Kako izbeći kaznu za neregistrovano vozilo?

Nije redak slučaj da vozači prosto zaborave datum isteka registracije, nastave da voze i nakon što ona istekne, nenamerno. Iako se to dešava, mislimo da u ovo doba digitalizacije to ne bi trebalo da se ponavlja. Na različite načine možete sebi napraviti neki podsetnik i produžiti registraciju na vreme.

Ako se pitate kako izbeći kaznu za neregistrovano vozilo, na pravom ste mestu. Daćemo vam nekoliko saveta i ideja koje možete primeniti i sigurni smo da više nećete imati problema. Usput saznajte i koje su kazne ako registracija istekne, a kamere vas registruju u vožnji.

Napravite podsetnik i uradite tehnički pregled na vreme

Mnoge probleme i kazne možete zaobići ukoliko prosto zapamtite datum, ili ako niste od onih koji pamte datume prosto napravite podsetnik. Najbolje je da vas obavesti minimum 30 dana pre isteka, da imate vremena da se organizujete i pripremite.

Danas je to bar jednostavno, toliko aplikacija postoji koje će vas obavestiti u određeno vreme da vam ističe registracija. Čak i mnogi centri za tehnički pregled i registraciju imaju bazu i podsećaju svoje klijente na vreme o predstojećim obavezama.

Tehnički pregled vozila možete uraditi najranije 30 dana pre isteka registracije. I svima savetujemo da pregled uradite što ranije, jer nikada ne znate koje dodatne komplikacije mogu da se pojave. Zato imate mesec dana prostora da završite kompletnu registraciju. Bez obzira koliko dana unapred registrovali vozilo, registracija se produžava godinu dana od datuma koji piše na registracionoj nalepnici.

Šalter za registraciju vozila

Ovo su neki od razloga zašto savetujemo da uradite tehnički pregled, ali i kompletnu registraciju, pre isteka:

  • kada istekne registracija morate šlepati vozilo do tehničkog pregleda, dodatni trošak;
  • ukoliko vas zaustavi policija nakon isteka registracije bićete kažnjeni, dodatni trošak;
  • ako od registracije prođe više od 30 dana morate vratiti tablice i saobraćajnu pa ponovo da izvedite nove isprave, dodatni trošak;
  • u takvim situacijama postajete nervozniji, možda nećete odmah pronaći slobodan termin i nećete moći da koristite vozilo.

Nakon isteka registracije koliko važe tablice i koliko se još može voziti?

Tablice važe 60 dana nakon što registracija istekne. Ukoliko se odlučite da registraciju produžite u prvih dva meseca po isteku, procedura je ista kao i kada produžavate pre samog isteka. Kada prođe više od dva meseca, dužni ste da tablice vratite, tada se vozilo briše iz centralnog registra. Nakon toga potrebno je ponovo podneti papirologiju za izdavanje novih tablica i saobraćajne dozvole.

Možete voziti najkasnije do datuma kada ističe sve do 23.59h, nakon toga možete očekivati kaznu ako vas policija zaustavi. Ne zaboravite da se sve više postavljaju kamere koje očitavaju tablice i ako registracija istekne stići će kazna na kućnu adresu.

Kazne za neregistrovana vozila u saobraćaju

Nemojte rizikovati da vozite nakon isteka registracije, osim ukoliko stvarno niste primetili da je registracija istekla. Ali, svejedno moraćete da platite propisanu kaznu ukoliko policija to primeti ili neka od kamera to zabeleži.

Kazne su sve veće kako se vreme od poslednje registracije povećava. Ukoliko vas zanima, pogledajte ako je istekla registracija koje su kazne:

  • preko 30 dana od isteka 10.000rsd
  • preko 60 dana od isteka 20.000rsd.

Treba imati u vidu da ukoliko se desi saobraćajna nezgoda sve troškove snosite sami, jer je u tom slučaju polisa osiguranja istekla.

Rezervišite termin za tehnički pregled samo par dana unapred

Bez obzira da li vam je do isteka registracije ostalo mesec ili nekoliko dana, proces tehničkog pregleda i cele administracije nije nešto što volimo da radimo. Zato je dobro kada ceo proces traje veoma kratko.

Zato savetujemo da to uradite na mestima gde možete završiti kompletnu registraciju, kao što je slučaj u Registraciji vozil DON i u centru za tehničke preglede DON. Na 3 lokacije u Beogradu možete uraditi tehnički pregled. Takođe imaju servis u slučaju da je potrebno ukloniti kvarove, vrše platni promet svih taksi, izdaju tablice i saobraćajne dozvole i sve što vam je potrebno na jednom mestu.

Posetite njihov sajt don-registracija.com na kome se nalaze sve infomacije, a ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam je potreban savet stručnjaka, slobodno ih kontaktirajte.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *