Nadgledanje zaposlenih u kompaniji – šta je dozvoljeno?

Ako radite u firmu u kojoj su svuda postavljene kamere za video nadzor, obratite pažnju na nekoliko važnih podataka. Poslodavac u radni prostorijama ima pravo da vas nadgleda. Takođe, prisluškivači, audio uređaji za snimanje razgovora i kamere za video nadzor dozvoljene su sve dok ne zadiru u privatnost radnika. Svaki klik na poslovnom kompjuteru je zabeležen i poslodavac ima pravo da prati koje ste veb stranice posetiti, šta ste pisali u poslovnim mejlovima i slično. Međutim, prostorije koje služe za zajedničko korišćenje kao što je kafeterija ili toalet ili recimo prostorije za presvlačenje, nikako ne smeju da budu pod video nadzorom. U tim situacijama poslodavac krši privatnost zaposlenog i zbog toga bi mogao biti sankcionisan.

Ali, ako koristite poslovni telefon u privatne svrhe ili ako čuvate privatne datoteke i poverljive privatne informacije na poslu, onda nemojte da se začudite ukoliko one stignu do vašeg nadređenog. Budite obazrivi, jer poslovni uređaji koji su u vlasništvu kompanije uglavnom poslodavci prate i zbog toga ih nemojte koristiti u privatne svrhe.

 

Prava zaposlenih u digitalnom dobu

Digitalno doba je učinilo svoje. Iako se čini da nas digitalno doba jede i potpuno uzima pod svoje, kada je poslovno okruženje u pitanju i zaposleni imaju neka prava. Naime, prisluškivači, kamere za video nadzor, audio praćenje sve su manje zanimljivi poslodavcima čiji zaposleni sede u kancelarijama i rade preko računara. Postoje sofisticirani načini praćenja, a svakako IT stručnjaci i tehničko osoblje mogu u svakom trenutku da primete šta radite i da li računar na poslu koristite u privatne svrhe.
Ako se ustanovi da je poslodavac zloupotrebio svoj položaj i nezakonito pratio rad svijih zaposlenih, ako ste primetili da su prisluškivači postavljeni u prostorijama koje se zajednički koriste (toalet, kafeterija) onda bi ga trebalo zakonski kazniti. U svetu se posebna pažnja posvećuje pravima radnika, a često se radnici zajedno organizuju kako bi se zaštitili ili izborili za bolji položaj, uslove rada i veću platu. Sindikalno organizovanje je u svetu i te kako popularno, a zajedničke akcije uglavnom urode plodom.

U takvim situacijama nikakvi prisluškivači, niti audio uređaji za praćenje ne mogu sprečiti zaposlene na neku zajedničku akciju, kao što je štrajk ili pobuna protiv ugroženih prava. A ima i situacija kada se zbog kršenja prava radnika, poslodavcii nađu pred sudom, jer svako nezakonito praćenje zaposlenog može biti sankcionisano. Ako mislite da vas poslodavac ugrožava ili ste primetili da se prisluškivači nalaze na mestima gde nikako ne bi smeli da budu. Bacite pogled na zakon kako biste znali šta vam je dalje činiti.

Nadgledanje veb kamera na kompjuterima

Današnji novi modeli laptopova opremljeni su veb kamerama. Oni su dizajnirani tako da imaju softver koji je protiv krađe i zloupotrebe, pa se često kamere na laptopovima koriste za snimanje fotografija bez znanja korisnika. Ako niste znali, veb kamere mogu da budu i daljinski aktivirane, pri čemu korisnici ne moraju da znaju ništa o tome.
Posebno vodite računa ako nosite poslovni laptop kući. Ali ne zaboravite, koristite poslovni računar, a samim tim dozvoljavate da se svaki vaš pokret prati.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *