Još jedno miholjsko leto u nizu

U narodu često možemo čuti izraz pravo miholjsko leto, a godišnje doba jesen. Zato što je za miholjsko leto karakteristično žuto lišće i letnje temperature. Prema narodnom verovanju posle praznika Miholjdana (12. oktobar) nastaje prava jesen, a upravo taj nastavak toplih dana je miholjsko leto.

Da li dugoročna vremenska prognoza predviđa miholjsko leto?

Prema rečima metorologa u Evropi, cela druga polovina oktobra biće u znaku miholjskog leta. Temperature od 7 do 10 stepeni više nego u odnosu na prethodnu godinu. U Centralnoj Evropi temperature će biti od 25 do 30 stepeni u toku dana. Čak se veoma toplo očekuje i najsevernijim delovima Evrope. A kakva će vreme biti kod nas? Do kraja oktobra i kod nas pravo miholjsko leto. Suvo, stabilno i pretežno sunčano vreme sa temperaturom iznad 20 stepeni, osim na planinama. Jesen će se jedino osetiti ujutru i u noć, gde je minimalna temperatura iznosila 2 stepena. Biće košave, ali toplog karaktera.

Pametno iskoristite lepo vreme

Šetnja svakako pozitivno utiče na zdravlje, s toga se trudite da ove tople dane provedete u prirodi sa porodicom i svojim najbližima. Pored šetnje možete iskoristii i vožnju čamcem po Dunavu ili Savi. Takođe za kajakaše je idealno vreme da nastave sa svojim treninzima. Uživajte u lepom vremenu, dok ne stigne poledica i zavejani putevi.

Vremenska prognoza najavljuje kraj miholjskog leta

Što više uživamo u ovako lepim danima, to više ne priželjkujemo kišu i zimu. Bez obzira na naše želje svi znaju kakvo nam godišnje doba sledi. Nadamo se da nam zima neće biti surova kao prošle godine. Prema podacima koje daje dugoročna vremenska prognoza za Beograd ali i za celu Srbiju, ovo zimsko leto će trajati još oko 20 dana. Naravno sa promenama temperature i padavinama. Prvi sneg u nižim predelima Srbije se očekuje u zadnjoj sedmici novembra ili prvoj polovini decembra. Meteorolozi najvaljuju da je novembar topliji i prosečno suvlji u odnosu na prethodnu godinu. Decembar blaži i prosečno vlažan, dok će januar biti u granicama višegodišnjeg proseka, sa umerenim mrazevima.

U decembru kako vremenska prognoza kaže srednja minimalna temperatura vazduha biće za 1,4 stepena viša u odnosu na prošlu godinu, dok će srednja maksimalna temperatura biti za oko 1,8 stepeni takođe viša u odnosu na prošlu godinu. Januar će biti blag i prosečno vlažan mesec, sa mogućim mrazevima. Tako nas obaveštava vremenska prognoza. Srednja minimalna temperatura će takođe biti visa u odnosu na prethodnu godinu, a srednja maksimalna temperatura biće viša za oko 1,5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

Moramo pomenuti vreme i za Novu godinu 2019, jer su pripreme već počele. Svi koji žele da dočekaju na otvorenom, uz kuvano vino i dobar concert, moćiće ove godine. Prema rečima meteorologa sneg neće padati. Za doček će temperatura iznositi od 0 do 6 stepeni, a prvi dan u Novoj godini nas očekuje vedro vreme, uz dosta Sunca i temperaturom od 1 do 8 stepeni. Vremenska prognoza obećava, a na vama je da spremite lepo raspoloženje.

Budite odgovorni prema sebi, tako da redovno pratite vremensku prognozu. Na taj način moćićete da isplanirate vikend, ako želite da provedete van kuće. Ali isto tako znaćete kako i šta treba da obučete.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *