Da li se isplati rad u Nemačkoj na 3 meseca

Suočeni smo sa činjenicom da sve veći broj građana, uglavnom omladine, ali u velikom broju su i oni koji su u srednjim godinama, odlazi iz zemlje u potrazi za nekim boljim životom, poslom, većim i boljim životnim standardom. Među brojnim zemljama u koje se naš narod nastanjuje zbog raznoraznih poslova, Nemačka je i dalje, već decenijama reklo bi se, na prvom mestu, kao zemlja u kojoj se izgleda nalazi taj obećani lep život. Iako je u poslednjih nekoliko godina Nemačka popularna za određenu struku, kao što je medicinsska, te narod odlazi na duži vremenski period, ona je u velikoj meri prisutna i kao zemlja u koju se odlazi na tromesečni radni period. Razlozi odlaska na tri meseca su različiti, ali je cilj isti, zaraditi određenu svotu novca. Da li se taj rad isplati ili ne, pokušali smo da dođemo do nekog zaključka, kao i šta je ono što je najpotrebnije da se ode i započne normalan poslovan život u ovoj „tuđoj“ zemlji.

Obavezan kurs nemačkog jezika

Jedna od najvećih grešaka našeg naroda jeste što odlazi van svoj zemlje u zemlju čiji jezik ni ne poznaje. Iako je zapravo ovo moguće i čest je slučaj da ljudi odlaze bez ikakvog znanja, daleko je lakše otići sa nekim poznavanjem jezika, što zbog lakšeg sporazumevanja, ali i zbog onog najvažnijeg, pronalaska odgovarajućeg posla. Zbog toga bi prvi korak nakon odluke da odete iz svoje zemlje trebalo da bude kurs nemačkog jezika, koji će vam svakako biti od najveće pomoći. Postoje raznorazni kursevi nemačkog jezika, bitno je samo da se krene od samog početka, kako biste dobili osnovu za sve ono dalje, a da kurs nemačkog jezika na kraju se završi polaganjem i dobijanjem neke potvrde koja ima validnost.

Međutim, čak i najobičniji kursevi nemačkog jezika, koji nisu vezani za škole, biće vam od značaja, jer ćete već pri samom odlasku moći da dokažete da ste spremni i za rad i život u Nemačkoj i na nekim mestima gde bez znanja jezika ne možete ništa da uradite, a takva radna mesta uglavnom donose u velikoj meri veću zaradu.

Tri puta veća zarada

Prvi i osnovni cilj odlaska na tri meseca u Nemačku ili bilo koju zemlju, jeste zarada. Novac koji možete da zaradite, radeći bilo koji posao, sigurno je dosta veći nego što biste zaradili u svojoj zemlji. Osim toga, brojni poslovi učine da kroz samo tri meseca zaradite ono što biste u svojoj zemlji zaradili za godinu dana, pa čak i više. S obzirom na zaradu, odlazak na tri meseca se i te kako isplati.

Rad „na crno“

Jedna od najvećih prepreka i zamki u celoj ovoj priči može da bude takozvani rad „na crno“, što znači rad bez prijave, rad bez radne dozvole, bez bilo kakvih papira koji vam daju dozvolu da radite na određenom mestu, u ovom slučaju u Nemačkoj. Svima je dobro poznato koliko nemanje ispravne dokumentacije može da iskomplikuje stvari, sve do deportovanja i zabrane ulaska, pa ako imate na umu da odete da radite na tri meseca, a pri tome da postoji mogućnost da se opet vratite ili ostanete na neki duži period, uvek se potrudite da neđte firmu koja zakonski ispravno posluje, sve dobro proverite, te ne idite „grlom u jagode“, jer jedino na taj način moći ćete sav svoj rad da isplatite, da nastavite u nekom određenom trenutku, ali i da kažete da su se ta tri meseca zaista isplatila.

Postoji tu još dosta stvari koje treba znati ukoliko se odlučite za rad u Nemačkoj. Dobro procenite situaciju i donesite konačnu odluku koja će doprineti ostvarivanju vašag krajnjeg cilja.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *