer upravo u tom uzrastu se formira pažnja kod dece. Važnost igre je ogromna jer kroz nju dete uči da poštuje pravila.  

Neke od tih igara su: precrtavanje raznih oblika i predložaka, bojenje u bojankama, traženje razlika na sličnim slikama. Tu su i razne vrste slagalica sa brojevima ili slovima ili slaganje puzli. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *