Savršen odmor na planinama u Srbiji

Lepota planina Srbije od davnina je opevana u mnogobrojnim pesmama i inspirisala brojne umetničke duše. Naše planine i danas su većinski oaze božanstvene prirode koje uspevaju da odole ubrzanoj urbanizaciji i sve većoj prevlasti betona. Ukoliko čeznete za predahom od vreve i sivila grada, onda je odmor na planinama u Srbiji savršena nagrada i za dušu i za telo.

Planina je u Srbiji mnogo i svaka od njih je posebna na svoj način. Zajednički im je reski vazduh blagotvornog dejstva, gusto zelenilo šuma i očaravajući mir i tišina koji će vas dočekati vas na svakoj od njih. Nije uvek lako izabrati samo jednu na kojoj ćete provesti odmor. Zato smo probali da napravimo listu najlepših i najpristupačnijih planina koje privlače na hiljadu turista.  

Divčibare

Prva planina koja vas dočekuje kad iz pitome ravnice Vojvodine krenete ka brdovitom jugu jeste Maljen. Ova planina južno od Valjeva ostala je u senci svoje mnogo poznatije visoravni i turističkog centra koji se na njoj nalazi, čuvenih Divčibara. Ova zelena oaza ušuškana je među okolnim visovima, koji je štite od vetrova i tako stvaraju blagu, blagotvornu klimu. Divčibare su nadaleko poznate kao lekovita vazdušna banja, zbog čega svake godine privlače veliki broj turista.

Divčibare su, pre svega, malo carstvo zelenila savršeno za sve koji žele jedan relaksirajući, miran odmor. Zbog lekovitog vazduha i dugačkog niza sadržaja namenjenih najmlađima, ova visoravan postala je omiljeno mesto porodica sa decom. Uvek osunčane padine pružaju puno mesta za slobodnu, bezbrižnu igru u prirodi. Vozić veselih boja juri stazama i putevima Divčibara, prolazeći kroz sve najupečatljivije krajolike, sve do samih maglovitih vrhova.

Tara

Kad su već spomenuti planinski visovi, obavezno se treba osvrnuti i na njih. Kruna Divčibara i planine Maljen su brojni vidikovci sa kojih se pruža nezaboravan pogled koji nagrađuje sve pešake koji se pešačkim stazama upute k njima. Najpoznatiji je Crni vrh, a veoma je zanimljiv i Kraljev sto. Legenda kaže da je baš s ove tačke car Dušan posmatrao svoje zemlje, pa i vi možete stajati tamo gde je ova slavna ličnost nekada bila.

Sem dobrim položajem i zanimljivim atrakcijama, ova destinacija privlači tako veliki broj turista i zbog toga što je smeštaj Divčibare izuzetno pristupačan i raznovrstan. Nije uopšte teško naći sjajno mesto za bilo koji tip odmora, zbog čega su Divčibare postale omiljena destinacija za karatak beg u prirodu.   

Tara

Slike raskošnih kruna četinara Tare koje nestaju u magli nisu slučajno obišle čitav svet. Krajolici na zapadu Srbije s pravom se smatraju nekim od najlepših dragulja koje ova zemlja nudi, a planinska lepotica Tara njihova je kruna. Na ovoj planini nalazi se jedan od najfascinantnijih nacionalnih parkova u Srbiji, dom hiljadama retkih vrsta retkih biljaka i životinja. Najpoznatija je Pančićeva omorika, jedan pravi živi fosil, koji je opstao samo na ovom prostoru.

Omoriku je otkrio naš čuveni botaničar Josif Pančić na prostoru kraj sela Zaovine. Danas se ostaci naselja nalaze duboko pod tirkiznom vodom veštačkog jezera Zaovine, nastalog pregrađivanjem branama. Nedaleko od njega ponosno leži još jedno veštačko jezero divnog izgleda. U pitanju je Perućac koji je danas postao jedna od najpopularnijih letnjih turističkih destinacija u zemlji.

Nezaboravan pogled na tirkizni Perućac, kanjon Drine i zelenilo brda pruža se sa vidikovca Banjska stena. Mnogi tvrde da je ovaj vidikovac jedan od najlepših u čitavoj državi, pa i šire. Sami se uverite da li su u pravu. Na Tari se nalazi još jedan već kultni i prepoznatljivi simbol čije su slike obišle planetu. To je Kućica na Drini, mali, drveni objekat koji ponosno stoji na steni u samoj sredini rečnog korita i godinama odelava njenim bujicama. 

Predeli oko Mokre Gore takođe oduševljavaju i domaće i strane turiste. Kroz nju, pomoću složenog sistema tunela i mostova, prostire se Šarganska osmica, remek delo graditeljstca prošlog veka. Spoj prirodnih lepota Tare i neponovljivih tvorevina ljudske uke čini ovu planinu nezaboravnim mestom koje pruža mogućnosti za lep i ispunjen odmor.   

Stara planina

Manje poznata kao turistička destinacija, ali ne ništa manje vredna, jeste Stara planina. Planina na krajnem istoku zemlje jedne je od onih mesta gde svoju vladavinu i dalje održava netaknuta priroda. Čitav prostor neponovljiv je mozaik sastavljen od predivnih planinskih vrhova, vodopada, bistrih reka i vrednih spomenika kulture. 

Ovi predeli izdvajaju se po nekim od najlepših vodopada u Srbiji. Na području Stare planine nalazi se čak šest velikih vodopada i još mnogo manjih kaskada i slapova. Najveći i najpoznatiji je Bigar, koji se obrušava sa 35 metara visine i, pri susretu s rekom, tri bela kao sneg platna zapenušane vode. U blizini je skoro duplo manji slap Tupavica, koji svoju veličinu nadomešćuje neobičnom lepotom kaskada. 

Padine Stare planine kriju još mnogo štošta. Ljubitelji izazova i aktivnog života mogu se šetnjom uputiti ka nekom od predivnih vidikovaca koji krase ovu planinu. Po lepoti panorame izdvajaju se vidikovci Tumba i Smilovica, ali ih ima još dosta. Na planini su ušuškani i neki vredni, stari manastiri, kao što su Crkva Presvete Bogorodice izgrađena u XIV veku, Manastir Svete Trojice i Sukovski manastir.

Lepote Stare planine prvenstveno će oduševiti zaljubljenike u prirodu i osobe koje tragaju za iskonskim mirom. Stara planina nije živa destinacija prepuna turista kao Kopaonik ili Zlatibor. Ona to ni ne želi da bude. Ukoliko želite da napunite dušu zaista netaknutim predelima, onda je ova destinacija odličan izbor za vas. 

Ukoliko želite da pobegnete iz grada, ne morate čekati dugo. Planine Srbije sjajne su destinacije tokom svih perioda godine. Tokom letnje sezone nude aktivan odmor pun uzbuđenja i izazova, a zimi se pretvaraju u male zimske zemlje čuda, idealne za sportove i igre u snegu. Zato odaberite onu koja vam se najviše dopada i obradujte sebe prijatnim planinskim odmorom. 

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *