Kako se biraju ruksaci za decu

 

U poseban tip rančeva spadaju ruksaci za decu, što je roditeljima i te kako poznato. Od polaska u vrtić ruksak postaje nužni detalj u svakodnevnom životu svakog deteta iako ono u tom periodu toga nije ni svesno.

U ovom periodu je odluka o izboru ranca u potpunosti prepuštena roditeljima. Međutim u starijem uzrastu pristup izboru se komplikuje sa promenom potreba i uvažavanjem želja samog deteta.

 

Kako izabrati ranac za dete za vrtić

Prilikom izbora ranca za vrtić, roditelji imaju malo veću slobodu, posebno kada je reč o maloj deci uzrasta do 3 godine. Potrebno je izabrati ruksak sa adekvatnom zapreminom kako bi stale sve dečije stvari koje su mu neophodne za dan u vrtiću. S obzirom da postoji mogućnost da se deo stvari ostavi u vrtiću, često se bira veći ruksak koji će i stajati tamo a roditelji će po potrebi menjati stvari u njemu, uglavnom odeću. Ovde je reč o organizaciji samog vrtića to se može razlikovati od jednog do drugog.  Za ovaj ruksak je važno da u njega mogu da stanu stvari u vidu rezervnih pelena, donjeg veša, čarapa, donji deo trenerke i po koja majica kratkih i dugih rukava. Poželjno je da ima odvojenu pregradu za flašicu za vodu. U ovom slučaju, roditeljima može biti potreban još jedan ruksak manje zapremine koji bi sadržao dečje potrepštine tokom dolaska i odlaska deteta iz vrtića.  Izgled ranca bi trebalo da bude prilagođen uzrastu deteta u smislu da dezen bude primerenim motivima, da slika na njemu bude iz omiljnog crtana ili da bude u obliku omiljene životinje ili crtanog junaka. Međutim, trebalo bi da ima što manje detalja koji su zalepljeni ili zakačeni za materijal a koji bi mogli da otpadnu ili da ih dete stavi u usta. Kada je reč o nešto starijim uzrastima, veoma je važan dizajn ranca. U ovom uzrastu je veoma važno uvažiti i njihove želje. Za ovu kategoriju rančeva nisu nužni fluorescentni detalji. Prvenstveno jer je odlazak i dolazk u vrtiće preko dana, pritom dete je u pratnji odrasle osobe koja najčešće i nosi ovaj ruksak.

 

Ruksaci za školu

Kada je reč o izboru ranca za decu školskog uzrasta tu se komplikuje situacija za roditelje. Deca preuzimaju aktivniju ulogu pri izboru. Dok sa jedne strane decu zanima izgled ranca, roditelji moraju da vode računa da on bude i funkcionalan. Potrebno je da ruksak bude od nepromočivih i laganih materijala. Za potrebe detata bi trebalo da ima više odvojenih pregrada unutar ruksaka ali i sa spoljne strane. Poželjno je da ima odvojenu pregradu i za flašicu za vodu. Priliko izbora veličine ruksaka je neophodno voditi računa da ne bude prevelik za dete. Donji deo ruksaka treba da se naslanja na torzo deteta a gornji deo ne bi trebalo da prelazi liniju ramena. Nužno je da bude ruksak sa dve široke trakaste naramenice zbog adekvatne raspodele težine i pritiska da dečija leđa. Iz ovih razloga nije poželjno deci uzimati rančeve za nošenje preko jednog ramena. Sa druge strane velika je ponuda rančeva sa točkićima koje vredi razmotriti jer oslobađaju dečija leđa velikog tereta, mada mogu biti nezgodni pri kretanju u gužvi u školskom hodniku.

Komentari

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *