Kako izabrati idealnog pravnog savetnika za firmu?

Za uspešno poslovanje svake firme, pravni saveti su neophodni. Pored računovođe, advokat je esencijalna osoba u vašem timu.

Od početka, prilikom osnivanja i registracije firme, potrebna vam je pravna podrška. To uključuje kreiranje ugovora sa zaposlenima, dogovore sa klijentima i razumevanje zakona koji se tiču poslovanja.

U svetu informacionih tehnologija, pravna podrška je takođe neizostavna. Advokati pružaju smernice IT kompanijama i nezavisnim stručnjacima o njihovim pravima, dužnostima i online zaštiti.

Ali, kako znati koji je najbolji advokat za vašu firmu? Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora.

 1. Potrebno vam je iskusno pravno lice

Kada tražite advokata, želite nekog ko je već uspešno rešavao probleme slične vašem. Ako je advokat već postigao uspeh u vašoj oblasti, to je dobar znak.

Gledajte koliko godina rada ima, koliko je slučajeva obradio i kakve je rezultate postigao. 

Iskusni advokati često bolje poznaju sudski sistem, konkurente i kako oni rade. Ovo može biti prednost u sudnici.

Takođe, iskustvo donosi veštine, znanje i sposobnost procene rizika. Advokat koji je često uspešan pruža sigurnost i stručnost kroz sve faze pravnog postupka.

 1. Izaberite eksperta za rešavanje vaše situacije

Potrebno je da angažujete pravnika koji ima duboko razumevanje vašeg problema. Danas, većina advokata se specijalizuje u određenim oblastima prava, baš kao što lekari imaju svoje specijalizacije. Nema smisla da vam dermatolog radi na bubrezima, zar ne?

Da biste pronašli najboljeg pravnika, prvo morate utvrditi koji pravnik je najbolje opremljen da reši vaš problem. U ovom početnom koraku, posavetujte se sa advokatom opšte prakse ili drugim stručnjakom za poslovne savete.

Ako imate preduzeće, prioritet vam je pravnik specijalizovan za korporativno ili radno pravo.

Stručnjak će imati duboko razumevanje svoje oblasti i znanje o specifičnim strategijama koje se mogu primeniti na vaš problem. Ovo stručno znanje može biti presudno za ishod vašeg slučaja.

 1. Sjajni pravnici odlično komuniciraju

Pravnici zarađuju novac komunicirajući s protivnicima i sudijama u svojim slučajevima. Ali podjednako je važno pronaći advokata koji može efikasno da komunicira i s vama.

Želite advokata koji razume vaše brige i redovno vas obaveštava o napretku u vašem slučaju.

Najbolji advokati imaju organizovanu i razumljivu veštinu komunikacije. Advokat treba da proceni da li je najbolje da koristi ličnu komunikaciju ili neki drugi metod. Takođe, treba da bude svestan da previše tehničkih detalja može biti nepotrebno i skupo.

Kada treba doneti odluku ili preduzeti korak, pravni zastupnik treba da sažeto objasni opcije koje su vam na raspolaganju. Isto tako, treba da vam predoči praktične i pravne prednosti i nedostatke različitih koraka i drugih relevantnih pitanja koja će uticati na vašu odluku.

 1. Izaberite advokata koji se uklapa u vaše vrednosti

Advokati variraju u svojim pristupima i ličnostima kad je u pitanju rešavanje problema i rad s klijentima.

Ključno je pronaći advokata koji nije samo stručan, već se uklapa u vaš način razmišljanja i stil.

Nemojte podcjenjivati važnost ovog subjektivnog aspekta, jer može imati velik uticaj. Rad s advokatom s kojim imate dobar odnos i u kojeg imate poverenje da će brinuti o svim važnim segmentima koji mogu uticati na vaše poslovanje može značajno olakšati stvari.

Kad se prvi put sretnete s advokatom, postavljajte pažljivo pitanja koja će vam pomoći da bolje razumete njihove vrednosti i pristup. Takođe, obratite pažnju na to kako rade, jer je to osnova za uspešnu saradnju.

 1. Najbolji advokat ostavlja profesionalni utisak 

Profesionalizam nije samo stvar ličnosti. On uključuje specifične radnje i ponašanja koja izdvajaju vrhunske advokate od ostalih.

Kod advokata koji pokazuju profesionalizam, možete očekivati sledeće:

 • Poštovanje svih relevantnih zakona i etičkih kodeksa.
 • Delovanje u vašem najboljem interesu.
 • Efikasno i ekonomično obavljanje posla, uzimajući u obzir vaše resurse.
 • Redovno odgovaranje na pozive i otvorenu komunikaciju s vama.
 • Dolazak na sastanke pripremljen i na vreme.
 • Brzu reakciju i prilagodljivost vašim potrebama.
 • Pružanje saveta o alternativnim načinima rešavanja sporova.

Advokat bi trebalo da se posveti i da je predan zaštiti vaših najboljih interesa. Najbolji advokati preduzimaju inicijativu u vezi s vašim problemom i posvećuju se pronalaženju rešenja koja će vam doneti uspeh.

 1. Razmislite o troškovima angažovanja advokata

Cene za advokatske usluge su jednake u svim advokatskim kancelarijama. Način plaćanja i cene su definisane advokatskom tarifom, koju je odobrila Advokatska komora Srbije.

Tarifa razdvaja honorar advokata od troškova za posao. Osim naknade za rad na vašem slučaju, advokati imaju pravo na nadoknadu za sve neophodne troškove.

Iako su cene iste, neki advokati mogu predložiti „skuplji pristup“ rešavanju vaših problema, čak i ako postoji jednostavnije rešenje.

Zato, pri prvom sastanku sa advokatom, razgovarajte detaljno o svim glavnim i dodatnim troškovima. Ako je potrebno, konsultujte više advokata pre nego što donesete konačnu odluku.

Zaključak

Kada birate pravnog savetnika za svoju firmu, važno je da pažljivo razmotrite nekoliko ključnih faktora. Pravni savetnik je važan član vašeg tima i može imati značajan uticaj na uspeh vašeg poslovanja.

Evo kratkog pregleda:

Iskustvo: Tražite advokata sa relevantnim iskustvom u vašoj oblasti kako biste osigurali stručnost i razumevanje.

Ekspertiza: Odaberite pravnika koji je ekspert za rešavanje problema koji se tiču vašeg poslovanja.

Komunikacija: Pravni savetnik treba da bude dobar komunikator kako biste se osećali informisano i sigurno tokom celog procesa.

Vrednosti: Uverite se da advokat deli vaše vrednosti i da se uklapa u vaš način razmišljanja i rad.

Profesionalizam: Posvetite pažnju na profesionalno ponašanje i posvećenost zaštiti vaših interesa.

Troškovi: Razgovarajte o cenama i troškovima sa advokatom kako biste izbegli neželjena iznenađenja.

Nakon pažljivog razmatranja ovih faktora, moći ćete da izaberete advokata koji će najbolje služiti vašim potrebama i ciljevima. Ovaj korak je od suštinskog značaja za osiguranje da vaše poslovanje funkcioniše glatko i u skladu sa zakonima.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *