Kako pronaći dobrog joga instruktora i odgovarajuću vrstu joge?

Poslednjih godina popularnost joge je porasla kod nas, čemu je sigurno doprinela potreba većine da se usaglasi sa svojim unutrašnjim osećajem, da „pomiri“ telo i um, telo i duh, kako bi se pronašao način za stabilnije razmišljanje, kvalitetnije donošenje životnih odluka, bolji sveukupni psiho-fizički osećaj, jer joga to jeste, spoj fitnesa i blagostanja koje je mentalno, fizičko i duhovno. Njen osnovni motiv jeste da poboljša koncentraciju, osveži fokus, kako bi obezbedila mir, smirenje, dobro zdravlje i energiju. Jednostavno, njen zadatak je da svakoga učini zdravim kako na psihičkom, tako i na mentalnom nivou.

Prvi korak jeste doneti odluku da se bavite jogom. Joga za početnike uglavnom je laganije prirode, ali i pre nje je potrebno pripremiti se, najpre saznanjima šta se ovom veštinom koja dolazi sa prostora Indije sve može dobiti, koji stil i vrsta joge vam mogu odgovarati, te naravno, gde naći kvalitetnog instruktora i gde krenuti na joga časove. Zato, od prvog koraka idemo ka drugom, a to je pretraga.

Internet pretraga joge

Najbolje je na jogu krenuti preko nečije preporuke koju ste dobili uživo, ali to nije uvek moguće, jer ne znaju svi nekoga ko se jogom već bavio, zato pokrenite prste i telefone i pretražite šta možete da nađete. Dovoljno je da u pretraživač unesete reči poput „joga na Novom Beogradu“ i veće će vam izaći sijaset informacija koje su od neprocenjivog značaja, ne samo informacije tipa gde se održavaju časovi i ko ih drži, već su tu komentari, preporuke, iskustva onih koji su je već na određenim mestima pohađali ili to i dalje čine.

Ne mora da bude joga na Novom Beogradu, naravno, već uvek prvo pretražite da li nešto postoji u vašoj blizini, pa onda nastavite dalje ako niste zadovoljni rezultatima. Bitno je obratiti pažnju da li postoji u okviru svega joga za početnike ili su dostupni neki napredniji nivoi, kada, u koje vreme i kojim danima se održavaju časovi, koje vrste joge su dostupne i slično.

Jogu možete isprobati i samostalno kod kuće, najpre, jer na internetu ima dosta snimaka, uputstava, to može da vam bude jedan od delova istraživanja, da vidite kako utiče na vas, ali profesionalno vođen čas u odnosu na internet instrukcije kod kuće nemaju previše sličnosti, to je važno da uvek znate. Međutim, te samostalne vežbe kod kuće vam mogu pomoći da odlučite da li je joga dobra odluka za vas i koji njen stil vam prija.

Vrste joge

Treći i poslednji korak pre zakazivanja časa jeste da vidite koja vrsta joge bi mogla da vam odgovara. Naravno, uvek možete da isprobate pa na osnovu toga odlučite, ali informisanjem ove vrste bar ćete moći da eliminišete ono šta vam se u startu ne dopada.

Kada je joga za početnike u pitanju, Hata joga je odlična, jer je vrlo rasprostranjena, spaja dve ili više vrsta joge, a najvećim svojim delom se oslanja na disanje i meditaciju, što je odlično za start. Oni koji žele da postignu vrhunsku formu tela, ali i uma, biraju bikram jogu, dok je kod onih kojima je potrebno terapeutsko delovanje vežbanja, ali i postizanje boljeg glasa, boljeg osećaja duha, samog fizičkog zdravlja, vinijoga najbolji izbor. Prema samim potrebama i sklopu jedne vrste joge najbolje je odrediti onu koja će i vama biti od najveće pomoći.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *