Kako do što veće zarade kada prodajemo nekretninu?

Prodaja nekretnine u teoriji može delovati kao najbolji način da zaradite ogroman novac, ali stvari nisu baš tako jednostavne u praksi. Da biste zaradili adekvatnu količinu novca, morate dobro da se potrudite i da uvećate vrednost svoje nekretnine što više možete. Međutim, ponekad se postavlja pitanje da li će vaše ulaganje da se isplati, odnosno da li ćete moći da uvećate vrednost svoje nekretnine toliko koliko ste uložili u nju ili više. Zbog toga je neophodno pronaći ideje koje će sigurno dovesti do veće zarade i do obrta novca, a ako i vi tražite načine da uvećate zaradu prilikom prodaje nekretnine, evo nekoliko ideja koje bi mogle da vam pomognu u tom procesu.

Sredite nekretninu sami

Najbolji način da zaradite više novca jeste da uradite nešto što neće koštati mnogo – ili uopšte! – a što će doneti zaradu. Ako budete odvojili vreme i strpljenje da sami sredite svoju nekretninu, nećete uložiti previše novca, a mogli biste da zaradite mnogo više nego što očekujete. Počnite sa uklanjanjem svih nepotrebnih stvari koje bi mogle da smetaju potencijalnim kupcima i ostavite samo ono što je apsolutno neophodno. Od nameštaja do dekoracije, previše stvari na malom prostoru će učiniti vaš dom natrpanim i manjim nego što zaista jeste, a manje stvari znači više slobodnog prostora, što je upravo ono što i kupci traže. Takođe, pokušajte da prostor bude što čistiji jer će kupci vrlo rado da izdvoje više novca za stan ili kuću koju neće morati sami da spremaju i ribaju, te će ova jednostavna taktika dugoročno da se ispostavi kao višestruko isplativa.

Potražite agenta

Mnogi prodavci smatraju da, ako sami pokušaju da prodaju svoju nekretninu, neće morati da plaćaju proviziju agentu za nekretnine. Međutim, proviziju plaćaju kupci, tako da vi u najvećem broju slučajeva nemate nikakvih izdataka što se tiče agenta, već samo imate prednost od njihovog angažovanja. Ako to uradite, sigurno ćete prodati svoju nekretninu brže i unosnije nego da je sami oglašavate. Agenti će preuzeti ceo proces na sebe, pronaći i dovesti kupce, a čak će vam i pomoći da defnišete najbolju moguću cenu, te je vaše samo da čekate pravog kupca. Ako i vas interesuje profesionalna prodaja stanova, Beograd je mesto gde ćete lako naći pravog agenta koji će vam pomoći da sve prođe kako treba i da zaradite najveću moguću količinu novca prilikom prodaje.

Pare

Okrečite zidove i sredite podove

Iako krečenje i sređivanje podova nije jeftino, postoje velike šanse da će vam upravo ove ideje pomoći da podignete cenu svoje nekretnine. Razmišljate logikom kupca – svako će dati više novca za stan ili kuću koja je već okrečena i u kojoj su podovi hoblovani ili promenjeni jer je uvek lakše platiti za te stvari prilikom kupovine nekretnine nego ih kasnije raditi sami. Zbog toga će vam sveže okrečeni zidovi i sređeni podovi pomoći da zaradite mnogo više nego što ste uložili u ove intervencije, naročito ako ste ih obavili sami ili uz pomoć prijatelja.

Vrata i prozori

Najzad, ako vaša nekretnine bude imala nove PVC prozore umesto starih prozora sa drvenim okvirom, kao i nova sigurnosna ulazna vrata umesto starih i nesigurnih vrata, prodaćete je vrlo brzo. Zamena stolarije jeste skup postupak, ali uvek možete da vratite uloženo ako tražite više novca nego što ste platili za nove prozore i vrata. Estetski efekat koji će ove stvari ostaviti na vaše potencijalne kupce ne može se meriti ni sa čim, i zbog toga ne bi bilo loše da se odlučite za ovaj korak pre no što oglasite stan ili kuću.

Prodaja nekretnine je proces koji može da traje godinama i da se završi finansijskim gubitkom. No, ako istražite ove ideje i ako uložite novac u njih, sigurno ćete vratiti svoje ulaganje i zaradićete više novca nego što biste zaradili pre ovih izmena.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *