Fantastična jela Havaja

Većina ljudi ne putuje na Havaje sa prvom asocijacijom da žele probati njihova domaća jela, prva želja jeste uživanje na njihovim plažama i blistavi zalasci sunca.

Ipak je havajska hrana neizostavni element koji svaki odmor na Havajima pretvora u potpunu bajku. Savetujemo vam da, ukoliko vam se ukaze prilika da posetite Havaje, kombinujte jutarnje sunce sa pogledom na obližnje ostrvo uz savršeni doručak. Dok fino napravljeno jelo u modernom restranu često može biti vrhunac odmora, tradicionalna havajska kuhinja će zasigurno ostaviti dugotrajniji utisak.

Predstavljamo vam havajsku hranu koju biste morali da probate dok ste tamo, a možda odlučite i da pokušate nešto od toga da pripremite u svom domu.

Loco Moco

Na velikoj porciji pirinač, hamburger, gust smeđi umak i gotovo sirovo jaje preko . Šta ti još treba od obroka? Loco moco je udobna hrana napravljena sa istančanim stilom, može se naći u skupom restoranu, ali  isto tako i u kioscima brze hrane. Ovo jelo je nastalo u Hilu, na Havajima i prestavlja fenomenalnu kombinaciju ukusa.

Saimin Nudle

Zamislite ukusnu supu sa tankim rezancima i portugalskom kobasicom. Ta supa nije na bazi svinjskog mesa već se obično pravi sa ribom, škampima ili piletinom. Preporuka je ovo jelo završiti sa rajskim voćem-lilikom. Havajska kuhinja se po svojim karakteristikama visoko kotira u gastronomskom svetu i navedeno jelo je jedno od onih koje je zaslužno što je tako. Saimin Nudle je savršen spoj rezanaca i preukusne kobasice .

Huli Huli Chicken

Svima je poznata piletina ali sigurno nikada niste razmišljali o ovom miksu: piletina, soja sos, glazura soka od ananasa i smeđeg šećera. I zamislite da ovo jelo jedete na plaži sa pogledom na zalazeće sunce. Vrhunsko jelo za savršen dan!

Opihi

Ova mala limpetica (školjka) raste na stenama na obalama Havajskih ostrva . Jako se teško do nje dolazi. Nekoliko otmenih restorana ima Opihi na jelovniku. Ono što se preporučuje uz opihi je vruć umak i limu- havajska morska trava koja raste u nekim od istih mesta na kojima opihi uspevaju.

 

Spam Musubi

Najbolje stvari su jednostavne – pirinač i spam (poznato svinjsko meso iz konzerve) umotani u morsku travu – i možete ih kupiti na benzinskoj pumpi ili u prodavnici. To jeste jednostavna hrana ali je Musubi od strane nekoliko odličnih kuvara uspeo da dosegne rang tradicionalnog jela i da bude označen kao najpoznatija havajska hrana. Vizuelno se ovo jelo ne ubraja u najreprezintativnije ali je ukus daleko nadmašio izgled ovog jela. Za početak, uvek je zanimljivo probati tu čuvenu popularnu svinjetinu iz konzerve.

Voće

Obavezan deo svakog havajskog obroka je voće. Havaji su nekada bili poznati po svojim plodovima, ali kako je obrada zemlje postala skupa, voćarska industrija na Havajima počela je da opada. Međutim, još uvek možete na Havajima osetiti ukus domaćeg voća, a Havaji su poznati po tropskim voćkama kao što su ananas, guava, mango, kokos i rajsko voće – liliko.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *